Hanyag eleganciával, mondandóját különféle okokból több ízben is félbeszakítva köszöntötte a Lotus munkatársait Kimi Räikkönen, aki az FIA díjátadó gálája miatt nem lehetett jelen az enstone-i egylet évadzáró partiján. A videóüzenet tökéletesen sommázza, hogy a versenyképes autó mellett mit csinált még tökéletesen idén a fekete-arany különítmény.

Előbb a mobilja csörög, aztán a pizzafutár érkezik, majd a kutya borítja fel a kamerát, s csak több próbálkozás után tudja zavartalanul előadni rövidke mondandóját: Räikkönen egy ilyen, fergetegesen mókás videóval köszönt be a Lotus péntek este tartott évadzárójára, amelyen az FIA Isztambulban tartott gálaestje miatt nem tudott személyesen megjelenni. A megrendezett felvétel kétségkívül jól sült el, tökéletes záróakkordja a finn pilóta idei - nem mindig szándékosan gerjesztett - humorcunamijának, amelyet a legendás rádióüzenetek mellett az interlagosi szervizúton való ténfergés is gazdagított.

A karácsonyi videó kifogástalanul megmutatja azt is, hogy a Lotus mit csinált osztályon felül azon túl, hogy roppant versenyképes autót fabrikáltak az E20-as formájában. A kétévnyi ralizás után visszatérő 2007-es világbajnok hat dobogós helyezést produkált, Abu-Dzabiban egy győzelmet is összehozott, így minden előzetes várakozást felülmúlva bronzérmesként végzett, de ami a legfontosabb: nyoma sem volt annak az enerváltságnak, amit legutóbbi Forma-1-es szezonja során, 2009-ben a Ferrarinál látott a publikum.

Itt kerül képbe a Lotus-menedzsment zsenialitása: míg korábban a McLaren is, a Ferrari is megpróbálta a saját képére formálni, az általában hideg és merev vállalati arculathoz igazítani a szertelen, egészen egyedi mentalitású, bírálói szerint inkább tahó finnt, addig Gerard Lopez, a csapat többségi tulajdonjogát birtokló Genii Capital vezére, valamint a csapatfőnök, Eric Boullier kiváló érzékkel ismerték fel, hogy jobban járnak, ha hosszú pórázon tartják az északi klasszist, aki így nem tekinti tehernek az F1-et és sokkal többet tud kihozni magából, mintha egyfolytában arra kellene figyelnie, hogy mikor, hol és hogyan viselkedik, mikor és hogyan nyilvánul meg.


szólj hozzá: Raikkönen karácsonyi üdvözlete

A menedzsment hozzáállása busásan kifizetődött: egyrészt Räikkönen szárnyalt (és olyan szinten túlteljesítette az előzetes várakozásokat, hogy az együttes főnökeinek a végén azon kellett morfondírozniuk, hogy miből fizetik ki neki a temérdek pontért járó prémiumot), másrészt a zseniális versenyzés mellett látott fura, elképesztő szituációk tömkelegének köszönhetően extra promóhoz jutottak. Több ízben is előfordult idén, hogy a jó teljesítmény és a móka különös elegyének köszönhetően Räikkönen ellopta a show-t: hiába nyert Vettel vagy Alonso, a finn húzásairól legalább annyit cikkeztek a lapok, legalább annyit csemegéztek a drukkerek.

Mint az ominózus karácsonyi videó jól összefoglalja, a Lotus a múltban savanyújóskának tartott versenyzőből megteremtette a modernkori F1 elsőszámú showmanjét, akiből akkor is komoly hasznuk származik, ha épp nem ér el világrengető eredményt. Ehhez semmi mást nem kellett tenniük, mint teret engedni a finn valós énjének, majd felvállalni és okosan, tudatosan kommunikálni azt, rácáfolva arra a több évtizedes tételre, hogy csak a vállalati arculathoz jól illeszkedő versenyzőknek van létjogosultsága a sportban.

Nem tudni pontosan, hogy mennyi szerepe van a Räikkönen-jelenségnek abban, hogy a Forma-1-től hosszú évtizedeken át tartózkodó Coca-Cola végül úgy döntött, hogy beszállnak és épp a Lotus partnereként teszik ezt, de gyaníthatóan sok. S valószínűsíthető az is, hogy a McLaren és a Ferrari vezérei az utóbbi időben többször a fejükhöz kaptak: ha a Lotus példáját követték volna annak idején és másként kezelték volna a finn ász jelenlétét, a folyamatos görcsölés helyett talán az üzleti lehetőségeket is jobban kihasználhatták volna.