Sergio Perez másfél éven át böjtölt, míg újra dobogóra állhatott a Forma-1-ben: az orosz futam 3. helyezettje a hétvégi Amerikai Nagydíj előtt elismerte, hogy a Szocsiban elért eredmény rendkívül sokat jelent számára. A Force India mexikói pilótája nem titkolja, hogy hihetetlen mázlira volt szüksége, külön köszönettel tartozik Kimi Räikkönennek, ugyanakkor elárulta: szeretné hozzájutni a csapat központjában kiállított trófeához.

 

Jobbkor aligha érkezhetett volna az újabb dobogós helyezés Sergio Perez számára: a Force India versenyzője Szocsiban majdnem napra pontosan másfél évvel a tavalyi, Bahreini Nagydíjon elért 3. helyen után végzett hasonló pozícióban Szocsiban, ahol váratlanul keveredett a Vlagyimir Putyin társaságában pezsgőző pilóták közé. A közép-amerikai pilóta ezen a hétvégén a hazájához közeli Texasban, a jövő héten pedig hazájában, a Forma-1-es vérkeringésbe hosszú idő után visszatérő Mexikóvárosban próbálja kihasználni az Oroszországban szerzett lendületet.

„Szocsi tényleg fantasztikus volt, ilyen hosszú várakozás után!” – mondta a Forma-1 hivatalos honlapjának, a Formula1.com-nak adott interjújában Perez, aki elárulta, hogy öt eddigi dobogós helyezése közül nem a legutóbbi a legkellemesebb emléke: „A legváratlanabb a 2012-es monzai volt. Képzeljék csak el, milyen volt a dobogón állni Ferrari-országban! A legnehezebb a tavalyi, bahreini volt. Nem sokkal azután, hogy az előző szezonom roppant nehéz volt a McLarennél, dobogós helyezés nélkül, az új csapatomnál futott harmadik versenyemen egyszer csak ott álltam a pódiumon. Az már volt valami! A legédesebb? Az is a 2014-es bahreini, mert az újra felélesztette a lelkesedésemet.”

Perez oroszországi eredményében két tényező játszott kulcsfontosságú szerepet: a pilóta védjegyének számító gumikímélő autózás (a 12. fordulótól egészen az 53 körö futam legvégéig autózott a lágy Pirelliken), illetve az, hogy a két finn, Kimi Räikkönen és Valtteri Bottas összeütköztek az utolsó körben, közvetlenül azután, hogy mindketten megelőzték és az 5. helyre szorították vissza a kopott abroncsokon már csak a biztonságra hajtó mexikóit. Az interjúban az abroncskérdéssel kapcsolatban Perez megjegyezte, hogy eleinte nem tartotta elképzelhetőnek az egykiállásos, rendkívül hosszú etapos stratégiai megoldást, de a csapat a rádión keresztül biztatta, a két finn előzési manővere után pedig már csak arra gondolt, hogy elvánszorogjon a célig.

„Az ’sz’ betűs csúnya szó persze átfutott az agyamon, mert már nagyon közel voltam a dobogóhoz. Azt mondtam magamnak, hogy ’Checo, már megint elszállt egy lehetőség’, de két kanyarral később lenyugodtam és azt gondoltam, hogy ’Checo, remek versenyt futottál, ne lamentálj! Harcolj egészen a végéig és markold fel a pontokat!’” – mondta a mexikói, aki nevetve válaszolt arra a kérdésre, hogy mostantól a Bottasszal ütköző, ezzel őt a dobogóra visszajuttató Räikkönent tekinti-e a legjobb cimborájának: „Kétségkívül az egyik kedvenc karakterem a paddockban!”

Mint Perez elárulta, az orosz trófeát jelenleg a Force India silverstone-i központjában őrzik, ám a versenyző szeretné mielőbb a saját vitrinjében tudni: „Egy napon talán eltűnik majd onnan” – mondta nevetve. „Most csak az édes emlékek vannak meg, de szeretnék valami fizikai bizonyítékot is. Az összes eddigi díjam nálam van és nagyon remélem, hogy rövidesen hozzám kerül ez is!” 
Az oroszországi produkcióval a ponttáblázat 9. helyére előlépő pilóta igyekszik kamatoztatni a lendületét: a Forma-1 1992 óta első ízben tér vissza Mexikóban, a mexikóvárosi Hermanos Rodríguez versenypályára, a lelkes ottani közönség pedig érezhetően sokat vár Pereztől. „Úgy gondolom, hogy a pályafutásom lendületben van, így nem látom okát annak, hogy miért ne szerepelhetnék jól ott” – mondta a közelgő Mexikói Nagydíjról a versenyző. „Jelen pillanatban egyébként még nem is gondolok a hazai versenyemre, mert kizárólag a mostani hétvége feladataira összpontosítok. Most még itt Austinban van dolgunk. Az igazi izgalom vasárnap este jön majd és higgyenek nekem, bármi is lesz, a mexikói rajongóim ott lesznek! Igyekszem a lehető legjobb hétvégét produkálni a kedvükért, hogy még édesebb legyen kijönni a Hermanos Rodríguez versenypályára.”

Kitüntették Hülkenberget
Az év legjobb német autóversenyzőjének választották


Nico Hülkenberg, a Force India másik versenyzője kieséssel zárta az Orosz Nagydíjat, ám a napokban a német pilóta is gazdagodott egy értékes trófeával: hazája autós szövetsége, az ADAC a 28 esztendős pilótát választotta az év sportolójának. „Nico Hülkenberg nagyszerűen teljesít a Forma-1-ben és idén újoncként a Porsche kötelékében sikerült megnyernie a világ legfontosabb megbízhatósági futamát is” – méltatta a Le Mans-i 24 óráson diadalmaskodó pilótát a német autósport-szövetség elnöke, Hermn Tomczyk. Míg Perez 54 egységgel áll az egyéni tabella 9. helyén, addig Hülkenberg 38 ponttal tanyázik a 11. helyen.