F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Bob Fernley Bahreini Nagydíj
Zsinórban 13. alkalommal végzett a pontszerzők között Sergio Perez, a Force India pilótája a Bahreini Nagydíjon. Ilyen sorozatot jelenleg senki nem fut a Forma-1 mezőnyében, a mexikói pedig bizakodik abban, hogy erre lassan felfigyelnek a jelenlegi munkaadójánál jobb csapatok is.

 

Perez a tavalyi Német Nagydíj óta egyszer sem szorult ki a pontszerzők közül: ezen időszak alatt dobogón ugyan nem állt a közép-amerikai pilóta, ám teljesítményét – ismerve a mezőny színvonalát – túlzás nélkül lehet káprázatosnak nevezni. A tavalyi világbajnokságot a 7. helyen záró versenyző a bahreini forduló után elismerte: reméli, hogy konzisztens sorozata révén felkelti a nagyobb csapatok érdeklődését is.
F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Bob Fernley Bahreini Nagydíj

„Szerintem több olyan csapat is van, ahol csak most fedezik fel azt, hogy milyen mutatóim vannak és milyen munkát végeztem az utóbbi néhány évben. Sokat fejlődtem és érzem, hogy fantasztikus munkát végzünk a csapattal. Együtt fejlődünk, együtt érünk el csodálatos dolgokat” – mondta a tavalyi szezont a konstruktőrök között a 4. helyen befejező és három forduló után jelenleg is ezt a pozíciót birtokló Force India versenyzője.

Perezzel kapcsolatban divat felemlegetni a 2013-as szezont, amikor a Saubernél versenyző Ferrari-akadémistaként úgy döntött, hogy átigazol a McLarenhez, ahol kis híján derékba törte a karrierjét: a wokingi csapat épp akkor indult meg a lejtőn, Pereznek pedig egyetlen idény után távoznia kellett, így a közvélemény akkor azt jósolta, hogy nincs tovább. A Force Indiánál a pilótának sikerült újra felépítenie önmagát, miközben a McLaren – már a Honda partnereként – történelmi mélyrepülést mutat be: „Látva azt, hogy hol tart most a McLaren és mi történt velem azóta, hogy eljöttem onnan, szerintem a karrierem egészen magasra szökött” – mondta a mexikói a wokingi kalandról, amelyet korábban az F+1 Blognak nyilatkozva is hasznosnak, jellemformálónak nyilvánított.

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Bob Fernley Bahreini Nagydíj
Hova tovább? Perezzel kapcsolatban ez lehet a legnagyobb kérdés, hiszen a Force India jelenleg a három élcsapat, a Ferrari, a Mercedes és a Red Bull mögött a legjobb. Vissza biztosan nem akar lépni - erre utal az is, hogy tavaly a Renault megpróbálta leigazolni, de állítólag maga döntött úgy, hogy nem megy a franciák gyári csapatához -, a három legjobb gárda közül pedig előreláthatólag a Ferrarinál lehet üresedés, hiszen Kimi Räikkönenről az a hír járja, hogy nem hosszabbítják meg a szezon végén lejáró szerződését. A paddockban régóta tartja magát az a teória, hogy Perez szeretne újra vörösbe öltözni, annak ellenére is, hogy az akadémiai program félbeszakítása óta állítólag van némi hendikepje Maranellóban.

Nem meglepő módon a pilóta nem mondja ki, hogy a Ferrarira vár, ezúttal is csupán utalást tett arra, hogy várja a nagy lehetőséget, készen áll arra: „Pályafutásom remek időszakában vagyok, így bármikor jön a lehetőség, készen állok arra, hogy kihozzam a legtöbbet a tudásomból és a tapasztalatomból. Mást nem tehetek, mint a Force Indiánál végzett munkámra összpontosítok és figyelem, hogyan alakulnak a dolgok. Nem azzal vagyok elfoglalva, hogy töröm a fejem azon, mit hoz majd a jövő. Élvezni akarom a jelent, élvezni akarom a lendületet” – fogalmazott az eddig 117 nagydíj-rajtot jegyző, 7 alkalommal dobogós pilóta.

F1 Forma-1 Sergio Perez Force India Bob Fernley Bahreini Nagydíj
2011-ben, a Ferrari akadémistájaként


Perez természetesen nagyra értékelt tagja a Force Indiának: Bob Fernley, a csapatfőnök-helyettes ezúttal is méltatta a 27 éves pilótát, akivel kapcsolatban úgy érzi, hogy túlságosan alulértékelik. „Nem idegeskedik, és amennyiben lehetőség kínálkozik egy-egy előzésre, esetleg pontszerző helyek megszerzésére, azonnal ott van” – nyilatkozta a szakvezető. „Úgy érzem, hogy az emberek hajlamosak kizárólag úgy elkönyvelni őt, mint egy pilótát, aki képes jól menedzselni a gumikat és kész. Ők valójában nem veszik figyelembe a legfontosabbat, azt, hogy Sergio egy rendkívül agresszív pilóta, aki ugyanakkor roppant kifinomult is. Volt néhány olyan előzése az utóbbi három futamon, amiket tényleg csak szenzációsnak lehet nevezni.”

Perez 14 pontot gyűjtött az idény első három futamán, amivel az egyéni tabella 8. helyén áll.