Felipe Massa és Fernando Alonso

Felipe Massa nem játszott főszerepet a hétvégi Forma-1-es Magyar Nagydíjon, mégis jutott neki a reflektorfényből a Hungaroringen. Ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a brazil az évad végén várhatóan elköszön a Ferraritól: ezt sugallta a csapat motorhome-jában tartott csütörtöki sajtóesemény is.

Massáról már az év elején azt pletykálták, hogy menet közben kötnek útilaput a talpára, ezt azonban sikerült megúsznia a 2009-es hungaroringi balesete óta mélyrepülést produkáló brazilnak. Nemrég újabb figyelmeztető jelet kapott, a Red Bull a silverstone-i futam után szerződést hosszabbító Mark Webber ugyanis elárulta: az új kontraktus aláírása előtt komoly tárgyalásokat folytatott a Ferrari vezéreivel.

A Saubernél második idényét töltő Sergio Perez személyében a vörösöknek egy bármikor mozgósítható fiatal tehetség áll a rendelkezésére, s bár közel sem biztos, hogy a mexikói ülhet a brazil helyére 2013-ban, már szinte biztosnak látszik a 2008-as vb-ezüstérmes év végi menesztése. Massa csütörtökön lógó orral, egykedvűen kóborolt a hungaroringi paddockban, késő délutáni sajtóértekezletén pedig már-már egyértelmű jelét adta annak, hogy nem maradhat a Ferrarinál.

Arra a kérdésre, hogyan látja saját jövőjének alakulását, így felelt: „Ha nem maradhatok a Ferrarinál, akkor is a Forma-1-ben szeretnék versenyezni a következő szezonban” – fogalmazott sokat sejtetően a dél-amerikai.

Massa rámutatott arra is, hogy csak abban az esetben hajlandó a száguldó cirkuszban maradni, ha valamelyik erősebb alakulat kötelékében kap helyet. „Mindenképpen versenyezni akarok a jövőben is, de ha csak egy kisebb csapatnál kaphatok lehetőséget erre, az nem érdekel, nem foglalkoztat” – mondta a brazil, akinek szolgálataira a nagyobb csapatok aligha áhítoznak, így esetleges év végi menesztése – eme megnyilvánulása fényében – akár F1-es karrierje végét is eredményezheti.

A brazil egyébként elárulta, hogy az idei Pirelli abroncsok sokkal inkább kedvezőek számára, mint a tavalyiak voltak. Hangsúlyozta azt is, hogy a 2009-es, súlyos sérüléssel járó mogyoródi incidens ellenére továbbra is szívesen versenyez hazánkban, ahol – mint fogalmazott – ’jóval népszerűbb vagyok, mint a baleset előtti időkben’.

Míg Massa 25 ponttal az egyéni tabella 14. helyén szerénykedik, addig csapattársa, Fernando Alonso három győzelemmel a tarsolyában 164 egységgel vezet a Red Bull két ásza, Mark Webber és Sebastian Vettel előtt. A brazil rámutatott, hogy amennyiben a helyzet úgy hozza, a pályafutáa harmadik vb-címére hajtó csapattárs számíthat a segítségére: „Professzionális versenyző vagyok, így mindent megteszek a csapat érdekében."