Sebastian Vettel / Red Bull

Nem véletlenül tűnik a korábbiaknál jóval feszültebbnek Sebastian Vettel, a Red Bull kétszeres világbajnok címvédője minden eddiginél komolyabb tapasztalatokat szerez idén - véli az aktív pályafutása során három bajnoki titulust gyűjtő Niki Lauda. Az osztrákok egykori kiváló versenyzője szerint a németre még soha nem nehezedett akkora teher, mint most.

„Logikus” – válaszolta az Österreich című osztrák lapnak Lauda, amikor arról kérdezték, hogy másokhoz hasonlóan komorabbnak látja-e Vettelt idén, mint a korábbi években. A manapság az RTL szakértőjeként tevékenykedő ex-versenyzőt gyakran éri az a vád, hogy megalapozatlanul állít dolgokat, elhamarkodottan ítélkezik, ezúttal azonban beletrafált a középbe: Vettel számára valóban tanúságos, igazi jellemformáló volt a 2012-es szezon eddigi szakasza.

Míg 2009-ben, a Red Bull Racingnél töltött első idényében csodagyerekként, komolyabb teher nélkül tartotta életben a bajnoki esélyeit a véghajráig, addig az utóbbi két szezonban már el is érte a kitűzött célt. A 2010-es vb-címért becsülettel megdolgozott és megtette a magát tavaly is, igaz, a címvédés sokakban keltett olyan érzést, mintha az ölébe hullott volna: a német az utóbbi évek legkomolyabb dominanciáját bemutatva gázolt át a mezőnyön, s négy futammal a szezon vége előtt már bajnoknak mondhatta magát.

Idén gyökeresen más a helyzet: a Red Bull fölénye elillant, ráadásul a heppenheimi ifjonc a tavaly megalázott csapattárssal, Mark Webberrel sem nagyon bír. Míg az ausztrál már kétszer is diadalmaskodott idén, addig a német csak egyszer győzött, így a házon belüli riválistól 2 ponttal lemaradva jelenleg csak az egyéni tabella 3. pozícióját birtokolja. Ez a kisebbik gond, ugyanis a Ferrari listavezető ászától, Fernando Alonsótól már 42 egységgel van elmaradva.

„Tavaly elképesztően nagy fölényben volt az autójának köszönhetően. Idén minden egyes versenyen úgy kell harcolnia, mint egy szamárnak ahhoz, hogy tartani tudja a lépést. Ráadásul a stressz egyre csak nagyobb lesz, mert mint Budapesten is láthattuk legutóbb, a csapatok nagyon közel vannak egymáshoz. Arra számítok, hogy ez a folytatásban is így marad és bízom benne, hogy a McLaren és a Red Bull is képes lesz kibontakoztatni a benne rejlő potenciált” – nyilatkozta Lauda, értékelve az 1-es rajtszámú energiaitalos versenygép pilótájának eddigi teljesítményét.

Bár a 42 pontot a hátralevő 9 futamon elméletileg simán le lehet dolgozni, s az évadnak mesterhármas reményében nekivágó Vettelnek egyelőre nincs különösebb oka a pánikra, Lauda szkeptikus és úgy véli, hogy a németnek rendkívül nehéz dolga lesz, ha le akarja győzni a nyári szünet előtt komoly lélektani fölényhez jutó, szintén pályafutása harmadik vb-címére hajtó Ferrari-éllovast. „Alonso mindenkihez képest csúcsszuper, amikor nehezebbre fordul a helyzet” – fogalmazott az osztrák, méltatva a spanyol versenyzőt.