Ambiciózus célokkal készül a 2015-ös Forma-1-es szezonra Danyiil Kvjat, aki a Toro Rossónál lehúzott debütáló idénye után jövőre már a Red Bullnál kap lehetőséget Daniel Ricciardo mellett. A baskír pilóta megtiszteltetésnek veszi, hogy Sebastian Vettel helyére léphet, ugyanakkor Abu-Dzabiban az újságíróknak leszögezte: nem tartja riasztónak a feladat súlyát.

Kvjat idei szezonja megosztja a véleményeket: a mindössze 20 esztendős tavalyi GP3 bajnok kiváló formával indította bemutatkozó idényét, az első négy futamból három alkalommal pontszerzőként végzett, így az oroszok igyekeztek az új Vettelként beállítani, később azonban megtorpanás volt tapasztalható a teljesítményében. A pilóta a hátralevő futamokon mindössze két ízben volt eredményes és 8 egységgel a 15. pozícióban zárta az évadot.

Mivel Jean-Eric Vergne 22 pontot gyűjtött és mégis távozni lesz kénytelen a Red Bull F1-es programjának kötelékéből, sokan igazságtalannak tartják Kvjat előléptetését. Maga az érintett ügyet sem vet a kritikus hangokra, inkább a feladatra összpontosít és komoly megtiszteltetésnek veszi, hogy elfoglalhatja a Ferrarihoz igazoló négyszeres vb-első helyét az energiaitalosok nagyobb csapatánál.

„Büszke vagyok és nagyon boldog” – mondta Kvjat az újságíróknak egy Abu-Dzabiban tartott kerekasztal-beszélgetésen, ahol jelen volt az F+1 Blog is. „Izgatottságot is érzek, mint mindig, amikor versenyezhetek. Azt csinálom, amit a legjobban szeretek, ráadásul jövőre egy igazi topcsapat kötelékében versenyezhetek. Igyekszem olyan keményen dolgozni, ahogyan csak bírok, mert szeretném kihozni a maximumot a kínálkozó lehetőségekből.”

Kvjatról köztudott, hogy legalább annyira céltudatos és határozott jellem, mint Vettel volt hasonló korában. Ennek fényében nem meglepő, hogy a magát viccesen csak Capónak – olaszul Főnök – becéző pilóta nem ijed meg attól a feladattól, hogy egy négyszeres vb-első helyén kell bizonyítania egy olyan csapattárs mellett, mint Daniel Ricciardo, aki idén a Forma-1-es mezőny egyik meghatározó erejévé nőtte ki magát.

„Egyszer ő is volt olyan fiatal, mint most én vagyok, így rajtam múlik, hogyan alakítom a jövőmet” – mondta Kvjat, utalva Vettelre. „Jól érzem magam, egyáltalán nem jelent nyomást számomra, hogy a helyére érkezem, ráadásul szerintem az a legfontosabb, hogy mindig, minden körülmények között önmagamat adjam.”

Arra a kérdésre, hogy mi a legfőbb célja a Forma-1-ben, Kvjat kapásból rávágta a jól ismert választ, hogy a világbajnoki cím megszerzése: „Azért vagyok itt, hogy elérjem ezt a célt. Csodálatos érzés lenne megvalósítani ezt, de tudom, hogy ennek lehetőségét csak kemény munkával lehet kiérdemelni” – fogalmazott a baskírföldi születésű pilóta, aki három 9. és két 10. helyezést hozott össze a 2014-es idény során.