F1 Forma-1 Nico Rosberg Mercedes Abu Dhabi Nagydíj
Nincs népszerűbb autósport-személyiség jelenleg Nico Rosbergnél, aki múlt vasárnap, Abu Dhabiban elfoglalta a Forma-1 trónját: a világbajnok előbb reggel 9-ig mulatott a cimboráival, majd beturnézta a fél világot Malajziától egészen szülővárosáig, a németországi Wiesbadenig. Az újdonsült bajnok egy dologról sehol nem feledkezett meg: mindenütt kiállt a csapattárs-rivális Lewis Hamilton mellett.

 

Amikor 1982. szeptember 25-én, a Las Vegas-i Caesars Palace Nagydíjon Keke Rosberg csatába indult Didier Pironi ellen a világbajnoki címért, a legendárium szerint nem felejtette el megjegyezni: „Ha megnyerem a bajnokságot, ha nem, biztosan legurítok egy üveg hideg vodkát!” 34 évvel később, múlt vasárnap a fiacskája, Nico indult harcba Lewis Hamilton ellen Abu Dhabiban: nem tudni, hogy az ifjabb Rosberg tett-e olyasmi kijelentést, mint annak idején az édesapja, de annyi biztos, hogy megnyerte a vb-t és utána az élvezetekkel sem spórolt. Olyannyira nem, hogy világraszóló bulit csaptak a helyszínre meglepetésként érkező haverokkal, barátokkal.

F1 Forma-1 Nico Rosberg Mercedes Abu Dhabi Nagydíj
„Megerősíthetem, hogy immáron kétszeres világbajnok vagyok, mert mi voltunk a partizás bajnokai is vasárnap éjjel. Hatalmas, őrült bulit csaptunk. Szerencsés vagyok, mert a barátaim és a családom tagja is eljöttek, így együtt ünnepelhettünk. Hihetetlen volt! Valamikor reggel, negyed 9 tájban ért véget a móka, legalábbis akkori az utolsó fotó a telefonomban. Lenyűgöző, hogy a sportban milyen érzések szabadulnak fel. Intenzív, és sehol máshol nem lehet ugyanezt megtapasztalni az életben. Akkor van még ilyen, amikor megnősülsz vagy amikor gyermeked születik. Szerencsés vagyok, mert ezeket már megtapasztalhattam, de másutt tényleg nincs ilyen” – nyilatkozta Rosberg szerdán a Formula1.com-nak.

A pilóta születi csak a verseny leintését követően érkeztek meg a Yas Marina versenypályára: a mindent eldöntő derbit az apuka, Keke Rosberg egyik dubaji cimborájának nappalijában, a televízióban kísérték figyelemmel, de hamar átértek a helyszínre. „Édesanyám azt mondta, hogy ez volt legjobb pillanat az életében. Kisírtuk a szemünket, és csodálatos volt ezt hallani. Édesapám érkezése igazán különleges volt, hirtelen ez volt a legnagyobb dolog. Az interjúk fele róla szólt. Régebben gyűlöltem ezt, de most már imádom, mert nagyszerű érzés, hogy nekem is sikerült elérni azt, amit neki. Vele megosztani ezt tényleg igazán különleges számomra” – vallotta a pilóta.

F1 Forma-1 Nico Rosberg Mercedes Abu Dhabi Nagydíj
A durva partiéjjel után Rosberg nem pihenhetett sokat: Malajzia felé kellett vennie az irányt, Toto Wolff csapatfőnök társaságában a Mercedes főszponzorához, a Petronashoz látogattak, ahol együtt ünnepeltek a dolgozókkal és a vezérigazgatóval, Datuk Wan Zulkiflee Wan Ariffinnal a Petronas-ikertornyoknál. Szerda reggel már szülővárosában, a németországi Wiesbadenben volt jelenése az újdonsült világbajnoknak, ahová nemes egyszerűséggel meghívatta magát. Egy Facebook-posztban szólította meg Sven Gerich polgármestert, felhívva a figyelmét arra, hogy reményei szerint meghívást kap a városházára, mivel – mint a szerdára tető alá hozott látogatás során fogalmazott – „itt születtem, anyai nagymamámnál sok időt töltöttem ebben a városban, és azt akartam, hogy amikor messzi földről visszatérek Európába, ez legyen az első város, ahová ellátogatok!”

Gerich polgármester saját bevallása szerint a munkatársaitól értesült arról, hogy mit üzent Rosberg a közösségi portálon és először azt hitte, hogy viccről van szó. A világbajnok természetesen komolyan gondolta a dolgot, akárcsak azt, hogy éppúgy, mint a verseny leintését követően Abu Dhabiban, úgy Malajziában és a Wiesbadenben tartott sajtótájékoztatóján is újfent megerősítette: noha sokan aljasnak és megátalkodottnak minősítették azt a taktikát, amellyel Lewis Hamilton próbált harcolt ellene a zárófutam hajrájában, nincs gondja a brittel.
F1 Forma-1 Nico Rosberg Mercedes Abu Dhabi Nagydíj
„Lewis egyike a világ legjobbjainak, sőt, minden idők egyik legjobbja. Hihetetlenül intenzív dolog ellene versenyezni. Olyan, mint örökké ezt csinálnánk, ráadásul valahogyan egy picikével mindig sikerült jobbnak lennie nálam, így lenyűgöző érzés, hogy most nekem is összejött. Tisztelem őt, mert hihetetlen munkát végez, az utóbbi években is így volt ez, most vasárnap pedig harcolt egészen az utolsó méterig. Ez rettenetesen megnehezítette a vasárnapomat, de annál szebb volt az, ami utána következett” – idézte Rosberg Kuala Lumpur-i beszédét a Mercedes sajtóközleménye, míg a Formula1.com által idézett nyilatkozatban azt is megjegyezte, hogy a régi barátságra való tekintettel a kölcsönös tisztelet is megmarad kettejük között.

Arra a kérdésre, hogy esetleg máris gondol-e a címvédésre, a világbajnok megjegyezte: „Nem forog ilyesmi a fejemben egyelőre, mert most csak igyekszem kiélvezni azokat a pillanatokat, amelyekben részem van. Egyébként meglehetősen zsúfolt időszak következik számomra, az előttünk álló két-három hétben egyetlen szabad napom sem lesz, így tényleg tiszta őrület vár rám. Csak utána lehetek majd otthon a feleségemmel és a kislányommal, hogy pihenhessek, sétálgathassunk együtt. Ez a legcsodálatosabb dolog számomra!”

F1 Forma-1 Nico Rosberg Mercedes Abu Dhabi Nagydíj
Rosbergnek a világbajnoki beiktatásra sem kell sokat várnia, ugyanis a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) éves díjátadó gáláját most pénteken tartják Bécsben.