Daniel Ricciardo csütörtökön, a Hungaroringen kimondta, hogy megszerezte a Red Bull-volánt: bár ez csak egy nyelvbotlás volt, amin a versenyző az újságírókkal együtt hangosan nevetett, ám egyre inkább úgy tűnik, hogy az ausztrálnak valóban komoly esélye van arra, hogy 2014-ben elfoglalja Mark Webber pozícióját.

 

Ricciardo a silverstone-i tesztre - ahol a Toro Rosso mellett a Red Bullt is vezethette - célozva mondta ki, hogy „megszereztem az ülést”. A jelenlegi helyzetben abszolút félreérthető kijelentés után hirtelen kapcsolt és pironkodva hozzátette: „Nem úgy értem…” Az esetet nagy nevetés követte, pedig a Hungaroringen egyre többen állítják: hiába tartja a közvélemény Kimi Räikkönent a legfőbb esélyesnek Mark Webber helyére, a juniorcsapatnál szereplő ausztrálnak van nagyobb sansza a volán megszerezésére.

Néhány napja a Michael Schumacher visszavonulását, Lewis Hamilton átigazolását és egyéb eseményeket száz százalékos pontossággal megjósló ex-csapatfőnök, a jelenleg tévés szakértőként dolgozó Eddie Jordan Ricciardo mellé tette a voksát, s csütörtökön – mint azt számos hírügynökség jelentette  – méltatta a kenguruföldi pilótát a Red Bull-vállalatbirodalom fővezére, Dietrich Mateschitz is. A nagyfőnök tisztázta: a döntés még nem született meg, de legkésőbb a Magyar Nagydíj után, a Belga Nagydíj előtt kiválasztják Webber utódját és be is jelentik a döntést.

„Minél hamarabb van meg a döntés, annál jobb” – mondta az egyértelműen optimistának tűnő Ricciardo a csütörtöki sajtóbeszélgetésen, amikor a Red Bull-ügyről faggatták az újságírók. „Türelmetlen semmiképp nem vagyok, nem arról szólnak a napjaim, hogy várom a döntést, ráadásul megvan a magam dolga, elég sok verseny van még hátra, amit a Toro Rossónál kell teljesítenem. Elsősorban erre összpontosítok.  Ha épp akkor közlik majd velem a döntésüket, amikor épp a strandon lazítok egy hideg sörrel a kezemben, az rendben lesz, de az sem zavar, ha esetleg egy hónapot kell várnom.”

Noha a silverstone-i tesztelésen a Red Bull autójával már 7 kör után produkált egy kicsúszást, nem érezte kínosnak a történteket és úgy érzi, hogy sikerült jó benyomást tennie az energiaitalos egyletre: „A tőlem telhető legjobbat nyújtottam” – mondta a gyakorlásról. „A kicsúszásom csak azt mutatta meg, hogy mindig arra törekszem, hogy a leggyorsabb legyek. Technikai visszajelzések, egyebek tekintetében szerintem jól teljesítettem, láthatták, hogy mit várhatnak tőlem. Elégedett vagyok azzal a fél nappal. Egy jól sikerült itteni hétvége sokat segítene, nyugodtabban vonulnék el a nyári szünetre, de meglátjuk, hogy mi lesz.”

Arra a kérdésre, hogy mit jelentene számára a Red Bulltól kapott lehetőség, az ausztrál azt válaszolta, hogy „közelebb kerülne legfontosabb céljához, a Forma-1-es sikerekhez és győzelmekhez”, ugyanakkor azzal is tisztában van, hogy az energiaitalosok juniorprogramja nem arról híres, hogy sokáig engedi próbálkozni az ifjoncokat. Sebastien Buemit és Jaime Alguersuarit a Toro Rosso egyszerre rúgta ki 2011 végén, hogy lehetőséget biztosítsanak Ricciardónak és csapattársának, Jean-Eric Vergne-nek, így a 24 esztendős pilóta tudja, hogy amennyiben nem sikerül előlépnie a nagycsapathoz, Damoklész kardja lebeghet a feje felett.

„Szeretném azt hinni, hogy igen” – felelte Ricciardo az F+1 Blognak arra a kérdésre, hogy számít-e hosszabbításra a Toro Rosso részéről abban az esetben, ha nem a Red Bull nem neki szavaz bizalmat. „Ebben a műfajban inkább elővigyázatosnak kell lenni, mint vágyakozónak. Igyekszem minden hétvégén jól teljesíteni annak érdekében, hogy bizonyítsak a csapatnak, de tudjuk, hogy a dolgok mindig nagyon gyorsan változnak….”