F1 Forma-1 Renault Toro Rosso Carlos Sainz Amerikai Nagydíj
Nem ígér azonnali világmegváltást a Toro Rossótól a Renault-hoz átigazoló Carlos Sainz, aki nem elismeri: izgatottan készül a hétvégi Amerikai Nagydíjra, ahol bemutatkozhat a francia alakulat kötelékében. A spanyol lépésről lépésre szeretne ismerkedni új munkaeszközével, ugyanakkor reméli, hogy sikerül gyorsan felvennie a tempót a sárga-feketékénél.

 

Jól ismert tény, hogy Sainz a McLaren-Honda-Renault körforgás keretein belül kerül kölcsönben a Red Bull juniorcsapatától a franciák gyári együtteséhez. Utóbbiak egyszerűen kialkudták a spanyolt az energiaitalosoktól annak fejében, hogy idő előtt felbontották a motorszállítói szerződést, így a japánok hajtáslánca – és vaskos dollárkötegei – már jövőre megérkezhetnek a faenzai formációhoz. Noha a gyári Renault még messze nem az igazi, sőt, az eredménylistára pillantva visszalépésnek tűnik a Toro Rossóhoz képest (a kis bikások a 6., míg a sárga-fekete egylet a 8. helyet foglalja el), Sainz pályafutása során első ízben szerepel majd teljes egészében gyári csapatnál, így érthető módon izgatottak készül a hétvégén, Austinban esedékes premierre.

F1 Forma-1 Renault Toro Rosso Carlos Sainz Amerikai Nagydíj
„Az egész arról szól majd, hogy megpróbálok alkalmazkodni az új autóhoz. Biztos vagyok benne, hogy teljesen más érzés lesz vezetni ezt, mint azt az autót, amellyel az előző három idényben versenyeztem. Némi időre szükség lesz, amíg alkalmazkodom, de apránként igyekszem javulni és a célom az, hogy minél hamarabb felvegyem a tempót. Nagy kihívások állnak előttem, de nagyon várom és élvezni fogom, ahogyan ismerkedem majd a beállításokkal és a határokkal” – nyilatkozta a bemutatkozásra hangoló Sainz, aki örül annak, hogy épp Austinban mutatkozhat be a Renault-nál, mert az amerikai pályát a kedvencei közé sorolja. Mint ismeretes, a Szingapúri Nagydíj idején még arra is volt sansz, hogy már Malajziában megtörténhet a váltás, de ez mostanáig húzódott, a Renault-nak ugyanis meg kellett szabadulnia Jolyon Palmertől…

A Renault Sport hivatalos honlapja szerint Sainz a múlt héten vizitált első ízben a kétlaki alakulat nagy-britanniai központjában, Enstone-ban. A 23 éves versenyző szerint a kezdeti benyomások „szélsőségesen pozitívak” voltak: „A Renault egy masszív csapat, a létesítményeik pedig óriásiak. Sok emberrel találkoztam, ami szintén nagyon jó dolog. Láttam azt is, hogy sok az új épület, ami elégedettségre ad okot és izgalmas jövőt ígér” – fogalmazott a spanyol, aki igazi kiváltságnak érzi, hogy szerepet vállalhat a francia egylet fejlődésében. Mint megjegyezte, „kiválasztottak arra, hogy segítsem a csapatot és nagyon remélem, hogy sikerül hozzásegítenem őket ahhoz, hogy elérjék a célt, a Forma-1 csúcsát.”

F1 Forma-1 Renault Toro Rosso Carlos Sainz Amerikai Nagydíj
Sainz roppant hasznosnak tartja, hogy az idei évad utolsó négy futamán már a Renault kötelékében állhat rajthoz, mert ez lehetővé teszi, hogy – mint fogalmazott – „repülőrajtot” vegyen majd 2018-ban. A hispán fiatalnak egy rutinos, ám a Forma-1-ben mostanáig be nem érett reménység, Nico Hülkenberg mellett kell bizonyítania. A német ugyan már a neve mellé írhat egy diadalt a Le Mans-i 24 óráson, épp a közelmúltban, Szingapúrban állított fel egy negatív rekordot, jelesül azt, hogy senki nem indult nála több F1-es futamon úgy, hogy soha nem állhatott fel a dobogóra…

„A bajnokságban elég közel vagyunk egymáshoz, de a pályán még nem volt túl sok csatánk egymással. Már várom, hogy együtt dolgozzunk, mert szerintem NIco remek pilóta, egyike a legtehetségesebbeknek a mezőnyben. Rengeteg Forma-1-es tapasztalata van, ezért igyekszem majd minél többet tanulni tőle. Bízom abban, hogy mindketten segítjük majd a csapatot, hogy előkelő helyen zárjuk a bajnokságot” – mondta udvariasan az új kollégáról a korábbi rali-világbajnok, Dakar-győztes Carlos Sainz csemetéje.

Az ifjabb Sainz a legutóbbi két futamon nem szerzett pontot, előtte viszont Szingapúrban eddigi F1-es pályafutása legjobb eredményét produkálva a 4. pozícióban végzett. Az új Renault-szerzemény az eddigi futamokon egyébként 48 egységet szerzett, amivel – épp a 34 pontos Hülkenberg előtt tanyázva – a 9. helyet foglalja el az egyéni tabellán.