F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda
Fernando Alonso az egyfutamos kényszerkihagyás után visszafoglalta helyét a McLaren-Hondánál a Kínai Nagydíjra, így a bahreini csodás bemutatkozás után Stoffel Vandoorne Sanghajban csak a pálya széléről kísérhette figyelemmel az eseményeket. A belga nem csügged: saját bevallása szerint 2017-ben nem csak a wokingi alakulatnál kínálkozhat esély számára.

 

Mint ismeretes, a McLaren tehetséggondozó programjában pallérozódó tavalyi GP2-bajnok a sérült Alonsót helyettesítve érett versenyzéssel és pontszerzéssel mutatkozott be Szahírban. A belga pilóta egycsapásra kivívta a szakma elismerését, nevelőegyesületénél pedig egyenesen „az új Alonsóként vagy Buttonként” üdvözölték.

A remek bemutatkozás a jelek szerint nem múlt el nyomtalanul: bár egyes források szerint van esély arra, hogy Jenson Button helyén a McLarennél kap lehetőséget 2017-ben, maga az érintett Sanghajban úgy foglalt állást, hogy más irányból is van érdeklődés a szolgálatai iránt.
F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda
„Most még túlságosan korai lenne 2017-ről beszélni, de a következő néhány hónap kétségkívül érdekes lesz. A McLaren és néhány másik csapat is érdeklődik irántam” – mondta a 24 éves versenyző a De Telegraaf című lapnak.

Vandoorne megjegyezte, hogy „már arra is volt sansz, hogy az idei évre állandó helyem legyen a mezőnyben”. Ez minden bizonnyal utalás volt arra, hogy a McLaren sokáig hezitált Button szerződésének meghosszabbításával, s amennyiben menesztették volna a britet, nagy valószínűség szerint a belga ülhetett volna a helyére. A pilóta vélhetően most is a 2009-es vb-első helyére pályázhat a legnagyobb eséllyel, mivel az utóbbi hetekben újra felerősödtek a korábban is hallott pletykák, amelyek szerint a népszerű szigetországi veterán jövőre visszatér első Forma-1-es csapatához, a Williamshez.
F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda
Eric Boullier, az alakulat versenyigazgatója egyébként Sanghajban is méltatta Vandoorne-t: a pilóta jövőjét firtató újságíróknak megjegyezte, hogy „szerintem ebben a szakaszban már nem kell többet bizonyítania, a kérdés csak az, hogy lesz-e valamilyen lehetőség vagy sem”. A mezőnyben máris van valaki, aki üdvözölné, ha Vandoorne is állandó tagja lenne a Forma-1-es mezőnynek: Max Verstappen, a Toro Rosso üstököse örülne neki, ha egy másik Benelux-országbeli versenyző is csatlakozna.

„Nagyszerű lenne, ha ugyanabból a térségből érkezve mi ketten uralnánk a sportágat. Persze úgy, hogy én vagyok az első, Stoffel pedig a második” – fogalmazott a holland, aki egyébként Vandoorne hazájában, Belgiumban él és ottani személyigazolvánnyal rendelkezik.