Minden adott ahhoz, hogy a közeljövőben az Orosz Nagydíjat is éjszakai, villanyfényes futamként rendezzék meg Szocsiban. Ezt Vlagyimir Putyin elnök is jóváhagyta – az egyik orosz hírügynökség szerint egy nem is akármilyen párbeszéd során…

 

Szocsi tavaly debütált a Forma-1-es versenynaptárban, ám az oroszok delegációja már az idei Belga Nagydíjon is feltűnt, hogy a szerződés meghosszabbításáról tárgyaljanak Bernie Ecclestone-nal. A jelenlegi megállapodás 2020-ig szól és a Spában folytatott egyeztetéseket követően Szergej Vorobjov, a futam promótere és Mr. E. is bizakodóan nyilatkozott a kontraktus megtoldásának esélyeiről.

Vorobjov már akkor és ott elárulta, hogy a közeljövőben éjszakai, villanyfényes futamként szeretnék megrendezni az Orosz Nagydíjat. Ecclestone a spá-i sajtóközpontban tartott rögtönzött sajtótájékoztatón támogatta a kezdeményezést és Vorobjovék a jelek szerint azóta megszerezték a mindenható vezér, Vlagyimir Putyin támogatását is. Erről a Ria Novosztyi hírügynökség számolt be, Dimitrij Kozak elnökhelyettesre hivatkozva.

"Vannak tárgyalásaink arra vonatkozóan, hogy a versenyt nappal helyett éjszaka tartsák, mert ezek a villanyfényes versenyek jóval népszerűbbek” – mondta Kozak hírügynökségnek, amely idézte azt a mókás párbeszédet is, amelyet az elnökhelyettes folytatott Putyinnal az ügyben.

„Verseny éjszaka? De hisz akkor nem lehet látni semmit!” – mondta állítólag Putyin, akinek Kozak így felelt: „Épp ellenkezőleg, így sokkal látványosabb! Szingapúrban is mindig éjszakai futamot rendeznek és még többet szerepelnek a televízióban, mert annyira színes és látványos. Éjjel sokkal szebb az egész!”

Ha minden igaz, Putyin elnök – aki 2010-ben tesztelt egy Forma-1-es Renault-t - erre mindössze mondott: „Nos, rendben!”
 


A Ria Novosztyi szerint egyébként az oroszok 2017-től akarják villanyfényben rendezni a futamot. Annyi bizonyos, hogy a jövő hétvégén esedékes második Orosz Nagydíjat még biztosan napvilágon rendezik…