F1 Forma-1 Carlos Sainz Toro Rosso Red Bull Fernando Alonso Renault Ferrari Osztrák Nagydíj
Carlos Sainz szerződését már meghosszabbította a Toro Rosso, ám az Osztrák Nagydíj hétvégéjén úgy tűnt, hogy a spanyol reménység jövőjével kapcsolatban még több a pletyka, mint az új kontraktus szentesítése előtt. Mint Spielbergben megtudtuk: vannak, akik biztosra veszik, hogy a pilóta egy másik, nagyobb alakulat kötelékében kezdi majd a 2017-es idényt.

 

Emlékezetes, hogy Sainz zokon vette, amikor a hazai futama előtti napokban a Red Bull meghozta a döntést, hogy csapattársát, Max Verstappent előléptetik az energiaitalos márka zászlóvivő alakulatához, Danyiil Kvjat helyére. Mivel a másik Red Bull-pilótát, Daniel Ricciardót is érvényes szerződés köti a Milton Keynes-i csapathoz (amelyet azóta megerősítettek hivatalosan is), minden jel arra utal, hogy a Red Bull vonzáskörzetében előrelépési lehetőség aligha kínálkozik majd Sainz előtt.

Barcelonában az édesapa, a kétszeres rali-világbajnok, Dakar-győztes Carlos Sainz az F+1 Blognak elismerte, hogy csemetéje nehezen nyelte le a békát, a pletykaáradat pedig beindult, hogy a többek között Fernando Alonso és menedzsmentje pártfogását is élvező fiatal pilóta elkezdte feltérképezni a pilótapiacot. Az a tény, hogy a Red Bull már a szezon félideje előtt meghosszabbította a szerződését, arra utal, hogy tartottak valamilyen ajánlattól: Spielbergben arra is fény derült, hogy a Renault a legkomolyabb kérő, ráadásul a franciák állítólag a nagy bejelentés ellenére sem mondtak le kiszemeltjükről.

F1 Forma-1 Carlos Sainz Toro Rosso Red Bull Fernando Alonso Renault Ferrari Osztrák Nagydíj
„A Renault érdeklődéséről jómagam is hallottam, mást azonban ezzel kapcsolatban nem kívánok és nem is tudok mondani, ezen a szinten ugyanis a Red Bull teljes egészében saját hatáskörben intézkedik, bennünket nem avatnak be a dolgokba” – mondta az F+1 Blognak a legendás édesapa. Egy másik forrás szerint a Renault Jolyon Palmer helyén képzeli el a kis Sainzot: „Alonsóval egyszer ez a recept már bevált, egy spanyol pilóta fényes sikereket aratott egy feltámadó Renault kötelékében. Miért ne történhetne meg ismét? Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy Fernandónak még mindig jó kapcsolatai vannak ott, így akár segítheti is az ügyet” – mondta az informátor, aki szerint a franciák idén újjáalakult gyári csapatának hatékony eszközei vannak Sainz kiszabadítására. Megengedhetik maguknak, hogy kivásárolják a jelenlegi szerződésből a spanyolt, továbbá adhatnak egy löketet az ügynek azzal is, hogy jókora kedvezményt kínálnak a Red Bullnak, amely jövőőre mindkét együttesét a franciák hajtásláncával indítja majd csatasorba.

Franz Tost, a Toro Rosso csapatfőnöke, Sainz közvetlen felettese igyekezett hárítani: „Carlosnak szerződése van a Red Bullal. Az, hogy ilyen korán meghosszabbították, valószínűleg azért van, mert azt akarják, hogy a csapat továbbra is csak a munkára összpontosítson. Tanulmányozták a lehetőségeket és úgy döntöttek, hogy hosszabbítanak” – mondta a szakvezető.

Meglepő módon nem csak a Renault érdeklődéséről lehetett hallani Spielbergben, ahol a honfitárs versenyzőkkel kapcsolatban általában túlbuzgó spanyol sajtóhad meggyőződéssel állította, hogy Sainznak is komoly esélye van Kimi Räikkönen ülésének megszerzésére. Ez a McLaren szombat délutáni sajtóbeszélgetésén is felszínre került, amikor az egyik hispán tudósító nekiszegezte Alonsónak a kérdést, hogy szerinte Sainz készen áll-e arra, hogy egy olyan topcsapatnál teljesítsen szolgálatot, mint amilyen a kétszeres vb-első korábbi állomáshelye. A mentor igennel felelt, de hozzátette: kérdés, hogy vajon Sainz akar-e egyáltalán a Ferrarihoz igazolni? A tudósító válasza határozott igen volt, a vörösöktől köztudottan puskaporos hangulatban elbúcsúzott Alonso viszont odaszúrta, hogy „ezzel kapcsolatban azért vannak kétségeim…”

F1 Forma-1 Carlos Sainz Toro Rosso Red Bull Fernando Alonso Renault Ferrari Osztrák Nagydíj
„A Ferrariról én magam nem hallottam, de mint mondtam, bármi megtörténhet. Fernando szerint nem lenne jó ötlet, ha Carlos oda igazolna? Szerintem pedig igen, nagyon is!” – mondta az F+1 Blognak a Ferrari-pletykával és Alonso kijelentésével kapcsolatban az idősebb Sainz. Másik forrásunk szerint a Ferrari „öt vagy hat pilótát figyel, és Carlos tényleg köztük van, ráadásul előkelő helyen”, ugyanakkor szerinte a dörzsölt, politikai játszmákban erős Alonso a szombati, a Ferrarival kapcsolatos kijelentéssel is csak segítheti pártfogoltját: „Ha azt mondom, hogy Fernando és a Ferrari vezetése nincsenek túl jóban, akkor finoman fogalmazok. El tudod képzelni, hogy mennyi esélye lenne Carlosnak a Ferrari-szerződésre, ha épp Fernando korteskedne mellette a nyilvánosság előtt? Azzal biztosan rontaná az esélyeit…”

Alonso egyébként az As című lapnak nyilatkozva beszélt Sainz Red Bull-szerződésének meghosszabításáról is. „Örülök neki, mert így a harmadik éve is meglesz a Forma-1-ben, a folytonosság pedig nagyon fontos. A Red Bull jól döntött, szerintem Carlos kiváló pilóta!” – méltatta honfitársát a McLaren-Honda  versenyzője.