Új kalandban volt része Jenson Buttonnak és David Coulthardnak, akik szerdán a ralikrossz világában tettek egy rövid kiruccanást. A két szigetországi fenegyerek az ottani vb-futam helyszínén, Lydden Hillben vizitáltak, ahol beiktattak a programba egy rövid tesztet is.

 

Az FIA a tavalyi évben indította útjára a ralikrossz világbajnoki minősítésű versenysorozatát, amelynek hatására a sportág ázsiója azóta is folyamatosan emelkedik. Ennek egyik jele az is, hogy egy volt és egy jelenlegi Forma-1-es pilóta is feltűnik a műfaj háza táján: Button és Coulthard egyébként ez BBC-s forgatás okán jártak Lydden Hillben, ahol saját bevallásuk szerint „hihetetlen tapasztalatokra” tettek szert.

Mindkét versenyzőnek van némi kötődése a ralikrosszhoz, ugyanis Button édesapja, a néhai John Button a ’80-as évek közepén ebben a műfajban versengett és rendszerint magával vitte a versenyekre fiacskáját is, Coulthard pedig a tavalyi Race of Champions keretein belül a Marklund Motorsport Supercar–kategóriás Polo RX –ével már versenyzett is, mégpedig épp a WRC-ből a ralikrosszba átigazoló Petter Solberg ellen.


„A ralikrossz közelében nőttem fel, mindig figyeltem az édesapám versenyeit és imádtam az autókathallgatni. Ha nincs édesapám és a ralikrosszos gyökerek, nem lettem volna Forma-1-es világbajnok, ugyanis itt fertőződtem meg a motorsporttal. Különös emlékeket kavarognak bennem” – fogalmazott Button.

2009 világbajnoka előbb egy 1974-es Volkswagen Bogárt próbált ki, olyat, amilyennel az édesapja is versenyzett, majd átült egy modern autóba, a JRM Racing által felkészített Mini RX Supercarba. Coulthard egy Citroen DS3 RX Supecarral döngetett, azzal a kocsival, amellyel Liam Doram versenyez jelenleg a ralikrossz-vb futamain.

„Mega tapasztalat volt a mai, teljesen más, mint amihez hozzá vagyok szokva” – fogalmazott Button, akiről olyan pletykák is terjengenek Forma-1-es berkekben, hogy a McLaren-Honda küszködése miatt kacérkodik a sportágból való távozás gondolatával. „Ezekhez az autókhoz nagyon komoly képességek szükségesek, hiszen már akkor is félelmetes, amikor egyedül vagy, hát még akkor milyen lehet, amikor négy vagy öt versenyző ellen kell küzdeni. A ralikrossz-vb izgalmas bajnokság és jó azt látni, hogy a sportág ismét elkezdett növekedni. Legyen szó együlésés sorozatok vagy más pályaversenyek szereplőiről, a ralikrosszt mindenki roppant profi és mókás műfajnak tartja.”


Coulthard méltatta az egyre növekvő és gyarapodó világbajnokságot, majd saját tapasztalatai alapján hozzátette: „Nagyon tisztelem a ralikrosszban versenyző pilótákat. Ehhez rendkívül komoly képességek szükségesek, mert az aszfalt és a murva folyamatosan váltja egymást, körről körre számos változóval kell megbirkózni” – fogalmazott az aktív Forma-1-es pályafutása során 13 nagydíjat nyerő skót.

Van olyan korábbi F1-es versenyző, aki már élesben is megpróbálkozott a ralikrosszal:1997 világbajnoka, Jacques Villeneuve a tavalyi első vb-szezonban az Albatec Racing Peugeot 208-asávalvett részt a 5-600 lóerős járgányok versengésében. A szerdai teszt után a különféle közösségi portálokon máris egyre többen vannak, akik azt forszírozzák, hogy amennyiben Button az idei évad végén kilép a Forma-1-ből, talán édesapja nyomdokaiba lépve a ralikrosszban folytatja majd pályafutását…