McLaren

Újabb komoly próba vár a McLaren versenyzőinek eddig korrekt viszonyára az Olasz Nagydíj rajtjánál, a Rettifilo-sikán nem akármilyen kihívást ígér Lewis Hamiltonnak és Jenson Buttonnak. Martin Whitmarsh, a wokingiak főnöke egyelőre nem ideges: a szakvezető szerint nem kell összetűzéstől tartani.

Pedig a tét nem kicsi, mindkét versenyzőnek égető szüksége van a jobbnál jobb eredményekre. Noha mindketten tudják, hogy a futamot nem az első kanyarban kell megnyerni, minden kétséget kizáróan Hamilton és Button is nagy svunggal fogja rohamozni a múltban számos emlékezetes balesetet produkáló sikán.

A vb-cím elhódítására Hamilton az esélyesebb, de a paddockban általánosan elfogadott teória szerint jövőre már a Mercedes versenyzője lesz, így minden pillanatban előnyösebb helyzetben kell lennie, mint Button, ha meg akarja tartani a McLaren támogatását. Button számára azért fontos a mielőbbi előretörés, mert belgiumi győzelmével löketet adott a korábban már leírt bajnoki esélyeinek, s bár Monzában van lehetőség az előzésre, mielőbb az élre tör, annál nagyobb sansza lesz az újabb sikerre.

„Bízom a versenyzőinkben és tudom, hogy ők is bíznak egymásban” – mondta Martin Whitmarsh csapatfőnök a McLaren motorhome-jában tartott késő délutáni sajtóbeszélgetésen. „Lewis és Jenson egyaránt arra törekszik, hogy jó eredményt érjenek el, egyiküknek sem áll érdekében, hogy tönkretegyék egymás versenyét. Csatázni fognak egymással, de meg fogják oldani a feladatot. Biztos vagyok benne, hogy izgalmas, de nem kiábrándító pillanatokat fogunk átélni az első kanyarban.”

A brit világbajnok-páros az eddigi éles csatáik során soha nem feledkezett meg a sportszerűségről, s valószínűleg ezt tervezik vasárnap délutánra is. A legnagyobb rajtbanditától, Romain Grosjeantól nem kell tartaniuk: a Spában okozott tömegbalesetért egy futamra eltiltott Lotus-menő az oldalvonal mellől kíséri figyelemmel az eseményeket.

Tekintettel arra, hogy a világsajtó feni a fogát az idén már hét komoly balesetet okozó tavalyi GP2-bajnokra, az együttes erősebb behatárolta a pilóta mozgásterét. A 26 esztendős gallt csak a mérnökök motorhome-jában, a garázsban és a pitwallnál látni, ráadásul a gárda sajtófőnöke kínosan ügyel arra, hogy újságírók, tévések nem férkőzhessenek a közelébe.

Mint Andy Stobart elmondta: igyekeznek tehermentesíteni a riválisok által még mindig hevesen bírált pilótát, aki csapat határozott állásfoglalása szerint Szingapúrban visszafoglalhatja az E20-as volánját Jerome d’Ambrosiótól, sőt, Eric Boullier közlése szerint valószínűsíthető, hogy 2013-ban is a fekete-arany kötelékében marad.