F1 Forma-1 Antonio Giovinazzi Sauber Ferrari Kimi Räikkönen Cesare Fiorio Ausztrál Nagydíj Vitantonio Liuzzi
Minden jel arra utal, hogy Antonio Giovinazzi, a Saubernél az évadnyitó Ausztrál Nagydíjra beugrott olasz pilóta megcsinálta a szerencséjét. A talján Melbourne-i teljesítménye után van olyan korábbi Ferrari-szakvezető, aki szerint a maranellói márkának már nem kell gondolkodnia azon, hogy kit ültessenek Kimi Räikkönen helyére, miután a finn versenyzőnek lejár a szerződése az idei szezon végén.

 

Egy hete a többség talán még egy lyukas garast sem adott volna azért, hogy Antonio Giovinazzi, a GP2 tavalyi ezüstérmese valaha is vezethet Forma-1-es nagydíjon. Ez még úgy is igaz, hogy a 23 esztendős pilóta történetesen a Ferrari teszt- és tartalékpilótája, aki a Sauber és a maranellói márka között fennálló kapcsolat jegyében az évadnyitó tesztelésen beugorhatott a svájci csapat autójába, a sérüléssel bajlódó Pascal Wehrlein helyére. A nagy debüt a múlt hétvégén mégis megtörtént, ráadásul ismét Wehrlein kárára. A Race of Champions-on elszenvedett sérülése miatt egy ideig a tréningeket is hanyagolni kénytelen német az évadnyitó Ausztrál Nagydíj pénteki edzései után úgy érezte, hogy a kondíciója nem elég jó az új, a korábbinál sokkal vadabb autók vezetéséhez, ezért lemondta a hétvége hátralevő részét. Ment az SMS a hotelban szunyókáló olasznak, a többi pedig – kis túlzással élve – már történelem.

F1 Forma-1 Antonio Giovinazzi Sauber Ferrari Kimi Räikkönen Cesare Fiorio Ausztrál Nagydíj Vitantonio Liuzzi
A tavalyi Ferrari-erőforrással szerelt Sauberrel a világot megváltani nyilvánvalóan nem lehet, ám Giovinazzi produkciója a jelek szerint rendkívül kedvező benyomást tett a szakmára. Honfitársa, Vitantonio Liuzzi például - aki Jarno Trullival együtt a 2011-es Brazil Nagydíjon búcsúzott a Forma-1-től, ahol azóta sem versenyezhetett olasz pilóta – már a futam előtt letette a garast a Martina Franca-i születésű tehetség mellett: „Hiszek abban, hogy Antonio nagyon megérdemelte ezt a remek lehetőséget. Már tavaly, a GP2-ben is megmutatta, hogy többet érdemel, mint azok a versenyzők, akik csupán a kedvezőbb anyagi helyzetüknek köszönhetik az előrehaladásukat” – fogalmazott a Forma-1-es pályafutása során a Red Bullt, a Toro Rossót, a Force Indiát és a HRT-t is megjáró olasz.

Giovinazzi számára komoly elismerés volt az is, hogy a Ferrari elnöke, Sergio Marchionne sem feledkezett meg jól sikerült bemutatkozásáról, a vezér a márka által patronált tehetséget is megemlítette abban a nyílt levélben, amelyet a Scuderia legénységéhez címzet Sebastian Vettel várva várt diadala után. A vörösök korábbi sportigazgatója, az együttest 1989-től 1991-ig irányító Cesare Fiorio is megszólalt, „kimagaslónak” titulálva a pilóta Melbourne-i teljesítményét. Az olasz szakember odáig merészkedett, hogy megjegyezte: véleménye szerint a Ferrarinak már nem kell gondolkodnia azon, hogy ki ültessenek a jelenlegi Forma-1-es korelnök Kimi Räikkönen helyére, miután a finn szerződése az idény végén lejár.

F1 Forma-1 Antonio Giovinazzi Sauber Ferrari Kimi Räikkönen Cesare Fiorio Ausztrál Nagydíj Vitantonio Liuzzi
„Négy vagy öt éve követem a pályafutását és biztos vagyok benne, hogy Olaszországnak nincs nagyobb tehetsége nála, ráadásul már készen is áll a Forma-1-re. A Ferrari nagyon jól tette, hogy szerződtették és bízom abban is, hogy lehetőséget is adnak majd neki. Räikkönen az Alonsóval együtt futott utolsó, valamint a Vettel mellett futott első szezonban kínos volt, igaz, tavaly sikerült javítania. Az év végén már 38 éves lesz, így szerintem eljön az ideje annak, hogy lezárja a kalandjait a Ferrarinál” – ajánlott egy forgatókönyvet a jelenlegi Ferrari-vezérek figyelmébe Fiorio az egyik olasz rádióműsorban.

A SpeedWeek című svájci lapnak egy meg nem nevezett Ferrari-bennfentes is méltatta az évadnyitó nagy felfedezettjét, kilátásba helyezve azt is, hogy látjuk még idén az olaszt. „Antonióra nagyon szép jövő vár. A tehetsége immáron nyilvánvaló, ezt a Saubernél és a Ferrarinál is látja mindenki. Meglátjuk, hogy Wehrlein rendben lesz-e Kínában és Bahreinben. Ha nem, Giovinazzi ott lesz és készen áll majd a beugrásra. Az is tiszta és világos, hogy amennyiben Räikkönen nem akarja vállalni a 2018-as szezont, esetleg a csapat vezetősége úgy dönt, hogy inkább a jövőbe akarnak fektetni, Antonio készen áll majd arra, hogy elfoglalja a helyét” – idézte a lap a rejtélyes Ferrari-funkcionáriust.

F1 Forma-1 Antonio Giovinazzi Sauber Ferrari Kimi Räikkönen Cesare Fiorio Ausztrál Nagydíj Vitantonio Liuzzi
Február elején, Fioranóban már tesztelte a tavalyi Ferrarit

Ugyan a Sauber csapatfőnöke, Monisha Kaltenborn azt ígérte, hogy a Kínai Nagydíjra visszavárják az addig a kondícióján dolgozó Mercedes-pártfogolt Wehrleint, egyre többen vannak, akik szerint a háttérben már javában megy a lobbi annak érdekében, hogy a folytatásban is Giovinazzi maradjon Marcus Ericsson társa a svájci alakulatnál. „Ott leszek Kínában, de vörösbe öltözve. A többit majd meglátjuk” – mondta Giovinazzi, amikor arról kérdezték, hogy milyen kilátásokkal készül az idény második fordulójára.