Nálunk és néhány másik országban Daciaként, a világ más részein azonban Renault márkanév alatt fut a Duster terepjáró, amelynek immáron Forma-1-es kötődése is van: Mark Webber, a Red Bull-Renault versenyzője India és Abu-Dzabi között Ománba látogatott, ahol sivatagi menetpróbának vetette alá a járgányt.

Webber egyelőre nem készül a Dakar-ralira, azonban a Renault Sport által közzétett felvétel szerint jól boldogult a dűnéken és a Duster elnyerte az ausztrál pilóta tetszését is. A kenguruföldi a teszt sommázásaként jól rávilágított arra, amit az autós szakma és a vásárlók is a Duster legfőbb erényének tartanak: „Szinte hihetetlen, hogy ezért az árért ezt tudja!”


szólj hozzá: Webber egy Dusterrel a sivatagban

Bár Webber szemlátomást élvezte a sivatagi autózást, Abu-Dzabiban nem remekelt, a csapnivalóan sikerült rajt után koccanásos helyzetekbe keveredett, végül pedig eltrafálta Romain Grosjean Lotusát és kiesett. Helmut Marko, a Red Bull sportszakmai igazgatója nem is spórolt a bíráló szavakkal a futam után.

„Egy verseny alatt ennél több hibát nem is lehet véteni. Ez nem Mark napja volt. A rajtja nem sikerült jól, aztán balesetekbe keveredett. Ez nem jó, mert rosszul érintett bennünket a konstruktőri bajnokság fényében” – háborodott fel az osztrák szakember a jövő évi szerződését már korábban aláíró pilótára.

Míg csapattársa, Sebastian Vettel 255 ponttal, a ferraris Fernando Alonsót 10 egységgel megelőzve vezeti az egyéni tabellát, addig Webber már korábban elveszítette bajnoki esélyeit:167 egységével az ausztrál a ponttáblázat 4. helyén állomásozik. A Red Bull karnyújtásnyira van az újabb vb-címtől: az energiaitalosok 422 ponttal állnak a gyártók ranglistájának élén, 82 egységgel megelőzve a Ferrarit.