F1 Forma-1 Mercedes Niki Lauda
Már csak a Mercedes versenyzőinek van esélye a 2016-os Forma-1-es világbajnoki cím elhódítására, Niki Laudának pedig már tippje is van arra, hogy melyikük lehet a befutó. A korábbi háromszoros világbajnok, a sikercsapatnál ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező igazgatóként tevékenykedő az utóbbi két futam alapján biztosra veszi, hogy Nico Rosberg ezúttal megtöri Lewis Hamilton uralmát.

 

Lauda a nyári szünetet részben azzal töltötte, hogy a kissé összezavarodott és megtorpant Rosberget pátyolgatta. Minden jel arra utal, hogy a legenda jó munkát végzett, hiszen a pihenő lezárulta óta a Malajziai Nagydíjat leszámítva a német az összes futamot megnyerte és a Német Nagydíj utáni 19 pontos hátrányát mostanára 33 pontos előnyre változtatta. Mivel a végjátékhoz közeledve egyre inkább nyilvánvaló, hogy most Hamilton van hullámvölgyben, Lauda már most biztosra veszi, hogy a német pilóta idén megtöri a brit ász két éve tartó uralmát és megszerzi pályafutása első vb-címét.
F1 Forma-1 Mercedes Niki Lauda
„Nico jelenleg mindent tökéletesen csinál” – nyilatkozta a múlt hétvégi Japán Nagydíj után Lauda. „Ha minden normál mederben halad, a következő néhány futamon dől majd el a világbajnokság sorsa, számomra pedig teljesen nyilvánvaló, hogy Lewis nem lesz képes megfékezni Nicót. Ha egyik autóval sem történik semmi rendkívüli, véleményem szerint Lewis nem lesz képes még egyszer megfordítani a bajnokságot.”

Hamilton a nyári szünet előtti futamokon produkálta eddigi pályafutása talán legnagyobb hajráját, amikor a saját javára fordította a pontversenyt. Ebben komoly szerepe volt a brit teljesítménye mellett annak is, hogy a Mercedes – amely Suzukában bebiztosította a konstruktőri titulus újbóli megvédését – nem alkalmaz preferenciát és engedi a szabad versengést a pilótáknak. Toto Wolff, a márka sportigazgatója deklarálta: ez a hátralevő futamokon is így lesz.

„33 pont a különbség a két srác között, és egészen az utolsó futamig szabad a verseny közöttük. Ez a szezon már eddig is megmutatta, hogy bármi megtörténhet. 100 pontot lehet a hátralevő versenyeken szerezni, így biztos, hogy komoly versenyre számíthatunk kettejük között” – mondta a szakvezető.

F1 Forma-1 Mercedes Niki Lauda
Hamilton: mélyül a hullámvölgy?


Lauda favoritja pályafutása eddigi részében már jól megtanulta, hogy Hamilton mellett soha, semmit nem vehet biztosra. Gyaníthatóan ennek köszönhető, hogy a japán futam utáni sajtótájékoztatón újfent igyekezett ezt hangsúlyozni: „Huh, még nagyon sok van hátra. Nincs rá semmi okom, hogy változtassak a hozzáállásomon, így továbbra is azt csinálnom, amit eddig, mert a jelek szerint ez jól működik” – felelte Rosberg, amikor arról kérdezték: megnyugtatónak tartja-e, hogy immáron több mint egy futamgyőzelemnyi az előnye a ponttáblázaton.