Nagy hétvégéje volt Danyiil Kvjatnak Abu-Dzabiban: a jövőre már a Toro Rosso színeiben a Forma-1-ben induló tehetség elhódította a GP3-as bajnoki címet és úgy érzi, hogy ezzel részben máris sikerült válaszolnia az előléptetése kapcsán kapott kritikákra. A 19 esztendős pilótát közvetlenül a bajnoki beiktatási ceremónia előtt kérdezte az F+1 Blog.

Bátran ki lehet jelenteni, hogy senki nem volt boldogabb a paddock népének orosz tagjainál múlt hétvégén, Abu-Dzabiban. Ebben szerepet játszott a Sam Birdöt és Tom Dillmant foglalkoztató Russian Time istálló GP2-es bajnoki címe, de a fő indokot mégis inkább Danyiil Kvjat szolgáltatta: a Forma-1-es szerződésének bejelentése óta hideget-meleget egyaránt kapó ifjonc az első futam megnyerésével bebiztosította a GP3-as sorozat bajnoki címét.

Az orosz médiamunkások a föld felett egy méterrel járva ünnepelték a sikert, elsősorban amiatt, mert a többségük álláspontja szerint ezzel Kvjat végérvényesen válaszolt a Forma-1-es szerepvállalás kapcsán a fiatalságát és tapasztalatlanságát forszírozó bírálatokra. A pilóta honfitársai bőszen hangsúlyozták a hétvége folyamán, hogy a Forma-1-be feljutó Red Bull-tehetségek közül senki, még Sebastian Vettel sem érkezett juniorkategóriás bajnokként, s maga az érintett is úgy érzi, hogy a GP3-as bajnoki címmel részben sikerült válaszolnia a kritikákra.

„Tudom, hogy sokan, sokféle dolgot mondanak a jövő évi Forma-1-es szereplésem kapcsán rólam, de jómagam mindig is inkább a saját feladataimmal voltam elfoglalva. Szerintem ennek meg is van az eredménye. Bízom benne, hogy a teljesítményem, mint például most ez a bajnoki cím, jó választ jelentenek a mindenféle bírálatokra. Jövőre is igyekszem majd olyan produkcióval előrukkolni, amikre nem lehet majd panasz” – mondta az F+1 Blognak a vasárnap estig mindenféle sajtóeseményt mellőző Kvjat, miközben a bajnokavatási ceremónia helyszíne felé lépdelt. 

Az előléptetés többek között azért is kavart jókora port, mert Kvyat a Red Bull-juniorok hierarchiájának tetején álló, sokak által biztos befutónak tekintett Antonio Felix da Costa orra elől happolta el a volánt. Az ügy pikantériáját fokozza, hogy mióta az orosz Rómából Milton Keynes-be költözött, hogy közelebb legyen az energiaitalosok motorsport-központjához, közösen bérelnek lakást a portugállal, így tulajdonképpen a lakótársát hajrázta le a volánért zajló versenyfutásban, de a viszony – mint arról Twitter-üzenetek is árulkodnak – nem romlott meg a két versenyző között.

„Nagyon mély barátság sosem volt közöttünk Antonióval, viszont kölcsönösen tiszteljük egymást és amikor csak lehet, megosztjuk egymással a tapasztalatainkat. Mindig nyitott volt velem és én is mindig nyitott vagyok arra, hogy megbeszéljük a dolgokat. Szerencsére a jó viszony továbbra is megvan közöttünk és bízom benne, hogy ő is megtalálja a boldogulását” – mondta Kvjat, akivel kapcsolatban honfitársai boldogan hangsúlyozzák azt is, hogy például a Sauber által kihalászott másik orosszal, Szergej Szirotkinnal ellentétben nem a pénznek köszönheti az előléptetését.

Kvjat a fiatalok tesztjén, Silverstone-ban

Azt már korábban bejelentette a Red Bull, hogy Kvjat Austinban és Interlagosban a pénteki tréningeken lehetőséget kap a Toro Rossónál, ám Abu-Dzabiban felmerült egy érdekes forgatókönyv is. Eszerint Mark Webber már az Amerikai Nagydíj előtt kiszállhat a Red Bullból, hogy a tervezettnél hamarabb megkezdhesse Porsche-teszteket, s Austinban már Daniel Ricciardo ülhetne a helyére, így az utolsó két futamon már az orosz is versenyezhetne leendő csapatánál. Ehhez elengedhetetlenül fontos lenne a hiányzó szuperlicensz megszerzése, amire az észak-amerikai vizitig hátralevő időben elméletileg lenne is lehetőség. Persze a Red Bull cáfolja, hogy létezne ilyen forgatókönyv, Kvjat viszont csak annyit jegyzett meg, hogy követi az anyacég utasításait. „A jövő héten fogok bővebb, részletesebb felvilágosítást kapni arról, hogyan zajlik majd a felkészülésem a következő szezonra. Nem ismerem még a pontos menetrendet. Egyelőre csak annyi biztos, hogy Austinban és Interlagosban vezethetek, ha pedig a volán mögött ülök majd, arra fogok összpontosítani, hogy minél jobban összeszokjak az autóval és a lehető leghamarabb megtaláljam a határokat.”

Mint ismeretes, a jövőre várhatóan szintén debütáló Szirotkin az F+1 Blognak Monzában nyilatkozva egy percig sem titkolta, hogy nincs sem baráti, sem beszélőviszonyban a sportág történetének első orosz pilótájával, Vitalij Petrovval, Kvjat azonban elismerően szólt a jövő évi visszatérésen még mindig keményen dolgozó viborgi versenyzőről. „Sokszor találkoztam Vitalijjal, aki szerintem egy remek srác” – mondta a Red Bull-tehetség. „Úgy vélem, hogy sokat tett a hazánkért a Forma-1-ben, ráadásul szerintem egészen jó eredményei is voltak. Őszintén szólva örülnék neki, ha jövőre visszatérhetne a mezőnybe és egymás ellen versenyezhetnénk.”

Az orosz források szerint egyébként előfordulhat, hogy Kvjat vágya teljesül és jövőre három versenyző alkotja majd a Forma-1 orosz kontingensét. Az F+1 Blog a hungaroringi hétvégén hallott először arról a pletykáról, amely szerint a Lotus-Renault és a Caterham korábbi versenyzője az F1-es vérkeringésbe jövőre bekapcsolódó Orosz Nagydíj szervezőinek segítségével szeretne visszatérni, mégpedig a Williams istálló színeiben. Noha az utóbbi időben Felipe Massát is összefüggésbe hozták a grove-i csapattal, a Petrovhoz közel álló források szerint a pilótának lehet annyi pénz a tarsolyában, amely elég lehet a volán megkaparintásához.