Lewis Hamilton

Míg a Hungaroringen még csak észlelhető volt, Spa-Francorchampsban már ki is domborodott, hogy mennyire elfajult a viszony Lewis Hamilton és a McLaren istálló között. Szerződés, pénz, Twitter: túl sok jó ebből aligha fog kisülni.

Jókora kalamajkát okozott Lewis Hamilton a Belga Nagydíj időmérő edzését követően azzal, hogy kedvenc mikroblogjára kiposztolta a két McLaren telemetriai adatainak összehasonlításáról készül screenshotot. A csapat természetesen záros határidő belül töröltette a brit versenyzővel az ominózus bejegyzést, a sajtót azonban nem tudták megelőzni: perceken belül a fél világ a felelőtlen húzáson csemegézett.

A történteket több szempontból is meg lehet közelíteni: egyrészt rávilágított arra, hogy a közösségi médiának köszönhetően lassan tényleg semmi nem marad titokban, s megmutatta azt is, hogy egy mikroblog például a Forma-1-ben akár a nyomásgyakorlás kiváló eszköze is lehet. Merthogy jelen esetben erről van szó, Hamilton a McLarennel folytatott, hónapok óta zajló szerződéshosszabbítási tárgyalásokba vonta be több mint 1 millió twitteres követőjét.

A helyzet jól ismert: a McLaren hajlandó hosszabbítani saját nevelésű versenyzőjével, de a gazdasági válságra hivatkozva lényegesen csökkenteni akarják jelenlegi, évi 15-16 millió euróra saccolt fizetését. Nem meglepő módon Hamilton tiltakozik, ahogyan csak tud: a Hungaroringen pole pozícióból aratott győzelem sokkal szebbnek tűnt, de valójában abban is lehetett egy nagy adag dac, „csakazértis megmutatom” jelleg, míg Spában a twitteres megmozdulással radikálisabb módszerhez folyamodott a 2008-as világbajnok.

Az ominózus felvételen Hamilton és Button autójának kvalifikációs összehasonlítása látható, ami szintén érdekes. Bár a csapat hivatalos kommunikációja szerint Hamilton maga választotta az új helyett az előző fejlesztésű hátsó szárnyat, amellyel közel sem volt olyan gyors, mint az újat használó, a pole-t – és végül a futamgyőzelmet - megszerző Jenson Button, a lázongó pilóta mintha épp a gárda állításának ellenkezőjét szerette volna megmutatni híveinek.

Sokat sejtető volt az a néhány mondat is, amelyet Hamilton a McLaren sajtóbeszélgetésén ejtett el: „Azt mondták… Úgy gondoltuk, hogy a különbség nem annyira nagy a két szárny között, de úgy tűnik, hogy ezt rosszul mértük fel. Nyilvánvalóan rosszul döntöttünk, de csapatként hoztuk meg a döntést.”

Mivel a McLarennél jelenleg Hamilton az elsőszámú bajnokaspiráns, a csapat nyilvánvalóan nem akart kiszúrni zászlóvivőjével, a másik szemszögből nézve viszont határozottan úgy tűnik, hogy a pilóta provokálni próbálta, próbálja a wokingi együttest. Túl sok jó ebből aligha fog kisülni, ha nem valamelyik fél nem enged: az 5. helyen állomásozó, az éllovas Fernando Alonsótól 47 ponttal elmaradó britnek érdemi esélye van a vb-cím megszerzésére, de a háttérben zajló torzsalkodással ez hamar elszállhat.

Jó kérdés az is, milyen lesz így a folytatás: bár pénzzel sok mindent meg lehet oldani, nagy összeveszés esetén a régi harmóniát valószínűleg dollármilliókkal sem lehet visszahozni, ha pedig szakításra kerül sor, azzal sem jár jól senki. Hamilton és Button csapattársként mintaszerű kapcsolatot ápol egymással, s ha a 2008-as bajnok kikerülne nevelőegyüttesétől, valószínűleg komoly űrt hagyna maga után és versenyképes helyet sem tudna találni a mezőnyben.