F1 Danyiil Kvjat Barcelona Toro Rosso Red Bull

Csütörtökönként semmilyen trófeát nem osztanak a Forma-1-ben, ám ha a sajtónapon nyújtott teljesítményért járna valamilyen különdíj, a Spanyol Nagydíjon biztosan Danyiil Kvjatnak kellene odaadni azt. Az orosz tényleg megérdemelné, ugyanis mesterien kezelte le azt meghurcoltatást, amely a Red Bull döntése révén jutott neki.

 

Annál kínosabb helyzetbe aligha kerülhet egy Forma-1-es pilóta, hogy szezon közben menesztik, idén mégis kiderült, hogy ennél is van kellemetlenebb helyzet. Például Kvjaté, akit egy teljes szezon valamint négy futam után a Red Bull a csúcsistállók között jegyzett nagycsapattól visszasorolt a juniorprogram gerincének számító Toro Rossóhoz, ami nagyjából olyan, mintha az egyetemről visszazavarták volna a középiskola első osztályába. Mivel manapság minden korábbinál neccesebb az F1 közelébe kerülni, Kvjat kénytelen volt elfogadni a vérciki helyzetet, amelynek első felvonása a Spanyol Nagydíj csütörtöki sajtónapja volt.

Ha Baskíria jelenlegi leghíresebb fia csak feleolyan profizmussal működik majd a történtek után pályán, mint az FIA hivatalos sajtótájékoztatóján, akkor biztosan senkinek nem okoz majd csalódást. A pilóta testbeszédéből az első pillanatban kiolvasható volt, hogy nehezen viseli a helyzetet, s bár nyilvánvaló volt, hogy szíve szerint kígyót-békát kiabálna a Red Bullra, valamint a pilótacserét szorgalmazó Helmut Markóra, mindvégig meg tudta őrizni a hidegvérét. Igyekezett bizonygatni, hogy nem kínos, ami történt („Elég nyers kifejezés az, hogy kirúgtak, mert nagyon szép lehetőséget kaptam a Red Bulltól a Toro Rossóval, ez mindeképpen pozitívum…”), próbálta nyomatékosítani, hogy nem tört meg („A Trónok harcát néztem Moszkvában, amikor Helmut Marko felhívott. Beszéltünk, aztán néztem tovább a filmet…) és természetesen azt is, hogy lendületben marad („Továbbra is a legjobbat fogom nyújtani, ahogyan eddig is, mindig…”).

Noha minden arcrezdülésre dacról, dühről és háborgásról árulkodott, nem zavarodott össze. „Nehéz megmondani, hogy miért alakult így, pláne azért, mert a döntést nem én hoztam. Minden futamon a maximumot nyújtottam, de a Forma-1 ilyen” – felelte Kvjat, amikor a sorsával kapcsolatos döntésről faggatták. „Erősnek érzem magam, és szeretném ezt megmutatni a Toro Rossónál. Ez a csapat támogat engem, ráadásul van egy közös elintézetlen ügyünk, amelyet most végre együtt befejezhetünk.” Az orosz kínosan ügyelt arra is, hogy ne tegyen semmilyen megjegyzést az egyébként mellett feszítő, magabiztosságot sugárzó Verstappenre sem: „Sok és kemény munka vár ránk a jelenlegi csapatainknál, és az illetékesek majd eldöntik, hogy a körülményekhez képest mennyire jó munkát végzünk, ki az, aki keményebben és jobban dolgozik az eredményekért. Várjunk és figyeljünk, hogy mi történik a szezon során…” – fogalmazott a pilóta, aki csütörtöki produkciójával minden bizonnyal több hívet szerzett magának, mint az eddigi teljesítményével, ugyanis a paddock neves személyiségeitől számos vállveregetést gyűjtött be a sajtótájékoztató után.

Marko és a Red Bull döntése, kiváltképp annak háttere egyébként továbbra is erősen megosztja a véleményeket. A jelek alapján akár arra is lehet következtetni, hogy Sebastian Vettelnek is köze lehetett az ügyhöz, mert a Szocsiban történt ütközések után látványosan panaszkodott a Red Bull főnökének, Christian Hornernek, a német – aki azt nem árulta el, hogy mi hangzott el az ominózus beszélgetés során – megjegyezte: véleménye szerint az energiaitalosoknál már jóval korábban betervezték a mostani lépést. „Számos kollégájával ellentétben ő vette a fáradtságot és már aznap délután felhívott, hogy elmondja a saját verzióját” – mondta Kvjatról Vettel, utalva az Orosz Nagydíjon történtekre. „Felismerte, hogy hibázott, részemről ezzel le volt tudva. Akkor épp nagyon bosszús voltam, mert elszúrta a versenyemet, de az ilyen dolgok megtörténhetnek bárkivel, velem is. Egyébként nagyon jó véleménnyel vagyok Danyiilról, nagyon gyorsnak tartom, de talán a jelenlegi formula nem annyira kedvező számára.”

A Kvjat-Red Bull üggyel kapcsolatos őrület közepette a Ferraritól érkezett a legviccesebb komment is, az elkövetője Kimi Räikkönen volt, aki azzal kezdte a sajtóbeszélgetést, hogy „kiléptek a motorhome-ból, jobbra indulva tesztek néhány lépést és a Red Bullnál megtaláljátok azokat, akik érdemben tudnak nyilatkozni erről…” – fogalmazott a finn, aki nem épp a vicces kommentekről híres.