Sokan, sokféleképpen emlékeznek Ayrton Sennára, a legendás háromszoros világbajnokra tragikus halálának 20. évfordulóján. Az F+1 Blog egy olyan brazil versenyzőt kért fel az emlékezésre, aki soha nem titkolta, hogy a néhai klasszis hatására kezdett versenyezni: Augusto Farfust, a DTM-ben szereplő BMW kiválóságát.

Senna Forma-1-es sikereivel világszerte emberek millióit inspirálta: gyermekek, fiatalok és felnőttek egyaránt követték a nagy bajnok útját egészen az 1994-es San Marinói Nagydíjon történt tragédiáig. Hatására ifjoncok garmadája kezdett versenyezni abban reménykedve, hogy egy napon a példakép nyomdokaiba léphetnek a Forma-1-ben: volt, akinek sikerült eljutnia a hőn áhított királykategóriáig, de még többen vannak olyanok, akiknek nem. Farfusnak – bár volt idő, amikor felcsillant az esély - nem adatott meg, hogy az F1-ben szerepeljen: a brazil a túraautózás világában találta meg a számításait, ahol rendíthetetlenül hirdeti és méltatja legendás honfitársa jelentőségét.

„Amikor élt és versenyzett, jómagam még nagyon fiatal voltam, de azt nyugodtan mondhatom, hogy Senna tényleg megváltoztatta a brazilokat. Mindenki, tényleg mindenki figyelemmel kísérte a versenyeit. Szó szerint kötelező volt felkelni és megnézni a futamot a tévében. Manapság odahaza csak annyi érdekli az embereket a Forma-1-gyel kapcsolatban, hogy ’kié a pole pozíció, ki nyerte a versenyt’? Amikor élt, még a nagymamám is rendszeresen nézte Senna versenyeit. Olyan volt őt követni, mint egy vallás” – mondta az F+1 Blognak Farfus.

„Ahhoz, hogy meg tudd mutatni a másik, emberi oldaladat is a nyilvánosságnak, borzalmasan erős személyiségnek kell lenned. Senna képes volt erre, meg tudta mutatni a brazil népnek, hogy közülünk való, közénk tartozik. Manapság az autóversenyzők zöme, különösen a Forma-1-es pilóták tele vannak sztárallűrökkel és olyanok, mint ET, úgy tesznek, mintha nem is ebből a világból származnának. Senna más volt, neki nem esett nehezére megmutatni az igazi arcát. Az élvonalbeli sportolók általában ugyanolyan ábrázattal, fölényeskedve mondják el a magukét, Senna viszont, ahogyan az emberek általában, nem rejtegette az érzelmeit: ha csalódott volt, azt is lehetett látni az arcán, ha elégedett, azt is. Ezzel a hozzáállással roppant nagy hatást tett a brazil népre, örökre megváltoztatott bennünket.”

„Aznap, amikor meghalt Imolában, mindenki máshoz hasonlóan én is a tévé előtt ültem. Egyszerűen sokkoló volt, letaglózta az egész országot. Jól emlékszem arra is, amikor eltemették. Az országban háromnapos gyászt rendeltek el, bezártak az iskolák, a hivatalok, erre az időre szó szerint megállt az élet egész Brazíliában” – zárta gondolatait a brazil versenyző.