F1 Forma-1 Riccardo Patrese Williams Lorenzo Patrese
Ritkán mutatkozik Forma-1-es futamon, ritkán is nyilatkozik a Williams egykori legendás pilótája, Riccardo Patrese, ám a nagydíj-indulási rekordot sokáig tartó olasz veterán rajta tartja a szemét a sportágon. Sőt, azon mesterkedik, hogy a második generációs pilóták névsorára felkerüljön a Patrese név is.

 

Az 1977 és 1993 között összesen 256 nagydíjon-indult, ezzel a nagydíj-indulási ranglistát hosszú ideig vezető olasz pilóta a legutóbbi futamon, Monacóban bukkant fel, ahol a Williams istállónál vendégeskedett. Meglepőnek a legkevésbé sem mondható, hogy épp Sir Frank Williamsék háza táján bukkant fel a 63. életévét taposó olasz, hiszen megjárta a Shadow, az Arrows, a Brabham, az Alfa Romeo és a Benetton kötelékét is, pályafutása legnagyobb sikereit – 6 győzelméből 4-et, valamint az 1992-es vb-ezüstérmet – a grove-i formáció színeiben érte el.

F1 Forma-1 Riccardo Patrese Williams Lorenzo Patrese
Riccardo Patrese 1992-ben


„Ezer szállal kötődöm a Williams istállóhoz és Frankhez, noha 25 éve már, hogy visszavonultam a Forma-1-től, a mai napig a csapat részének érzem magam” – monda az F+1 Blognak Patrese, aki versenyzői pályafutásának lezárulta után a lovaglás világában talált új szenvedélyre, egy idei díjugrató viadalok aktív résztvevőjeként is szerepelt.

Azt mindig érdemes meghallgatni, hogyan vélekednek a régmúlt nagyjai a jelenkorról: sokan kárálnak, mondván, hogy régen minden jobb volt, de szerencsére szép számmal vannak azok is, akik meg vannak békülve azzal, amilyen irányba a sportág tart. Patresének sincs kifogása a jelenkori F1 ellen: „Az autók roppant gyorsak, ráadásul még nagyok is, pláne ahhoz képest, amilyenekkel annak idején én magam is versenyeztem. A régi időkhöz képest ezeknek az autóknak már hihetetlenül komoly az aerodinamikájuk. Manapság viszont már tényleg teljesen más ez a sport, mint az én időmben volt, a vezetéstechnika, a szabályok, minden teljesen eltérő, de az élet már csak ilyen. Mindennek, így a sportnak is fejlődnie kell, 30-40 évvel ezelőtt nemcsak a Forma-1 volt más, hanem szinte minden más sportág is. Úgy vélem, hogy nincs ezzel semmi gond” – fogalmazott a padovai származású expilóta.

F1 Forma-1 Riccardo Patrese Williams Lorenzo Patrese
Lorenzo Patrese az idei Williams volánja mögött


Patrese nem csak azért látogatott ki a Monacói Nagydíjra, hogy beleszippantson a modern Forma-1 levegőjébe. Mint az F+1 Blognak elárulta: elsősorban az vezérelte családja társaságában a paddockba, hogy szerette volna megmutatni kisfiának, a száguldást egyre inkább habzsoló Lorenzónak, hogy milyen valójában az autósport elitkategóriája. A veterán klasszis nem titkolja, hogy reményeik szerint fiacskája rövidesen csatlakozhat a második generációs Forma-1-es pilóták egyre népesebb táborához.

„Csak annyit tudok, hogy nagyon szeretne közéjük tartozni! Hogy összejön-e? Fogalmam sincs, majd meglátjuk! 11 éves, még nem is olyan régen kezdett gokartozni, így még hosszú út áll előtte. Mások 7-8 éves korukban kezdenek gokartozni, ő viszont tavaly kezdte, picit későn, 10 évesen. 15 éves korára készen kell állnia arra, hogy autóval versenyezzen, hiszen mint látjuk, a versenyzők egyre fiatalabb és fiatalabb korban érkeznek a Forma-1-be…” – mondta Patrese.