Ki gondolná, hogy Pécsett Forma-1-es Ferrari készült a közelmúltban? Pedig igaz a hír, jóllehet, nem Sebastian Vettel vagy Kimi Räikkönen valamelyik éles versenygépéről van szó, de így is nagy dolog, hogy a baranyai megyeszékhelyen építik a Scuderia és más alakulatok autóinak hivatalos makettjeit.

 


A pécsi Ferrari-sztori a Dunántúli Napló című megyei napilap jóvoltából került napvilágra: az újság szerint  az első, Pécsett készült maranellói rakéta 1:8 arányú kicsinyített mása az eredetinek és azzal a legapróbb részletekig megegyezik. A minőségre garancia, hogy a portékát a gyűjtői berkekben jól ismert Amalgam készíti, amely specialistája a világszínvonalú, drága autómodelleknek. Mint a lap megjegyzi: olyanok termékek ezek, amelyek darabjáért a világban egyes cégek, elszánt gyűjtők, és a luxustermékekért rajongó gazdag vásárlók hajlandóak akár kétmillió forintnak megfelelő eurót, fontot vagy dollárt is kiadni.

Az idei Ferrari Amalgam-változatáért 3325 fontot, azaz másfél millió forintot kérnek


Az újság szerint az Amalgam Fine Model Cars a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül jelent meg Pécsett, ahol a Pécsi Városfejlesztési Zrt. munkatársai igyekeztek nekik megfelelő helyet találni. Állítólag nem is volt könnyű a keresés, hiszen egészen egyedi dologról van szó, de a Zsolnay-negyed mellett végül információink szerint több indok is szólt. Az egyik, hogy itt gyakorlatilag azonnal tudtak nekik a gyártás megkezdéséhez üzemhelyiséget biztosítani. A másik, hogy ott ahhoz is lesz nekik megfelelő épület, egy még üres csarnok, ha növekedni tud a cég. Végezetül a Zsolnay-negyed kialakításakor, sőt megálmodásakor is koncepció volt, hogy oda hasonló, a kreatív iparban tevékenykedő cégeket telepítsenek. 

A kisautók műanyagból készülnek, de bőr, szövet és fém alkatrészek is vannak bennük, a kerekük pedig szintén a gyárinak megfelelő anyagokból van. A Dunántúli Napló szerint a napokban elkészült első példányt már újabbak is követték, és a cél az, hogy karácsonyig tíz modellel legyenek meg. A modellautók zöme 1:8-as méretarányban készül, de kiszivárgott információk szerint 1:1-es, az eredetivel teljesen megegyező autók gyártása is szerepel a tervek között.

A Zsolnay-negyedben lévő üzemben a megyei lap szerint egyelőre húszan dolgoznak, akiket nagyon alapos, többkörös kiválasztási procedúra után vettek fel, ám állítólag akár már a közeljövőben százötven főre bővülhet a dolgozói létszám. Ha minden igaz, az is szóba került, hogy a termelés minden egyes fázisát Pécsett végeznék, nem csak az összeszerelést, pontosabban építést, de például a tervezést, és az alkatrészek, alapanyagok gyártását is. Utóbbiak jelenleg jórészt Kínából érkeznek.

A Dunántúli Napló kereste a brit cég magyarországi, pécsi bejegyzésű vállalkozásának, az Amalgam Europe Kft.-nek a vezetését, kérve, hogy nyilatkozzanak a tevékenységükről, a terveikről, illetve arról, hogy miért és hogyan választották Pécset, de azt mondták, egyelőre nem kívánnak nyilatkozni.