Ezt is megéltük! Női csapatfőnök irányít egy Forma-1-es istállót: Monisha Kaltenborn a hétvégi Koreai Nagydíjon veszi át a stafétát a Sauber együttesénél a névadó-alapítótól, Peter Saubertől. Hasonlóra még soha nem volt példa, de hogy nem került rossz kezekbe a svájci egylet irányítása, az biztosra vehető.

- Gratulálok, Monisha! Tudunk váltani néhány szót? – kérdezem az indiai származású hölgytől a Sauber motorhome-jában, Monzában, alig egy órával azután, hogy Sergio Perez szenzációs teljesítménnyel a 2. helyet szerezte meg az Olasz Nagydíjon.

- Természetesen – válaszolja a női szakvezető, majd mielőtt belekezdenénk a beszélgetésbe, egy laza mozdulattal nagyot hörpint a hűsítő pezsgőből, és sorra fogadja a fehér-fekete egylet tagjainak gratulációját. A különítmény munkatársai arcára kiül az a mérhetetlen tiszteletet, amellyel a hölgy iránt viseltetnek, s mint az egyik kérdésre adott válaszból megtudom, az érzés kölcsönös: Kaltenborn – akiről már ekkor is lehetett tudni, hogy a csapatfőnöki tisztség várományosa – csillogó szemmel, rendkívüli lelkesedéssel méltatja az alakulatot, amit a körülöttünk ünneplő csapattagok jóleső mosollyal nyugtáznak.

Amikor arról kérdezem, hogy a női rafinéria játssza-e a legfontosabb szerepet a Sauber idei előretörésében, olyan választ ad, amely felvillanyozza az összes Sauber-ingest, akik hallják a szavait: - Szó sincs ilyesmiről – feleli. – Inkább az, hogy a csapat minden egyes tagja kőkeményen dolgozik. Ennek köszönhető, hogy az autónk egyre jobb és egyre gyorsabb. Töretlenül hiszek benne, hogy még az idén győzelmet is ünnepelhetünk.

Inspiráló az a magabiztosság, amivel Kaltenborn beszélt a hinwilli legénység kilátásairól: bár az említett győzelem még hiányzik, éppen ez az ambiciózus hozzáállás az, amire a Sauber gárdájának jelenleg szüksége van. A BMW-korszak lezárulta után talpra álltak, rendezték soraikat, s bár Sergio Perez év végi távozása talán nem jön jókor, kétség sem férhet ahhoz, hogy az F1-történelem első női csapatfőnökének lelkesedése nagyon sokat javíthat a helyzeten.

Valószínűleg sokakban felmerül a kérdés: hogyan lehet nőként irányítani egy csapatot, amelyet egy rakat mindenre elszánt férfi alkot? - Nem azon múlik, hogy valaki férfi-e vagy nő. Ha az illető kellően határozott, céltudatos, megvan a szaktudása és a kellő érzéke, akkor van esélye rá, hogy akárcsak az élet más területein, sikeres legyen a Forma-1-ben is – mondja erre Kaltenborn, aki csak a BMW 2009-es távozása után vált láthatóvá a nagyközönség számára, de már több mint egy évtizede játszik rendkívül fontos szerepet Peter Sauber együttesénél.

A 41 esztendős, indiai születésű hölgy családjával gyerekkorában vándorolt Ausztriába, ahol felcseperedve előbb Bécsben jogi diplomát szerzett, majd Londonban üzleti tanulmányokat folytatott. A Forma-1-hez Fritz Kaiser révén került közel: amikor a liechtensteini pénzember a ’90-es évek végén a Sauber egyik társtulajdonosa volt, Kaltenborn – leánykori nevén Monisha Narang – képviselte az érdekeltségeit a csapatban, s amikor a milliárdos távozott, a hölgy inkább Hinwillben maradt, ahol az évek előrehaladtával az igazgatótanács tagja lett és a jogi ügyekért felelt.

Kaltenborn kulcsszerepet játszott a BMW távozását követő stabilizációs folyamatban, amit Sauber előbb ügyvezető igazgatói kinevezéssel és a csapat 33,3%-ának átadásával jutalmazott, majd kilátásba helyezte, hogy a csapatfőnöki tisztséget is a hölgy fogja megörökölni. Ez most következik be: „Eljött a megfelelő idő a staféta átadására” – idézte a csapat sajtóközleménye Saubert. „Semmi kétségem nincs afelől, hogy Monishának minden képessége megvan ahhoz, hogy kiváló csapatfőnök legyen. Abban is biztos vagyok, hogy gondoskodik azokról az értékekről, amelyek életben tartják a vállalatot. Ez nagyon fontos számomra.”

Silvia Bellot az FIA versenybírójaként, Marianne Hinson a Caterham vezető aerodinamikusaként, míg Lisa Lilley és Cara Tredget a Shell F1-es üzemanyagokért felelős főmérnökeként tevékenykedik komoly pozícióban, megmutatva azt, hogy a hölgyek számára nem csak a marketing- és sajtó területén, valamint boxcicaként kínál lehetőségeket a Forma-1. Lehet, hogy az első valamirevaló pilótanő feltűnése még mindig várat magára, Kaltenborn kinevezésével azonban a ’női forradalom’ minden eddiginél magasabbra jutott: nem véletlen, hogy a hölgyek érdekeit az egykori WRC-fenomén Michele Mouton vezérletével egy ideje már külön bizottság is képviseli az FIA-n belül.