F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Red Bull Mark Webber

Egyre többen vannak azon a véleményen a Forma-1 világában, hogy Danyiil Kvjat számára a kör bezárult a Red Bull családjában. Mark Webber is hasonlóképp foglalt állást, márpedig az ausztrálnál jobban senki nem tudja, hogy mit jelent kegyvesztettnek lenni az energiaitalosok kötelékében…

 

Nem túlzás kijelenteni, hogy Kvjat rálépett a „webberi” útra: a baskír pilótát a szezon közben fokozták le, mégpedig egyedi megoldással, ugyanis nagycsapattól visszasorolták a Toro Rossóhoz. Nagyobbat rúgni aligha lehet egy versenyzőbe, mint visszaparancsolni a juniorgárdához, ugyanakkor kegyesnek is lehet titulálni a döntést, hiszen Kvjat így esélyt kapott a Forma-1-es pályafutása életben tartására.

Azzal kapcsolatban megoszlanak a vélemények, hogy milyen esélyei vannak a tavaly is, idén is egy-egy dobogós helyezést produkáló pilótának arra, hogy családon belül előrelépjen. Pláne annak fényében, hogy a helyére lépő Max Verstappennel több évre számolnak Milton Keynes-ben, s péntek óta nyilvános az is, hogy Daniel Ricciardo szerződése sem jár le a 2018-as idény vége előtt. Webber – aki annak idején maga is megtapasztalta a Red Bull sportprogramját koordináló, Kvjatot is kipécéző Helmut Marko haragját – kijelentette: túlságosan vérmes reményei aligha lehetnek a baskírnak az energiaitalos táborban.
F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Red Bull Mark Webber
„Szerintem nagyon nehéz dolga lesz, ha szilárdan meg akarja vetni magát a Toro Rossónál, nem azért, mert a Toro Rosso rossz csapat, hanem azért, mert ott nagyon nehéz valami kimagaslót alkotni” – mondta a Motorsport.com szakportálnak az ausztrál, aki ezen a hétvégén a Porsche LMP1-es csapatának tagjaként a Le Mans-i 24 órás viadalon vitézkedik. „Nem túl gyakran van esély ilyesmire, mert csak egy vagy két olyan futam van, amikor valami rendkívüli történik, mint például Vettel monzai versenye, amikor nyert. A Toro Rosso nem a Red Bull vagy a Mercedes, ők is csak egy csapat, amely hibázni is tud. Jómagam úgy gondolom, hogy Kvjatnak egy hegyet kell megmásznia.” 

Webber szerint a „legnagyobb meló” az, hogy Kvjatnak felül kell múlnia a csapattársat, Carlos Sainzot, aki szintén jókora maflásként élte meg azt, hogy Verstappen léptették elő Ricciardo mellé. Ez felpörgette a spanyolt, aki mostanában szemlátomást jobban teljesít, ráadásul van egy aprócska tény, amely miatt nyugodtabb lehet, hogy az orosz: a Red Bull juniorformációjánál a tapasztalatok szerint három év a határ, Markóék általában ennyi időt adnak egy-egy pilótának, hogy felnőjön a feladathoz, akinek pedig nem sikerül, annak útilaput kötnek a talpára. Sainz vélhetően egy plusz évre még mindig jó a Toróknál, Kvjat viszont az idei év végén eléri azt a bizonyos határt.
F1 Forma-1 Danyiil Kvjat Toro Rosso Red Bull Mark Webber
„Tudjuk, hogy nem mindig türelmesek a pilótákkal” – mondta Webber, aki szerint Verstappen eddigi teljesítménye is csak ront Kvjat megítélésén. „A váltás működött. Arról nincs tudomásom, hogy volt-e politika a háttérben, de Max tényleg kiváló tehetség és roppant izgalmas a jövőre nézve. Kvjatnak most ismét bizonyítania kell a Toro Rossónál, már ha képes erre, de tény, hogy a döntés egyelőre Maxot igazolja…”

Noha a Red Bulltól távozni kényszerült versenyzők számára csak ritkán terem más alakulatoknál babér, Kvjat valószínűleg azzal jár a legjobban, ha szemmel tartja a pilótapiacot. Ha minden igaz, a 22 esztendős versenyző puhatolózik is: egyes teóriák szerint a Williams lehet a következő állomáshelye, pletykák szintjén pedig olyanról is hallani, egy tehetősebb orosz szponzor is a segítségére lehet a kilincselésben…