F1 Forma-1 Szergej Szirotkin Renault Kevin Magnussen Jolyon Palmer Orosz Nagydíj

Alig néhány éve annak, hogy az orosz Szergej Szirotkin nevetség tárgyává vált a Forma-1-es paddockban amiatt, hogy a menedzsmentje által ígért temérdek pénz soha nem érkezett meg a Sauberhez, s így nem kapott versenyzői állást a svájciaknál. Az Orosz Nagydíj péntekjén a Renault próbálta ki a GP2-ben jól muzsikáló pilótát, aki kapásból a két állandó versenyző mumusává lépett elő…

 

Szirotkin már tavaly, a debütáló GP2-es idényében elért bronzérmével is igazolta, hogy szorult belé némi tehetség, az Orosz Nagydíj péntekjén pedig emelte a tétet. A 20 éves pilóta a Renault-val szövetségben álló orosz pénzintézet, az SMP bank közbenjárásra kapott lehetőséget a francia alakulatnál az első szabadedzésen. Kevin Magnussen autójával rögtön villantott: 1:40,898-as ideje 2,7 másodperccel gyengébb volt, mint a tréning legjobb eredménye, azonban így is sikerült 0,8 másodpercet vernie a másik Renault-t hajtó korábbi GP2-bajnokra, Jolyon Palmerre.

„Igen, magamat is megleptem, mivel nyolc tized Forma-1-es szinten igen nagy különbségnek számít, pláne úgy, hogy azonos üzemanyagszinttel mentünk. Nem az volt a cél, hogy jobb legyek Palmernél, ráadásul azt sem mondhatom, hogy ez volt életem eddigi legjobb köre” – értékelt Szirotkin.

F1 Forma-1 Szergej Szirotkin Renault Kevin Magnussen Jolyon Palmer Orosz Nagydíj
Szergej Szirotkin


Frederic Vassuer burkoltan megpróbálta a védelmébe venni a brit pilótát, ám azt elismerte, hogy tetszett neki Szirotkin produkciója: „Az első edzésalapján mindig nehéz összevetni két pilóta teljesítményét, ugyanakkor észben kell tartanunk azt is, hogy a két autó esetében talán eltérő volt az üzemanyagmennyiség, a nyomatékgörbe, miegymás. Ráadásul az edzés előtt azt az utasítást adtam, hogy az autónak a második edzésre készen kell állnia Kevin számára, mivel Szocsi egy nehéz pálya. De persze őszintén szólva Szergej tényleg kiváló munkát végzett” – fogalmazott a szakember.

Magnussen a dán sajtónak nyilatkozva meg sem próbálta leplezni, hogy zokon vette a csapat döntését, amelynek értelmében elveszített egy szabadedzést Szirotkin miatt, ugyanakkor megjegyezte: „Mindig vannak fiatal pilóták, akik nyomást gyakorolnak a többiekre. Ez teljesen normális és megszokott dolog…” A közvélekedés szerint nem is Magnussennek van igazán féltenivalója, hanem Palmernek, s ez gyaníthatóan csak erősödhet Szirotkin pénteki produkciója fényében.

F1 Forma-1 Szergej Szirotkin Renault Kevin Magnussen Jolyon Palmer Orosz Nagydíj
Jolyon Palmer: fokozódik a nyomás?


A britről már a hétvége kezdete előtt azt rebesgették, hogy erősen inog a helye, (igaz, akkor még a gárdát állandó tesztpilótaként erősítő tavalyi GP3-as bajnok Esteban Ocont tartották a legkomolyabb ellenfelének a pletykagyárosok…), ám az egykori F1-es pilóta Jonathan Palmer fia deklarálta, hogy nem aggódik különösebben: „Az egész csapat nyomás alatt van, de a menedzsment érti, hogy milyen helyzetben vagyunk. Ha rólam beszélünk, nyilvánvaló, hogy újonc vagyok és mindent megteszek, amit csak lehet. A szezon hosszú, jómagam pedig biztos vagyok abban, hogy az autó a folytatásban versenyképesebbé válik és jobb eredményeket érhetünk el” – fogalmazott Palmer.

Az új mumus, Szirotkin egyébként állítja, hogy nem szédítette meg a Forma-1-es kiruccanás és gőzezővel a GP2-es bajnoki cím elhódítására összpontosít. „Minden autóversenyző az F1-ről álmodozik, ez alól én sem vagyok kivétel. Viszont számomra a GP2 bajnoki címének elhódítása az elsődleges cél. Meglátjuk, hogy milyen eredményt sikerül elérni az idei szezonban” – fogalmazott az orosz, aki a GP2-ben az idei évre a Rapax csapatától az ART Grand Prix-hoz igazolt.