F1 Forma-1 Manor Pascal Wehrlein Esteban Ocon Mercedes Toto Wolff Force India
Zokon vette Pascal Wehrlein, a Mercedes kegyeltje, hogy a hátsó régió pilótakeringőjéből a csillagos márka másik patronáltja, Esteban Ocon jött ki jobban. Míg a francia a Force Indiánál folytatja, a német kénytelen a Manornál maradni: mint mondja, a világ nem dőlt össze, de jobban örült volna, ha neki adják ezt a lehetőséget…

 

Nagyot változik a világ egy év leforgása alatt, a Forma-1-re pedig különösen igaz ez a régi mondás. Elég csak Pascal Wehrleinre gondolni: a DTM tavalyi bajnoka egy éve ilyenkor, nem sokkal túraautós megkoronázása után csak óvatosan mert reménykedni abban, hogy a Forma-1-ben folytathatja pályafutását (2013 végén még abban sem reménykedett, hogy egyáltalán a szimulátorba beengedik valaha), most pedig azért puffog, mert a mély vízben dobott Ocont delegálja a Mercedes a konstruktőri tabella 4. helyén állomásozó Force Indiához.
F1 Forma-1 Manor Pascal Wehrlein Esteban Ocon Mercedes Toto Wolff Force India

Ez egyben azt is jelenti, hogy a németnek maradnia kell a Manornál, ezt pedig olyan nehezen viseli, hogy Interlagosban a sajtónak nyilatkozva sem titkolta: „Most mondhatnék valami rosszat, de az biztosan nem segítene. Csupán annyit tehetek, hogy minden jót kívánok Estebannak. Ez egy pici visszalépés, de továbbra is azon leszek, hogy a pályán megmutassam, hogy több van bennem” – háborgott az újságíróknak a Force India bejelentése után Wehrlein a Brazil Nagydíj csütörtöki sajtónapján.

A két Mercedes-pártfogolt a Belga Nagydíj óta versenyez együtt, mióta a Manor lefokozta a pénzügyi problémákkal bajlódó Rio Haryantót. Kvalifikációs- és versenyeredmények tekintetében is Wehrlein áll jobban, így minden bizonnyal máshol kell keresni a döntés okait, ráadásul – minden bizonnyal – nem is kell nagyon mélyre ásni. Köztudott a paddockban, hogy a Renault év közben ráhajtott a náluk Mercedes-különengedéllyel teszt- és tartalékpilótáskodó franciára, akit Frederic Vasseur csapatfőnök mindenképpen szeretett volna leigazolni 2017-re.

F1 Forma-1 Manor Pascal Wehrlein Esteban Ocon Mercedes Toto Wolff Force India
Mindeközben persze a tehetséges fiatalok nagy pártfogójának számító Toto Wolff sem szeretett volna lemondani Oconról, így – bár Wehrlein elmondása némiképp eltérő - vélhetően az történt, hogy a jobb lehetőségnek ígérkező Force Indiához kellett küldeniük a franciát, máskülönben Ocon dobbantott volna a Renault-hoz. „Toto Wolff hívott fel és tájékoztatott arról, hogy a Force India Estebant választotta. Rá kell jönnöm, hogy miért alakult így és arra is, hogyan tudok még többet javulni, fejlődni. Nem dúlt össze a világ, csak arról van szó, hogy lemaradtam egy jónak ígérkező lehetőségről. Elégedett vagyok azzal, ahol vagyok és jövőre megpróbálok feljebb lépni” – fogalmazott a mauritiusi gyökerekkel is rendelkező német pilóta.

F1 Forma-1 Manor Pascal Wehrlein Esteban Ocon Mercedes Toto Wolff Force India
Noha a Manor még nem tett bejelentést a jövő évi versenyzőpárossal kapcsolatban, Wehrlein szavai alapján szinte biztosra vehető, hogy a Mercedes-reménység marad a gárda kötelékében. Csapattársa a paddock-pletykák szerint a Haastól érkezik, mégpedig az újonc formációnak egy szezon után búcsút intő Esteban Gutierrez személyében.