F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari Steve Robertson Brit Nagydíj Maurizio Arrivabene
Kimi Räikkönen fityiszt mutatott a Forma-1-es pályafutását temetőknek azzal, hogy a napokban szerződést hosszabbított a Ferrarival, ráadásul a kontraktus bejelentése óta néhány érdekesség is napvilágra került. Például az, hogy a finn imádja látni azok ábrázatát, akik már elsiratták, illetve az is, hogy régi menedzsercimborája,Steve Robertson bevonása nélkül, saját maga bulizta ki a folytatást.

 

Räikkönen szerződéshosszabbítását rövid kommünikében jelentette be a Ferrari csapatfőnöke, Maurizio Arrivabene a Brit Nagydíj pénteki napjának délelőttjén. Néhány nappal korábban, Spielbergben még attól volt hangos a paddock, hogy a Scuderia listáján „5-6” lehetséges Räikkönen-utód szerepel, közöttük Sergio Perez, Romain Grosjean és Carlos Sainz is, majd mint Arrivabene a silverstone-i FIA sajtótájékoztatón megszellőztette: a végső szót az olasz márka teljhatalmú fővezére, Sergio Marchionne mondta ki, aki a bejelentés előestéjén, egy telefonhívás formájában szentesítette a döntést.
F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari Steve Robertson Brit Nagydíj Maurizio Arrivabene
Räikkönen néhány hete, a pletykaáradat kellős közepén egyszer már tett egy sejtelmes utalást arra vonatkozóan, hogy a közvélemény feleslegesen csemegézik, egy szombati interjúban pedig visszavágott és kijelentette: „A bejelentés megkönnyíti a dolgomat, mert nem kell egyfolytában ugyanazokat a kérdéseket hallgatnom újra és újra. Ráadásul még az is elégedettséget okoz, hogy csalódást okoztam azoknak, akik másra számítottak” – fogalmazott a 2007-es világbajnok, aki hozzátette: a pletykaözön lezárultával teljes mértékben a szezon hátralevő részére összpontosíthat.

Noha a közönségkedvenc finnt gyakran éri az a vád bírálói részéről, hogy látványosan unja a Forma-1-et, saját bevallása szerint ez egyáltalán nincs így – pláne, hogy jövőre olyan szabályváltozások lépnek életbe, amelyek felforgathatják az állóvizet. „Természetesen boldog vagyok amiatt, hogy a Ferrarinál maradok és várom, hogy megtapasztaljam, mit hoznak majd a 2017-es szabályok. Gyorsabb autók és szélesebb abroncsok – számomra ez nagyon jól hangzik!” – mondta a Formula1.com-nak a vörös egylet mindmáig utolsó egyéni világbajnoka.
F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari Steve Robertson Brit Nagydíj Maurizio Arrivabene
Kiderült egy másik érdekesség is a pénteki bejelentés óta: Steve Robertson, Räikkönen régi menedzsercimborája maga árulta el, hogy a versenyzőnek jóformán semmilyen háttértámogatásra nem volt szüksége a tárgyalások lefolytatásához, a korábbi gyakorlattól eltérően végig saját maga egyezkedett a Ferrari vezéreivel. A menedzser erről a Turun Sanomat című finn lapnak beszélt.

„Kimi maga hozta tető alá a megállapodást” – idézte az újság Robertsont, aki a kezdetek óta egyengeti Räikkönen útját. „Csütörtök este felhívott és közölte, hogy a Ferrari folytatni szeretné vele, majd azt kérte, hogy a jogászok vegyék kézbe a papírmunkát. Az egész egyetlen nap leforgása alatt történt és csak néhány kulcsfontosságú személy folyt bele a tárgyalásokba. Kimi egyébként már tavasszal jelezte nekem, hogy folytatni szeretné. Fantasztikusnak tartom, hogy az álma tényleg folytatódhat. Örülök az új szerződésének.”
F1 Forma-1 Kimi Räikkönen Ferrari Steve Robertson Brit Nagydíj Maurizio Arrivabene
Az egy évre szóló toldást a négyszeres világbajnok csapattárs, Sebastian Vettel is üdvözölte: a két versenyző köztudottan jóban van egymással, egyes források szerint a német végig szorgalmazta a Ferrari vezérkaránál, hogy tartsák meg a finnt. „Azt kell mondanom, hogy Kiminek és nekem van a legkevesebb ego-problémánk a paddock-ban, ez pedig hosszabb távon jót tesz a csapatnak. Kifizetődő lesz, hogy ugyanabba az irányba igyekszünk munka frontján. A pályán keményen harcolunk, de ehhez nem társul személyes macera” – mondta a német, aki határozott választ adott arra a kérdésre is, hogy lehet-e Räikkönent az eddigi legkönnyebb csapattársának nevezni: „A legkevésbé komplikáltnak! Bár voltak kisebb gondok itt-ott, eddig az összes csapattársammal jól kijöttem. Kimivel nincsenek politikai játszmák. Ez jó és ennek köszönhetően minden csendes!”

A vasárnapi Brit Nagydíj előtt pontegyenlőség áll fenn a két Ferrari-pilóta között: a 3. helyen álló Vettel és a 4. pozícióban tanyázó Räikkönen is 96-96 egységet jegyez.