F1 Forma-1 Alain Prost Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
Alain Prost, a Forma-1 négyszeres világbajnoka tippelni egyelőre nem kíván a 2016-os világbajnoki döntő végkimenetelére. Mint az F+1 Blognak a legendás francia elárulta: nem látja értelmét annak, hogy Nico Rosberget úton, útfélen hozzá hasonlítják, azokkal viszont egyetért, akik szerint a német megérdemelné a világbajnoki címet.

 

Ki nyeri a 2016-os Forma-1-es világbajnokságot? A paddock népét ez a kérdés foglalkoztatja leginkább Abu Dhabiban, az utolsó futamnak otthont adó Yas Marina versenypályán, ahol jelen van a négyszeres világbajnok Alain Prost is, aki egyelőre nem kívánta megtippelni, hogy a háromszoros világbajnok címvédő Lewis Hamilton, vagy a vb-ponttáblázatot 12 ponttal vezető, karrierje első bajnoki titulusára hajtó Nico Rosberg lehet-e a végső befutó.

„Fogalmam sincs, csak azt tudom, hogy érdekesnek ígérkezik a verseny” – felelte a ’ki nyeri a vb-t?’ kérdésre Prost, aki szerint a 12 egységnyi előny kétségkívül Rosbergnek kedvez, de ez nem minden: „Rajta van nagyobb nyomás, hiszen minden elveszíthet, míg Hamilton nagyobb teher nélkül harcolhat a győzelemért. Ha az utolsó versenyre marad a döntés, az mindig izgalmas, mert ilyenkor hatalmas a nyomás és bármi megtörténhet. A bajnokságnak egyébként nagyon jót tesz, hogy az utolsó fordulóra maradt a döntés. Várjunk és figyeljünk, hogy mi történik.”

F1 Forma-1 Alain Prost Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
Noha állítja, hogy minden egyes futamon a győzelem volt a célja, Rosberg az utóbbi néhány viadalon – annak tudatában, hogy nem kell mindenütt nyernie – rendre megpróbált biztosra menni, ezzel pedig felerősödtek az összehasonlítások, amelyek szerint olyan taktikusan, megfontoltan versenyez, mint annak idején a „Professzornak” becézett Prost. A francia az F+1 Blognak úgy fogalmazott, hogy nem ért egyet az ilyesfajta összehasonlításokkal: „Nem mondanék semmit erre, mert szerintem nem lehet összehasonlítani a Nico generációját az én generációmmal. Egyébként ha nyer, mindenki jobban fel fogja ismerni, hogy milyen értékek rejlenek Nicóban…” – mondta a gallok klasszisa.

A két vb-aspiráns Abu Dhabiban látványosan kerüli egymást, olyan spekulációkat is lehet hallani, hogy egyáltalán nem beszélnek egymással. „Valószínűleg beszélnek, ha másról nem, technikai kérdésekről biztosan. Ez nagyon fontos ahhoz, hogy a legjobb csapatnak a legjobb autója legyen. Ayrton Senna és én is így voltunk ezzel 1989 végén, amikor nagy csatát vívtunk egymással, de igyekeztünk a csapat érdekeit szem előtt tartani. Nem kell barátoknak lenniük, csak ne legyen sok balhéjuk egymással a pályán. A barcelonai esetet most ne vegyük számításba, mert az nagyon különleges helyzet volt. Nézzük inkább azt, hogy nagy küzdelmet folytatnak egymással, ami nagyon jó a Forma-1-nek és a Mercedesnek köszönhető, mert a csapat uralkodik ugyan, de mégis engedi a versengést a pilótái számára” – mondta erről Prost.

F1 Forma-1 Alain Prost Nico Rosberg Lewis Hamilton Abu Dhabi Nagydíj
A vb-végjátékkal kapcsolatban létezik olyan forgatókönyv is, hogy Hamilton több győzelemmel zárhatja a szezont, mint Rosberg, mégis a német lesz a világbajnok. Ennek okán vannak kritikus hangok, amelyek szerint a német meg sem érdemelné a titulust, Prost szerint azonban épp az ellenkezője igaz, a 61 esztendős legenda ráadásul azzal érvelt, hogy Hamilton kiválósága ratifikálná Rosberg bajnoki címét.

„Igen” – mondta Prost, amikor arról kérdezték, hogy megérdemelné-e Rosberg a bajnoki címet, majd kifejtette: „Lewis a generációja egyik legjobbja. Szándékosan nem mondom azt, hogy a legjobb, csak azt, hogy az egyik legjobb. Tényleg kivételes tehetség, Nico pedig nagyon sokat dolgozott azért, hogy a közelében legyen, ráadásul mentálisan és pszichológiailag pokoli volt számára, hogy a sajtó és a publikum is elkezdte kikiáltani másodhegedűsnek. Egy ilyen helyzetben ilyen teljesítményt nyújtani borzalmasan nehéz, egyebek mellett ez is egy fontos érv amellett, hogy miért érdemli meg a világbajnoki címet.”