F1 Forma-1 Felipe Massa Formula-E Williams Venturi Racing Charles Leclerc
Felipe Massa a tavalyi évad végén tényleg visszavonult: 2016 végén egyszer már bejelentette távozását az F1-ből, de a helyzet úgy hozta, hogy csak az előző idény végén intett ténylegesen búcsút a királykategóriának. Az F+1 Blog a szabad lét első néhány hónapjának tapasztalatairól kérdezte a tizenegyszeres futamgyőztes brazilt.

 

A 37 esztendős pilóta jelenleg tévés szakértőként, valamint az FIA gokartért felelős bizottságának vezetőjeként ténykedik. Néhányszor már az F1-es paddockban is felbukkant idén, ugyanakkor április vége óta tudjuk: pályafutása következő állomása a Formula-E lesz, az elektromos formaautók bajnokságának 2018-2019-es idényétől kezdve három éven át a monacói székhelyű Venturi istálló kötelékét fogja erősíteni.

- Felipe, milyen az élet az F1 után?

Fantasztikus, minden a legnagyobb rendben körülöttem! Hosszú idő után először nincs rajtam semmilyen nyomás, ami nagyon jó, mert képes vagyok élvezni az életet. Nézem a versenyeket, semmi okom nincs arra, hogy ne legyek boldog!

F1 Forma-1 Felipe Massa Formula-E Williams Venturi Racing Charles Leclerc
Jean Todt felkérésére lett az FIA gokartos bizottságának elnöke


- Másfél évtizeden át erről a sportól szólt minden körülötted. Most nem unalmas egy picit?

Dehogy unalmas, ember! Az lenne az unalmas, ha még mindig versenyeznék, és mint látjuk, a mezőny legvégén kullognék!

- Mit gondolsz a Williams helyzetéről? Kívülről úgy tűnik, hogy nagyon hirtelen süllyedtek nagyon mélyre…

Valóban, borzalmas helyzetben vannak. Nagyon szenvednek az idei autóval. Ez nem lehet valami remek érzés számukra. Csak reménykedni tudok abban, hogy hamarosan elkezdenek feljavulni és versenyképesebbé válnak. Sajnos azonban az teljesen nyilvánvaló, hogy ebből a helyzetből nem lesz könnyű kilábalni…

- Tavaly lehetett sejteni valamit abból, hogy ennyire csúfos lesz számukra a folytatás?

Nem, egyáltalán nem. Semmilyen jel nem utalt arra, hogy az idei évre ilyen helyzetbe kerülnek.

F1 Forma-1 Felipe Massa Formula-E Williams Venturi Racing Charles Leclerc
- Most már tudjuk, hogy a következő kaland számodra a Formula-E lesz…


Igen, nemrég írtam alá a szerződésemet a Venturival. Úgy gondoltam, hogy valahol kell találnom némi mókát, és a Formula-E-t választottam. Bízom benne, hogy élvezni fogom az új kihívást és mókás lesz ebben a szériában versenyezni.

- Már túl vagy az első teszteken is. Milyen az autó, mennyire más, mint az F1-es versenygép volt?

A Monacói Nagydíj hetében kétnapos teszten vettem részt. Nagyon érdekes volt, sokat tanultam az autóval kapcsolatban, ami teljes eltérő attól, mint amihez hozzászoktam az évek során. Teljesen máshogy kell vezetni, mások az abroncsok, a karosszéria, a súly… Biztos vagyok benne, hogy élvezetes lesz ezzel az autóval versenyezni.

- Milyen eredményekre számíthatunk tőled?

Hogy őszinte legyek, sejtelmem sincs. Még csak most kezdtem az ismerkedést az autóval, így jelenleg az a legfontosabb, hogy minél jobban felkészüljek. A többit majd meglátjuk… De természetesen azon leszek ott is, hogy a tőlem telhető legjobbat nyújtsam!

F1 Forma-1 Felipe Massa Formula-E Williams Venturi Racing Charles Leclerc
- Tudjuk, hogy a 2009-es baleseted óta erősen kötődsz Magyarországhoz. Előfordulhat, hogy idén is eljössz a Magyar Nagydíjra?


Figyelem a versenyeket és az a tervem, hogy néhány futamra személyesen is ellátogatok. Hogy Magyarországon ott leszek-e? Nem vagyok biztos benne, de majd meglátjuk!

- Régi ismeretség fűz a Sauber újoncához, Charles Leclerc-hez, hiszen akárcsak neked, neki is Nicolas Todt a menedzsere. A közvélemény szerint eddig roppant meggyőzően teljesít, Te mit gondolsz róla?

Charles egyszerűen fantasztikus! A jövő egyik nagy világbajnoka, ebben teljesen biztos vagyok!