A hét végén 1992 óta első ízben tér vissza a Forma-1 utazó cirkusza Mexikóba: mint az F+1 Blog Oláh Gyárfástól, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökétől megtudta, a Hermanos Rodríguez nevét viselő mexikóvárosi versenypályán a helyi rendezők magyar szakemberek segítségével és háttértámogatásával bonyolítják majd le a nagydíjat.
 

Hazai autósport-berkekben már tavaly is lehetett homályos foszlányokat hallani arról, hogy a mexikói illetékesek felkérték magyar kollégáikat a nagydíj előkészületeivel és lebonyolításával kapcsolatos háttértámogatásra, immáron pedig konkrétumok is vannak. Az összecsapást ezen a hétvégén tartják Mexikóvárosban, s mint Oláh Gyárfástól, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnökétől megtudtuk: a Magyar Nagydíjak és más nemzetközi autóversenyek alkalmával jeleskedő honfitársaink már meg is érkeztek a helyszínre.

Fotó: Farkas Péter


„Igen, munkatársaink ott lesznek Mexikóvárosban és segédkeznek majd a futam lebonyolításában” – mondta az F+1 Blognak a hazai FIA-tagszervezet első embere.  „Sportszakmai stábunk remek nemzetközi megítélésének köszönhetően a mexikói szövetség részéről már tavaly megérkezett a felkérés, amelyet hosszas egyeztetések követtek. Szakembereink egy kisebb csapata, név szerint Faluvégi Péter, a Magyar Nagydíj versenyigazgatója, ifj. Zettner Tamás versenyigazgató-helyettes és Balla Zoltán, a technikai ellenőrök vezetője a hét elején érkezik a helyszínre, és saját szakterületeiken segítik tapasztalataikkal, tanácsaikkal helyi kollégák előkészületeit, továbbá ott lesznek mellettük a versenyhétvégén, amikor élesben is bizonyítaniuk kell.”

A magyar szakemberek teljesítményét hosszú évek óta magas szinten jegyzik: a Forma-1-es Magyar Nagydíjak, valamint más, nálunk rendezett nemzetközi autóversenyek alkalmával az FIA illetékesei rendszerint méltatják a hazai sportszakmai személyzet munkáját, legyen szó akár a sportbírókról, akár gyorsbeavatkozókról vagy épp a technikai bizottság munkatársairól. Az F+1 Blog betekintést nyert azokba a dokumentumokba, amelyek a nemzetközi szövetség képviselőinek visszajelzéseit tartalmazzák a 30. Magyar Nagydíjról, s amelyekből kiderül, hogy Charlie Whiting versenyigazgató, Jo Bauer  technikai delegált, Colin Haywood versenytitkár és Prof.Dr. Jean-Charles Piette orvosi delegált is kihangsúlyozta, hogy a magyarok az idei hungaroringi F1-derbi során még a korábbi években megszokott magas színvonalat is felülmúlták.

Oláh Gyárfás, az MNASZ elnöke (Fotó: MNASZ)


Oláh Gyárfás szerint a méltatás megalapozott, a magyar sportszakmai stáb idei teljesítménye pedig nem véletlen: a személyzet tagjai közül többen három évtized tapasztalatával a hátuk mögött teszik a dolgukat, a harmincadik mogyoródi F1-es futam alkalmával pedig még a legparányibb hibákat is igyekeztek elkerülni. 

„Sokat, szerencsére nagyon sokat” – felelte a sportvezető, amikor arról kérdeztük, hogy mit jelent a hazai autósport egészére nézve a sportszakmai oldal erőssége. „A magyar szakma elismertségének mindenképpen jót tesz az, hogy a külföldi sorozatok kivétel nélkül mindig kedvező visszhanggal távoznak tőlünk. Ennek köszönhetően még komolyabb feladatokat, megbízásokat kaphatunk az FIA részéről, szakembereink több helyszínen bizonyíthatnak. Nekem, mint az Autósport Szövetség Elnökének megnyugtató az a tény, hogy a hazai versenyek bírói munkája is magas színvonalú és az egész hazai autósport-társadalom épülésére szolgál.”