Eddig Kína volt a Forma-1-es gagyi portékák hazája, mostantól azonban a vérkeringésbe frissen bekapcsolódott Oroszországot is ide sorolhatjuk. A Szocsiban tartott összecsapásra kilátogató újságírók és vendégek elképesztő „szurkolói kellékeket” láttak.

Míg Kínában elsősorban az eredeti F1-es merchandising termékeket elszúrt kópiái a jellemzőek, például a ’Ferari, MacLaren, Red Bul’ feliratú trikók és sapkák, addig az oroszok más úton járnak, saját tervek alapján készített termékeket próbáltak rásózni a futam látogatóira. Számos poszt érkezett olyan pólókról, amelyek az ország első emberét, Vlagyimir Putyint versenypilótaként ábrázolják.

Az egyiken Putyinra a megboldogult Toyota istálló overallját montírozták – nagy kérdés, hogy a múlt hétvégén a Worlod Endurance Championship (WEC) Fujiban tartott futamán tripla győzelmet arató japán márkánál mennyire díjazzák a gesztust - , a kocsi pedig nem más, mint az a Newman/Haas/Lanigan versenygép, amellyel Justin Wilson versenyzett a 2008-as Champ Car szezonban…

Egy másik nagyszerű trikó-alkotáson szintén Putyin látható, Sochi feliratú overallban, a versenysgép pedig egy Renault, amely a szingapúri éjszakában száguld. Ennek annyi köze legalább van a valósághoz, hogy a rendíthetetlen férfi szerepében előszeretettel tetszelgő orosz vezető 2010 novemberében Vitalij Petrov menedzsmentjének szervezésében valóban kipróbált egy sárga Renault F1-est Szentpéterváron, igaz, nem villanyfényben…

Nagy nevetést okoztak a Szocsiba érkezőkben az utcákon, valamint az online piactereken is kínált, a Forma-1-es versenyzőkről készített matrjoska babák. A borsos, közel 30 dollárnak megfelelő rubelért kínált csecsebecse minden bizonnyal az érintetteket is megmosolyogtatta volna: a Lewis Hamiltonról készített változat a versenyző hasonmásának biztosan nem mondható, ráadásul elszúrták az overallt is. Nem sokat segít a helyzeten az sem, ha azt feltételezzük, hogy Jenson Buttont próbálták megörökíteni az alkotók.

A futamot a Mercedes brit pilótája nyerte, ám a ajtó sokfelé Valenciához hasonlítja Hermann Tilke új alkotását, sokak szerint ugyanis a pálya legalább annyira unalmas, mint a spanyolországi városi aszfaltcsík volt. Az egyik brazil újságírónő, Tatiana Cunha például egy fotót is posztolt, amelyen az látható, hogy az egyik tollforgató a verseny nézése helyett az asztalára borulva jóízűen szundít a sajtóközpontban.