F1 Forma-1 Formula-E DTM Felipe Massa Felipe Nasr Force India
Közeleg a szezon vége, ezzel párhuzamosan pedig szűkül azoknak a versenyszériáknak a köre is, ahol Felipe Massa felbukkanhat Forma-1-es pályafutásának lezárása után. A brazil tartja magát korábbi álláspontjához: nem kapkod, csak szimplán érdeklődik, puhatolózik.

 

Mint ismertes, Massa az Olasz Nagydíj hétvégéjén, Monzában jelentette be, hogy az idény végén, 15 év, 11 nagydíj-győzelem és egy vb-ezüstérem után befejezi pályafutását. A brazil pilóta azzal indokolta a döntést, hogy nincs lehetősége a Williamsnél versenyképesebb, jobb csapatnál állást találni, ezért nem látja értelmét a folytatásnak.

Természetesen a spekulációk azonnal megindultak azzal kapcsolatban, hogy a szimpatikus brazil számára mi lesz a következő állomáshely a Forma-1 után, maga az érintett azonban hangsúlyozta: nincs döntési kényszer alatt és sok ideje van mérlegelni, hogy milyen irányba mozduljon tovább. Három futam múlva a dél-amerikai búcsúzik az F1-től, ezzel párhuzamosan pedig szűkíti azt a kört, amely szóba jöhet számára.
F1 Forma-1 Formula-E DTM Felipe Massa Felipe Nasr Force India
„A dolgok abba az irányba haladnak, amelyet elképzeltem és elégedett vagyok a döntésemmel” – nyilatkozta a brazil UOL-nek a pályafutása során a Saubert és a Williamst is megjáró pilóta. „A részletekről nem szeretnék beszélni, legyen elég annyi, hogy minden úgy halad, ahogyan szerettem volna. Pályafutásom legnyugodtabb időszaka a mostani és továbbra is úgy vagyok vele, hogy nem kell kapkodom.”

Konkrétumok helyett egyelőre csak annyit tudni, hogy Massa biztosan nem a megbízhatósági-vb (WEC) mezőnyében tűnik majd fel. Menedzsere, Nicolas Todt állítólag ott próbált lehetőséget találni számára, de nem járt sikerrel, így két lehetőség marad: az egyre népszerűbb elektromos formaautós széria, a Formula-E, valamint a Német Túraautó Bajnokság (DTM). A brazil szavaiból arra lehet következtetni, hogy a DTM felé húzza a szíve.
 F1 Forma-1 Formula-E DTM Felipe Massa Felipe Nasr Force India
„Az a legfontosabb, hogy milyen típusú a versenyzés. A DTM-ben például nagyon jók a versenyek és sokkal nagyobb ott a versengés, mint a WEC-ben vagy a Formula-E-ben. Megengedhetem magamnak, hogy azt válasszam, amelyik a legtöbb mókával kecsegtet, de természetesen fontos a jövedelem is, hiszen a csekkeket be kell fizetni valamiből…” – idézte az UOL Massát.

Egy dolog biztos: Massa visszavonulásával felértékelődik Felipe Nasr szerepe, hiszen a dolgok jelenlegi állása szerint egyedüli brazilként szerepel majd a Forma-1-ben. Brazília elképesztő F1-es múltra tekint vissza, van nagydíjuk, tévé- és rádióközvetítésük is, Ayrton Senna hazájában még mindig megőrülnek ezért a sportért, így különösen fontos, hogy pilótája is legyen a dél-amerikai nemzetnek. Ugyan Nasr népszerűsége messze elmarad Massáétól, ez könnyen megváltozhat, ha átülne a csapnivalóan muzsikáló Sauberből egy versenyképesebb autóba: a pletykák szerint könnyen meglehet, hogy ez a Force India lesz, ahol még nem választották ki a Renault-hoz igazoló Nico Hülkenberg utódát.
F1 Forma-1 Formula-E DTM Felipe Massa Felipe Nasr Force India
Meglepetésre Nasr cáfolja az átigazolási pletykákat, de a paddockban sokan már elkönyvelt tényként kezelik, hogy jövőre a brazil lesz Sergio Perez csapattársa. Ha minden igaz, Bernie Ecclestone is ezt tartja kívánatosnak és állítólag tett, tesz is annak érdekében, hogy a brazil versenyző átigazolása megvalósuljon.