F1 Force India Sergio Perez Monacói Nagydíj

Sergio Perezt, a Force India 3. helyezett versenyzőjét választották a Monacói Nagydíj legjobbjának a szurkolók a hivatalos F1-es weboldal, a Formula1.com voksolásán. A mexikói villantott, s mint az F+1 Blognak elárulta: felkészültnek érzi magát arra, hogy a 2013-as, balul elsült McLaren-kiruccanás után újra valamelyik csúcsistálló kötelékében mérettesse meg magát.

 

Amikor a Ferrari tehetséggondozó programjából elszipkázott közép-amerikait három éve, mindössze egyetlen szezon után kitette a McLaren, sokan azt jósolták, hogy eltemette a Saubernél ígéretesen induló pályafutását. A pilóta a Force Indiánál kötött ki, amely - pláne mostanság -  egyáltalán nem áll szilárd lábakon, ám a jelek szerint arra mindenképpen jó hely, hogy Perez életben tartsa karrierjét.

F1 Force India Sergio Perez Monacói Nagydíj
Múlt hétvégén, Monte Carlóban a mexikói harmadszor állhatott dobogóra a silverstone-i formáció kötelékében. A remek eredmény után nemcsak az igaz, hogy a McLarentől való távozása óta minden évben legalább egyszer felállhatott a pódiumra, hanem az is, hogy egymaga több dobogós helyezést szerzett, mint menesztése óta a wokingi csapat, amely a 2014-es szezon kezdete óta mindössze két ízben tudta dobogóra juttatni valamelyik pilótáját. Ha figyelembe vesszük azt is, hogy a potenciális csúcspilóta-jelöltnek tartott csapattárs, Nico Hülkenberg még egyszer sem hajtott végre hasonló bravúrt, és az idei kvalifikációkon 4:2 arányban Perez vezet (átlagosan stabil 0,1 másodperces különbséggel), az pláne felértékeli az utóbbi időszakban nyújtott teljesítményét.

Monaco után egyre többen vannak, akik szerint a mexikói megérett arra, hogy újra lehetőséget kapjon valamelyik csúcsistállónál. Az F+1 Blog közvetlenül a futam leintése után tette fel a kérdést a 26 éves pilótának: lehet-e a nagyobb istállónak címzett újabb üzenetként értékelni a hercegségbeli dobogós helyezést?

F1 Force India Sergio Perez Monacói Nagydíj
„Nos, remélem, hogy nem csak ezt az egyet, hanem azokat is, amelyeket az elmúlt évek során szereztem” -  felelte Perez, aki 2011 óta 99 nagydíj-rajtot jegyez ls a mostani volt a hatodik dobogós helyezése a Forma-1-ben.

A versenyző sajnálatosnak tartja, hogy vannak, akik még mindig a rosszul sikerült McLaren-kitérő alapján ítélik meg és mindent megtesz annak érdekében, hogy változtasson ezen: „A McLarennél nagyon nehéz időszakot töltöttem, de úgy tűnik, hogy mindenki erre nem emlékszik, arra pedig szinte senki, hogy mit csináltam a Saubernél és a Force Indiánál. Mindössze annyit tudok tenni, hogy végzem a dolgom, a tőlem telhető legjobb módon és igyekszem jobb versenyzővé válni.”

Perez úgy érzi, hogy jó úton jár és az utóbbi években sokat fejlődött, így nem titkoltan abban reménykedik, hogy rövidesen komoly megkeresést is kap majd valamelyik alakulattól.

F1 Force India Sergio Perez Monacói Nagydíj
„Úgy gondolom, hogy az elmúlt néhány évben jelentősen javultam. Most minden tekintetben, a kvalifikációt, a versenyt, a versenytempót és a tapasztalatokat tekintve is sokkal komplettebb versenyző vagyok. Ha jön a lehetőség, készen állok majd rá és igyekszem megragadni. Ha nem, akkor csak annyit tehetek, hogy teszem tovább a dolgom” – mondta a bajnoki tabellán 23 ponttal a 9. helyen állomásozó pilóta.

Nagy kérdés, hogy melyik csúcsistállónál jöhetne számításba Perez? A Mercedesnél és a Red Bullnál nem várható változás a következő idényre, így maradhat a Ferrari, ahol Kimi Räikkönen szezon végén lejáró szerződését - talán – nem hosszabbítják meg. Ha a finn valóban a távozás útjára lépne, akkor is erősen kérdéses, hogy a maranellói vörösök épp annak a pilótának szavaznának bizalmat, aki a tehetséggondozó programjukból épp az örök rivális McLarenhez ugrott át…