Hisztéria még nincs Valtteri Bottas körül, de a Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában a sajtó megrohamozta a Williams-Mercedes pilótáját, akiről az európai évadnyitót megelőző háromhetes szünetben elterjedt, hogy a Ferrari következő finnje lehet és már jövőre Maranellóba teheti át a székhelyét. Az északi versenyző semmi mást nem csinált egész csütörtökön, csak azt ismételgette: nem tudja, hogy zajlanak-e egyeztetések a menedzsmentjével az átigazolásról.

Bottas már sokszor igazolta tehetségét 2013-as bemutatkozása óta, tavaly pedig már a jövő fényes csillagaként kezelte a szakma a feljavuló Williams-Mercedesszel több ízben dobogós helyen végző versenyzőt. Idén a grove-i csapat idénye a vártnál gyengébben kezdődött, ennek ellenére Bottasról elterjedt, hogy kiszemelte magának a Ferrari, ahol – noha az egyre mosolygósabb és kezdi korábbi ismét korábbi önmagát idézni – Kimi Räikkönennek még nincs biztos helye 2016-ra.


„Sok sztorit hallottam, és ezek között sok igazán mulatságos is volt, hiszen végső soron mi tudjuk, hogy mi történik és mi nem” – mondta mosolyogva Bottas csütörtöki, barcelonai sajtóértekezletén, ahol jelen volt az F+1 Blog is. „Az igazság az, hogy jelenleg csakis erre a szezonra összpontosítok, mert azon vagyok, hogy a csapat a maximumot nyújtsa. A többiről egyelőre semmit nem tudok, ez a helyzet. Pletykák mindig vannak, de én nem foglalkozom ezekkel, ez a menedzsment dolga. Jómagam a versenyzésre összpontosítok, mert a jövőre vonatkozóan szerintem ez a legjobb, amit tehetek.”

A sajtómunkatársak persze mindent megtettek, hogy kihúzzanak valamit Bottasból a Ferrari-üggyel kapcsolatban: amikor szóba került az a régi mondás, amely szerint minden versenyző álma, hogy egy napon a maranellói vörösök kötelékében hajtson, a finn részéről hallgatás és egy cinkos mosoly volt a válasz, a folytatásban pedig a versenyzők által ilyen ügyekben gyakran hangoztatott válasszal hárított. „Mindent a menedzsmentem csinál, de lehet, hogy van olyan dolog, amelyről engem még nem tájékoztattak. Őket kellene megkérdezni erről” – fogalmazott a 25 esztendős korábbi GP3-bajnok.

Mint ismeretes, Bottas menedzsere a rutinos F1-pilótamenedzser, Didier Coton, míg szakmai tanácsadóként tagja a menedzsmentnek a korábbi kétszeres vb-első Mika Häkkinen, valamint - befektetőként - a Mercedes sportosztályát vezető Toto Wolff is. Épp ez adja a dolog pikantériáját, hiszen amennyiben a Ferrarihoz igazolna, ahhoz nagy valószínűség szerint a Mercedes-főguru áldására is szükség lenne. „Menedzsment frontján természetesen Didier az aktívabb, hiszen Toto túlságosan elfoglalt, de szerintem megbeszélik a dolgokat” – mondta ezzel kapcsolatban a versenyző, aki a jövőjét forszírozó kérdésözönben annyit legalább elárult, hogy a Williamsszel sincs érvényes megállapodása 2016-ra.


Bár a Williams idei szezonja nem úgy indult, ahogyan arra a tavalyi alapján számítani lehetett, az északi pilóta rendíthetetlenül bízik a grove-i alakulatban: „A Williamsszel szeretnék nyerni, a csapatnak nagy tervei vannak a jövőre nézve. Komoly befektetéseket végeztek a sikeres jövő érdekében, kiváló szakembereket igazoltak. Ennek köszönhetően tavaly nagyot léptünk előre, s bár most nehezen kezdtünk, ha tartani tudjuk a fejlesztéseink ütemtervét, az évad utolsó szakaszára ismét erősek lehetünk” – mondta a finn, akinek tájékoztatása szerint a Williams az évad első komolyabb fejlesztési hullámára „kisebb aero-finomításokkal” készült és „mega” változtatásokat nem hajtottak végre az FW30-ason.

Bottas – aki hátfájdalmak miatt kihagyta az évadnyitót – a legutóbbi három futam során 30 pontot gyűjtött, amellyel jelenleg az egyéni ponttáblázat 6. helyén állomásozik. Csapattársa, az egy ponttal többet zsákmányoló Felipe Massa előzi meg, a csapat pedig – szinte légüres térben – a 3. helyen tanyázik: a 2. helyet birtokló Ferraritól 46 ponttal vannak lemaradva, a Red Bullt pedig 38 ponttal előzik meg.