Felipe Massa / FerrariHa a sajtón múlna, Felipe Massát páros lábbal rúgná ki a Ferrari, a brazil azonban állítja: nem elképzelhetetlen, hogy 2013-ban is a vörösöknél versenyezhet. Noha a dél-amerikai reménykedik, optimizmusát érdemes egy csipetnyi sóval kezelni.

Mint ismeretes, Massa jövője a Ferrarinál már tavaly is kérdéses volt, idén azonban valóságos pletykacunamit gerjeszt a vörös alakulat és a brazil sofőr kapcsolata. Már az idény elején felmerült, hogy a dél-amerikait kirúghatják, de mostanáig sikerült megúsznia a szezon közbeni menesztés jelentette szégyent.

Magáért beszél a tény, hogy míg Fernando Alonso, a maranellóiak zászlóvivője 164 ponttal az egyéni tabella éllovasaként készülhet a bajnokság második félidejére, addig csapattársa 25 egységgel a 14. pozícióban árválkodik. A Magyar Nagydíj előtt már egyértelműnek tűnt, hogy a Ferrari keresi Massa utódját, ráadásul a nemzetközi sajtó is markáns véleményt fogalmazott meg a dél-amerikaival kapcsolatban: az évad első félidejének szubjektív értékelésében az Auto Motor und Sport című német szaklap a 17., míg az olasz Gazetta dello Sport – amelynek álláspontját a maranellói csapat vonatkozásában akár meghatározónak is lehet tekinteni – az utolsó helyre rangsorolta a pilótát.

Bár a helyzete nem tűnik túl bíztatónak, Massa a napokban egy Sao Paulóban tartott rendezvényen arról beszélt, hogy lehet esélye a folytatásra: „A tárgyalások már jóideje elkezdődtek, de a helyzet változatlan” – mondta a versenyző. „Magabiztos vagyok. Bár az eredmények nem túl jók, a teljesítményem sokat javult. Csak egy tiszta versenyre lenne szükségem ahhoz, hogy egy jó eredményt is összehozhassak, mert ez az, ami igazán számít. A folytatásban igyekeznem kell, mindent meg kell tennem a jobb eredményekért.”

Az utóbbi hónapokban versenyzők egész garmadáját hírbe hozták már a Ferrarival, kezdve a vörösök által patronált Sauber-tehetségtől, Sergio Pereztől kezdve a Red Bullal szerződést hosszabbító Mark Webberen és a Force India versenyzőin át egészen a Lotus párosáig, Romain Grosjeanig és Kimi Räikkönenig. Ennek fényében nehéz elképzelni, hogy Massa valóban kapott olyan jelet a gárdától, amely alapján reménykedhet a szerződéshosszabbításban.

Ha mégis, akkor azzal két legyet üthetnek egy csapásra, hiszen egyrészt jobb teljesítményre ösztönözhetik a versenyzőt, másrészt – alapozva a Forma-1-ben is jól bevált tárgyalási technikára – nyomást gyakorolhatnak a brazil helyére kiszemelt versenyzőre. Ebből akár következtetést is levonhatnak a találgatásokra hajlamosak, ugyanis a jelöltek listáján csak egyetlen olyan név szerepel, aki miatt a Ferrarinak, a legnagyobb múltú alakulatnak érdemes ilyen módszerhez folyamodnia: mivel a túlnyomó többség talán egy száraz kifliért is elfogadná a ferraris szerződést, kizárásos alapon – ahogyan azt a pletykák is jósolják hetek óta – Räikkönen lehet az, akire vadásznak a vörösök.

Egyelőre csak elmélkedni lehet azon, hogy mi zajlik a színfalak mögött Maranellóban, azt viszont mindenképpen nehéz elképzelni, hogy a 2009-es hungaroringi balesetét követő visszatérése óta Massának a folytatásra is bizalmat szavaznak Luca di Montezemolóék. A csere borítékolható, a kérdés már csak az, hogy ki lesz a kiválasztott. Kedvező esetben nem kell sokat várni a válaszra, Monza, az Olasz Nagydíj helyszínre ugyanis tökéletes lehetőséget kínál a Ferrarinak arra, hogy nyilvánosságra hozzák jövőbeli terveiket.