F1 Forma-1 Lotus Renault Gerard Lopez Abu Dhabi Nagydíj
Szinte biztos, hogy a jövő hét végén esedékes évadzáró Abu Dhabi Nagydíjon megtörténik a régóta halogatott Lotus-Renault házasság bejelentése. Gerard Lopez, az enstone-i istálló jelenlegi többségi tulajdonosa már megerősítette: az üzlet megköttetett, ráadásul annak keretein belül neki is maradnia kell a különítménynél.

 

A Lotus-Renault újbóli házassággal kapcsolatban a felek már szeptemberben közreadtak egy szándéknyilatkozatot, de mivel azóta érdemi lépés nem történt, a közvélemény az utóbbi hónapokban egyre inkább hajlott arra a forgatókönyvre, hogy az üzletből nem is lesz semmi. Erre cáfolt rá vasárnap Gerard Lopez, a hányattatott sorsú enstone-i egylet többségi tulajdonjogát birtokló Genii Capital fővezére, amikor a Sky Sports című brit tévécsatornának elárulta: a háttérben már létrejött a megállapodás.

„Megvagyunk a Renault-val” – mondta a csapatfőnöki tisztséget is betöltő üzletember. „Úgy tudom, hogy a Renault-nak van még néhány dolga, amelyet tisztázniuk kell a Formula 1 és a FOM vezetőségével, de részünkről a megállapodás már megköttetett.”
F1 Forma-1 Lotus Renault Gerard Lopez Abu Dhabi Nagydíj
Noha Lopez nem mondta ki, hogy az üzlet létrejöttéről szóló bejelentést megteszik az Abu Dhabi Nagydíjon, szakmai berkekben terjengő források szerint az emirátusok futamának hétvégéjén ez is megtörténik. A csapatvásárlás pontos konstrukciója nem ismert, de a korábban kiszivárgott információk szerint a Renault nem teljesen kebelezi be a gárdát, hanem többségi tulajdonjogot szerez: erre enged következtetni az is, hogy Lopez saját bevallása szerint nem szakad el az együttestől.

„Jómagam nem végeztem, mert azt kérték tőlem, hogy maradjak, így a folytatásban is maradok” – fogalmazott a szakember, aki a 2009 óta tartó csapatműködtetést „lenyűgöző kalandnak” titulálta: „Átvettünk egy csapatot, amely a nyolcadik helyen állt a bajnokságban, majd nyertünk futamokat és szereztünk 23 dobogós helyezést, ami szerintem roppant izgalmas egy privát csapattól. Büszke vagyok arra, amit elértünk a csapattal.”
F1 Forma-1 Lotus Renault Gerard Lopez Abu Dhabi Nagydíj
Az idén Mercedes-hajtásláncot használó különítmény az évadzáró előtt 120 ponttal a konstruktőri tabella 5. helyén állomásozik. A jövő évi versenyzői összeállításról már döntöttek: míg Romain Grosjean a 2016-ban debütáló Haas istállóhoz teszi át a székhelyét, addig a venezuleai pénzeszsák, Pastor Maldonado marad, hozzá pedig a jelenleg teszt- és tartalékpilótaként alkalmazott korábbi GP2-bajnok, Jolyon Palmer csatlakozik. 

Bár a pilótákkal kapcsolatos hivatalos bejelentések már megtörténtek, a paddockbeli rossz nyelvek szerint közel sem biztos, hogy a Renault-megállapodás után nem változik az alakulat felállása…