F1 Forma-1 Maurizio Arrivabene Ferrari Osztrák Nagydíj Sebastian Vettel
A nagy akarásnak mindig nyögés a vége! A régi magyar mondás igaz volt a Ferrarira is az Osztrák Nagydíjon: a maranellói csapat görcsösen akart zászlóvivőjével, Sebastian Vettellel, de a próbálkozás ismét kudarcba fulladt. Ez szemlátomást egyre jobban megviseli Maurizio Arrivabene csapatfőnököt, aki az F+1 Blog érdeklődésére persze igyekezett cáfolni, hogy így lenne…

 

Mintha meg lenne átkozva a Ferrari, a vörös alakulat továbbra is képtelen futamot nyerni idén. A gárda egyre nagyobb nyomás alatt dolgozik, mert a fővezér, Sergio Marchionne egyre hevesebben veri az asztalt, eredményeket követelve, de egyre inkább úgy tűnik, hogy ezzel többet árt, mint használ. Az eredménykényszer hatása alatt a maranellói formáció mindent megpróbál, ami csak lehetséges, márpedig ez – egyre gyakrabban – rosszul sül el.

Az újabb példa Sebastian Vettel esete a Red Bull Ringen: az olasz csapat kockáztatott, megpróbálták egykiállással futtatni a németet, aminek egy váratlan defekt, egy összetört autó, valamint a négyszeres világbajnok kiesése lett a vége. Vettel a történtek után villámgyorsan távozott a pályáról, Maurizio Arrivabene, a csapat főnöke pedig – hiába kozmetikázta a helyzetet Kimi Räikkönen egy 3. helyezéssel - kissé magába roskadva próbálta magyarázni a bizonyítványt.

F1 Forma-1 Maurizio Arrivabene Ferrari Osztrák Nagydíj Sebastian Vettel
„Ha nincs a defekt, Seb biztosan a dobogón végzett volna, Azt nem tudom megmondani, hogy melyik fokán, de biztosan előkelő helyen” – mondta a csapatfőnök a Ferrari motorhome-jában tartott futam utáni sajtóértekezletén.

Arrivabene tavaly látványos eredményeket produkált az előbb Stefano Domenicali, majd Marco Mattiacci regnálása alatt csak sínylődő különítményből, az idei megtorpanás viszont egyre jobban megtépázza a korábbi kedvező megítélést. Vakmerőbb olasz sajtóorgánumok hetek óta arról pusmognak, hogy akár az állásával is fizethet a győzelmi ínségért: a kirúgástól talán nem kell tartania, de tény, hogy Arrivabene szemlátomást egyre nehezebben viseli a megpróbáltatásokat. Ezt az F+1 Blog kérdésére válaszolva is elismerte.

„Érzelmes, szenvedélyes emberként természetesen nagyon szeretnék nyerni és azt akarom, hogy minél magasabbra emelkedjünk, akár az égig. Az én tiszteségemben azonban el kell felejteni az érzelmeket, mert nyugodtnak és higgadtnak kell maradni, hogy megfelelően tudjunk összpontosítani a szezonra, az előttünk álló futamokra. Azon kell lennem, hogy a csapat motivált maradjon és elkerüljenek bennünket a hullámhegyek, hullámvölgyek” – mondta a csapatfőnök.

F1 Forma-1 Maurizio Arrivabene Ferrari Osztrák Nagydíj Sebastian Vettel
Arrivabene saját bevallása szerint nem babonás, de úgy véli, hogy Vettel vasárnapi esete mást mutatott: „Dolgoznunk kell tovább, haladnunk kell az útunkon. Mindig mondtam, hogy nem hiszek a szerencsében és a balszerencsében, viszont most úgy gondolom, hogy a szerencsének van egy nagyobb adóssága az irányunkba.”

Spielberg után a Ferrari továbbra is 2. a konstruktőri tabellán: a 192 pontos csapat a Red Bullt 24 ponttal előzi meg, a Mercedestől pedig 103 ponttal vannak lemaradva. Az egyéni tabellán a 3-4 helyen állomásozó versenyzők 96-96 egységet jegyeznek.