Felszállóágba került idén a Ferrari, ám az olasz alakulatnál az átfogó átszervezés után sem minden papsajt: a Spanyol Nagydíj helyszínén, Barcelonában például egy olyan probléma bukott ki, amelyen eleinte az egész paddock csak nevetett, ám szombatra kiderült, hogy nagyon is van alapja az egyébként tényleg kissé furának tűnő ügynek…

 

A vörösökre nemcsak az erősen átépített SF15-t irányította rá a figyelmet a Circuit de Barcelon-Catalunyán, hanem az is, hogy csütörtökön kiderült: Massimo Rivola csapatmenedzser nem tartott az alakulattal a katalán fővárosba. Nagy meghökkenést ez sem okozott, az viszont igen, amikor az olasz sajtó megszellőztette: a múltban a Minardit és a Toro Rossót is megjárt szakember azért hiányzik, mert már nem tartozik a Scuderia kötelékébe.

Ahogyan az ilyenkor lenni szokott, csapat cáfolta a feltételezést, de a szaglászás nem maradt annyiban: szombat reggelre olasz és német források kiderítették, hogy Rivolát és két másik szakembert, a csapat logisztikai főnökét és szakácsát felfüggesztették, mivel egy átvilágítás során kiderült, hogy nem minden volt tiszta a catering-részleg beszállítóival folytatott elszámolásban.

Ugyan az ügy hátterét forszírozó teóriát nem erősítette meg a Ferrari, Rivoláról és a többiekről legalább ejtett néhány szót a különítmény főnöke: „Szüksége volt egy hét szabadságra, mi pedig megadtuk neki. Egyébként a Ferrarinál mindenkinek van helyettese, nekem is” – mondta a csapatmenedzserről a Gazzetta dello Sport munkatársainak Maurizio Arrivabene, aki hozzátette: „A kajáról annyit, hogy rendszeresen finom falatokat kapunk, de köszönjük, hogy emiatt is aggódnak…”

Olasz források szerint egyébként Rivolát – akit a McLarennel, valamint az Audival is összefüggésbe hoztak, ott ugyanis régi főnökével és cimborájával, Stefano Domenicalival dolgozhatna együtt – a pályatevékenységért felelős vezető, Diego Ioverno helyettesíti a Spanyol Nagydíj hétvégéjén, de egyesek tudni vélik azt is, hogy már megvan a végleges utódja: ha minden igaz, a szakember pozícióját a GT-program éléről érkező Antonello Colletta váltja fel.


Nem elég ez a kutyakomédia a Ferrarinak, a gárda további paddock-pletykákban is főszerepet játszik: például abban, hogy nem akarnak szűnni azok a spekulációk, amelyek szerint Lewis Hamilton és a Mercedes immáron egy éve csak ígérgetett szerződéshosszabbítását a vörös egylet miatt nem hozták még tető alá. Régóta pusmogják, hogy a vörösök szívesen látnák a britet Kimi Räikkönen helyén 2016-ban és a teóriával kapcsolatban olajat öntött a tűzre Bernie Ecclestone is, aki alig érkezett meg péntek délután a barcelonai helyszínre, kapásból odavágott az újságíróknak némi rágódnivalót.


„Lewis a megfelelő helyen lesz a következő szezonban. Neki nem lesz ezzel gondja, viszont szerintem Sebastian Vettel nem fog örülni neki” – mondta az F1 impresszáriója, akinek sejtelmes megjegyzését talán csak az szülte, hogy szeretné fokozni a show-t. Ecclestone kijelentésére Niki Lauda, a Mercedes-menedzsment tagja pusztán annyit reagált, hogy a szerződéshosszabbítás ügyében „kisebb csúszással” számolnak, és megismételte a hetek óta hangoztatott tételt Toto Wolff sportigazgató is, aki szerint a főbb pontokban megállapodtak a kétszeres vb-elsővel és már csak rendes, pontos formába kell ölteni a szerződést. Azt viszont a csillagosok szakvezetője sem cáfolta, hogy Hamilton iránt talán más csapatok is érdeklődnek: „Lewis egy igazi rocksztár pilóta, akit bármely csapat szívesen látna. Jómagam elfogadom ezt” – fogalmazott a domináns egylet képviselője.