F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne Fernando Alonso McLaren-Honda
Fokozódik a nyomás a McLaren-Honda újoncán, Stoffel Vandoorne-on, akinek idei produkciója annak ellenére is inkább a csalódás-kategóriába sorolható, hogy munkaadója történelmi mélypontra süllyedt idén. A belgával már saját hazájában is kezdenek elégedetlenek lenni, ennek ellenére a felettese és csapattárs, Fernando Alonso is kiáll mellette.

 

Mint ismeretes, Vandoorne csúcstehetségként került a Forma-1 közelébe, a McLaren tehetséggondozó programjának kedvezményezettjeként, s erre csak rátett egy lapáttal, amikor tavaly Bahreinben Alonso helyére beugorva pontszerzéssel debütált. Az idei évre megkapta a különítménytől Jenson Button helyét, ám túlzás nélkül lehet kijelenteni: a belga pilóta annak ellenére is csalódást okozott a rajongóknak, hogy a történelmi mélyponton lévő McLaren-Honda idei autójától nem sokat lehet várni.

F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne Fernando Alonso McLaren-Honda
A 25 esztendős versenyző legjobb eredménye az azerbajdzsáni 12. hely, az időmérő edzéseken pedig még egyszer sem sikerült felülmúlnia sem Alonsót, sem a spanyol helyére Monacóban beugró Buttont. A Red Bull Ringen a belga még úgyis kikapott hispán csapattársától, hogy az autójában a Honda legújabb, ’Spec 3’ néven futó egysége dolgozott, míg a másik autóba a pénteki edzések után visszarakták az előző verziót. Az előzmények után Vandoorne-ból állítólag már a honfitárs rajongók is kezdenek kiábrándulni, a pilóta azonban saját bevallása szerint nem reagálja túl a helyzetet.

„Nem gondolom, hogy össze lehet hasonlítani bennünket, hiszen a két autó talán még soha nem volt a pályán azonos időben és azonos körülmények között. Amikor az egyik futott, a másikkal problémák voltak. Ha az eredményeket nézzük, kizárólag a számokat, az alapján igaz, hogy Alonso előttem van, de meglátjuk, hogy mi lesz akkor, amikor már nem kell ennyi zavaró tényezővel számolni” – védte magát Vandoorne az Osztrák Nagydíj időmérő edzése előtt, Spielbergben.
F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne Fernando Alonso McLaren-Honda
Mint korábban több ízben is a szezon során, Vandoorne megerősítette, hogy hisz magában és kijelentette: úgy érzi, hogy a McLaren sem veszítette el a belé vetett hitet és bizalmat. „Ismerik a képességeimet, amit a múltban számos alkalommal demonstráltam és tudják azt is, hogy mindent megteszek annak érdekében, hogy a csapat minél előbb kikerüljön ebből a nehéz helyzetből. Sokat vagyok a gyárban, együtt dolgozom a csapattal és tudják, hogy mindig, minden körülmények között száz százalékot nyújtok. Ennél többet nem tehetek” – fogalmazott a pilóta.

Eric Boullier, a McLaren versenyigazgatója elismeri, hogy Vandoorne-nak vannak gondjai, azt ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy a belga szenvedésének hátterében az áll, hogy eltérő technikát raknak a két pilóta alá. „Azt mindenki elfelejti, hogy minden fiatal pilótának alkalmazkodnia kell, amikor megérkezik a Forma-1-be, ezt még Verstappennek is meg kellett tapasztalnia a Toro Rossónál és ugyanez volt Ricciardóval, másokkal is. Ami Stoffel számára igazán nehéz, az az, hogy a mezőny egyik legjobbja mellett kell bizonyítania” – fogalmazott a francia szakember.

F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne Fernando Alonso McLaren-Honda
Alonso az idény korábbi szakaszában a saját teljesítményét felértékelő tényezőként beszélt Vandoorne-ról, a Red Bull Ringen pedig az F+1 Blog érdeklődésére újra méltatta a belgát. A spanyol ezúttal sem óvatoskodott a jelzőkkel, egyszerűen „szupertehetségnek” titulálta a csapattársat.

„Jómagam úgy látom, hogy az idején elején sem volt semmi gond Stoffel teljesítményével. A Forma-1-ig minden kategóriát megnyert, ahol versenyzett. Az utóbbi három-négy évben senki nem érkezett ilyen eredményekkel az F1-be. Biztos vagyok benne, hogy ő a legjobb azok közül, akik az utóbbi években kezdtek itt versenyezni. A csapat kiválóan felkészítette őt, már tavaly is nagy segítség volt számunkra az a munka, amit például a szimulátorban végzett. Nyugodtan mondhatom, hogy tényleg szupertehetség, mert tudom, hogy miről beszélek. Egy győztes autóval könnyű elkezdeni egy karriert, neki itt sokkal nehezebb dolga van, de az a lényeg, hogy nyugodtak maradjunk és várjunk a megfelelő lehetőségre.”

Vandoorne szerződése több évre szól, s bár mostanában temérdek bírálatot kapott, a McLarennél rendületlen a bizalom iránta és nem fontolgatják a lecserélését.