Villámgyors átrendeződés várható az évadzáró Abu Dhabi Nagydíj után a Forma-1-es mezőnyben, a viadalt követő tesztelésen a pilóták zöme már a jövő évi munkaadójánál köröz majd. Az például már eldőlt, hogy azon a gyakorláson Kimi Räikkönen biztosan az Alfa Romeo Saubert vezeti majd.

 

A szezonzárót követő kétnapos tesztelés a Pirelli szervezésében zajlik majd, november 27-28-án, a Yas Marina versenypályán. Noha nem is olyan régen még kérdéses volt, hogy a Ferraritól a Sauberhez igazoló Räikkönen a tréningen már átül-e régi-új csapatának versenygépébe, immáron biztossá vált: a 2007-es világbajnok ott lesz és vezet is a svájci különítménynél. Ennek fényében eldöntött tény az is, hogy a helyét megöröklő Charles Leclerc is megkezdi az akklimatizációt a Ferrarinál.


Szintén valószínűsíthető, hogy a jövő évi versenyzői mezőny tagjai közül az F2 bajnoki címéért csatázó, jövőre viszont már a Williams színeiben versenyző George Russell is a grove-i csapatnál tréningezik majd Abu Dhabiban.

 

George Russell


„Nagyon lelkes és sokat tanult az utóbbi két futamon, ahová elvittük magunkkal. Ennek köszönhetően sokkal kedvezőbb feltételek mellett kezdheti meg a beilleszkedést. Még nem jelentettük be, hogy kik vezetnek majd nálunk Abu Dhabiban, a teszten, de szinte biztosra vehető, hogy George ott lesz” – nyilatkozta a hétvégén, Interlagosban Paddy Lowe, a Williams társtulajdonos technikai vezetője.

Nem kommunikálta még a teszttel kapcsolatos terveit a Racing Point Force India istálló sem, ám a tulajdonosváltáson átesett gárda nagy valószínűség szerint a többségi tulajdonos Lawrence Stroll fiát, a Williamstől érkező Lance-t küldi majd pályára. Még úgy is, hogy a Sergio Perezhez csatlakozó pilóta átigazolását még mindig nem jelentették be hivatalosan: „Idővel kiderült, egyelőre csak ennyit tudok mondani” – felelte a kanadai, amikor a Brazil Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján arról kérdezték, hogy belenyúlik-e a téli időszakba, amikor hivatalosan is közlik majd az átigazolás tényét.


Stroll jövőre Esteban Ocon helyén szerepel majd, aki a dolgok jelenlegi állása szerint ki is szorulhat a versenyzői mezőnyből. Amennyiben valóban így alakul, nevelőegyesülete, a Mercedes dob majd mentőövet neki, ahol harmadik pilótaként juthat szerephez, így megalapozottnak tűnik a gyanú, hogy Abu Dhabiban legalább egy nap erejéig megmutathatja majd magát a csillagosoknál is.

Az átigazolók közül szintén az új csapatánál kellene febukkannia Abu Dhabiban Carlos Sainznak, aki a Renault-tól teszi át a székhelyét a wokingiakhoz.

Úgy hírlik, hogy a spanyol már kezdeményezte a szerepeltetését a gyakorláson, a csapat azonban még nem foglalt állást a kérdésben, ennek ellenére szinte biztosra vehető, hogy Sainz, valamint a mellette debütáló McLaren-nevelés, Lando Norris is vezet majd Abu Dhabiban.

Aki nagyon szeretne tesztelni, de erre biztosan nem kap lehetőséget, az Daniel Ricciardo: az idény egyik legmeghökkentőbb átigazolását produkáló ausztrál a Red Bulltól a Renault-hoz igazol Sainz helyére, természetesen szeretne mihamarabb megismerkedni új munkaadójával, ám a Red Bull vezetősége úgy határozott, hogy erre az év utolsó napjáig szóló szerződést kimaxolva nem adnak engedélyt. Ezt lehet revansnak tekinteni: Helmut Marko és a Red Bull vezérkar biztos volt abban, hogy meg tudják hosszabbítani Ricciardo szerződését, a kenguruföldi azonban az utolsó pillanatban fityiszt mutatott nevelőegyesületének és a franciákat választotta.


A Red Bull csapatainál egyébként biztosan bevetik a jövő évi szerzeményeket: a Toro Rossótól Rcciardo helyére előléptetett Pierre Gasly biztosan vezet majd legalább egy napot a nagycsapatnál, a junioroknál pedig – ahogyan azt már jelezték is – autóba ül majd a nagy visszatérő Danyiil Kvjat. Amennyiben a Toro Rosso valóban Alex Albont igazolja le 2019-re Kvjat mellé, talán a brit-thai is vezethet: az F2-es idényzáró miatt a helyszínen biztosan ott lesz.

Noha a Haas a nyári, hungaroringi tesztelést kihagyta, mert feleslegesnek érezték a részvételt, Abu Dhabiban ott lesznek, mégpedig egy F2-es pilótával, Louis Deletrazzal. A ’90-es évek közepén az F1-ben is felbukkanó Jean-Denis Deletraz 21 éves csemetéje semmi extrát nem mutatott a betétszériában, főszponzora, az Abu Dhabi illetőségű ADSS Group befizette a gyakorlásra: „Ezzel tökéletesen zárul majd a 2018-as idényem, amely során sokat fejlődtem és sikerült megmutatnom a képességeimet” – fogalmazott a svájci, aki az évadzáró előtt a 11. helyen áll az F2-es egyéni tabellán.