F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Andrew McLaren Hungaroring Magyar Nagydíj
Búcsúztatásra készül a Force India istálló a Hungaroringen: a különítmény utazó stábjától egy régi motoros, Sergio Perez vezető szerelője köszön el, aki a gyárban folytatja majd a tevékenységét. A mexikói pilóta azon lesz, hogy pontszerzéssel tegye emlékezetessé az utolsó közös bevetést, ami azért is fontos számára, mert a magyar pálya az utóbbi három évben mindig kifogott rajta.

 

Kevés fontosabb láncszeme van egy Forma-1-es gépezetnek a versenyhétvégéken, mint a vezető szerelő, akinek az a feladata, hogy megteremtse az összeköttetést a versenymérnök és a pilóta autóján dolgozó szerelőcsapat között. A versenyző köröz, visszajelzéseket ad, amelyeket a versenymérnök értékel, elemez, majd ezek tudatában ad utasítást a vezető szerelőnek arra, hogy a brigád milyen műveleteket végezzen el az autón.

Nem is szükséges tovább ecsetelni, hogy mennyire fontos a vezető szerelők tevékenysége, illetve azt sem, hogy milyen nagy kincs egy ilyen rutinos, sokat tapasztalt „szaki” a háznál. Az idén is kitűnően Force Indiánál vélhetően nem örülnek annak, hogy rutinosabb pilótájuk, Sergio Perez főszerelője a hétvégi Magyar Nagydíjjal kiválik az utazó keretből: ezt maga a szakember, Andrew McLaren jelentette a Twitteren, megjegyezve azt is, hogy kizárólag a versenyekre utazó stábtól köszön majd el Mogyoródon.

 

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Andrew McLaren Hungaroring Magyar Nagydíj
McLaren (középen) és stábja 


„Ez lesz a 214., egyben utolsó nagydíjam. Mostanáig 12 évet húztam le a Forma-1-ben, ebből 9 évet a Force Indiánál. Úgy érzem, eljött az ideje annak, hogy véget vessek a folyamatos utazásnak. A nyár szünet után már a gyárban fogok dolgozni, mégpedig a kutatás-fejlesztési részlegen” – közölte mikroblogján a brit szakember.

Perez főszerelőjének a munkatársak már Silverstone-ban is csaptak egy kisebb bulit, de erős a gyanú, hogy a mostani vasárnapi éjszakát sem ússza meg. A csapatok utazó kerete általában látványos, őrült búcsúztattással engedik útjára azt, aki kiválik, esetleg ilyen módon visszavonul a versenyzéstől: előszeretettel alkalmazott módszer például az, hogy az illetőt kikötözik, s a szerencsésebbeket szeszesitallal öntözik meg, ám láttunk már olyat is, akit ragadós anyaggal locsoltak le, majd a feje fölött szétszakítottak egy tollpárnát…

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Andrew McLaren Hungaroring Magyar Nagydíj
Ami bizonyos: Perez azon lesz, hogy szép eredménnyel búcsúztassa munkatársát, ráadásul a mexikói pilótának a Hungaroringgel is van némi elszámolnivalója, az utóbbi három évben ugyanis nem nagyon jött ki neki a lépés Mogyoródon. Pontokat eddig csak 2013-ban tudott szerezni nálunk, akkor még a McLarennel, a Force Indiával pedig akadt néhány nagy bukása is nálunk: 2014-ben a futamon a boxutca falának csapta az autóját, tavaly pedig a nyitóedzésen a feje tetejére borulva állt meg.

„Szerintem gyorsak leszünk Budapesten” – mondta a héten a mexikói pilóta. „Eddig minden típusú pályán versenyképesek voltunk idén, így szerintem Magyarország miatt sem kell aggódnunk. Nekem nagyon tetszik a pálya kanyargós nyomvonala, amely a városi pályákra emlékeztet. Amikor elkapod a ritmust, nagyon élvezetes ott vezetni. Az előzés nem könnyű, éppen ezért fontos, hogy jól teljesítsünk az időmérő edzésen, máskülönben nagyon nehéz lehet a vasárnap. Valami miatt az utóbbi években a Hungaroring nem volt túlságosan kegyes hozzám, így itt az ideje, hogy változtassunk ezen!”

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Andrew McLaren Hungaroring Magyar Nagydíj
Perez az idei 11. forduló előtt 52 pontjával az egyéni tabella 7. helyén áll, míg csapattársa, a 43 egységet jegyző Esteban Ocon közvetlenül mögötte tanyázik. A Force India 95 ponttal a 4. a konstruktőrök között.