Többet láthatjuk majd a két Mercedest a hétvégén esedékes Forma-1-es Orosz Nagydíj televíziós közvetítéseiben: Niki Lauda, a csillagos márka ügyvezetői jogkörrel nem rendelkező elnöke állítólag ígéretet kapott Bernie Ecclestone-tól arra, hogy a mostanára elhíresült suzukai képernyős száműzetés után az Ezüstnyilaknak is kellő figyelem jut majd a világadásban.

 

Mint ismeretes, a Mercedes a Japán Nagydíj után kiverte a hisztit, mivel számításaik szerint a televíziós világadásban minden korábbinál kevesebbet mutatták az élen száguldó címvédő dominátort, Lewis Hamiltont, valamint csapattársát, Nico Rosberget.  Idén már nem először fordult elő hasonló, ám míg az évadnyitó Ausztrál Nagydíj idején még rá lehetett húzni a láthatatlanságot arra, hogy a márka elképesztő fölénnyel uralta a futamot és semmi érdemleges nem történt velük, addig Suzuka után a menedzsment a nyilvánosság előtt is azt spendírozta, hogy Ecclestone bosszújáról van szó.

Köztudott, hogy a televíziós közvetítések szervezését, szerkesztését és lebonyolítását a Mr. E által irányított Formula One Management végzi és Japánban a Mercedes vezérei azt hangsúlyozták: a brit üzletember ezzel a húzással próbált nyomást gyakorolni rájuk, hogy adjanak motort a sportágnak két csapatot is adó, az év végi Renault-szakítás miatt jelenleg hajtáslánc után kajtató Red Bullnak. Ahogyan ígérte, Lauda a futam óta eltelt időben felkereste londoni irodájában Ecclestone-t, aki elmondása szerint ígéretet tett arra, hogy az Orosz Nagydíjon nem ismétlődik meg a suzukai eset.
„Felismerte, hogy túl messzire ment és megígérte, hogy Szocsiban már más lesz a helyzet”- mondta az Ecclestone-nal folytatott egyeztetésről Lauda az Osterreich című lapnak.

A Forma-1 főmogulja egyébként ismét azzal hárította a különféle vádakat a Japán Nagydíj után, hogy a középmezőnybeli csatározás sokkal érdekesebb volt, mint az élboly. Lauda persze az állítólagos békekötés után is odaszúrt, olyan kijelentésekkel például, hogy „televíziós közvetítéssel csak akkor lehet pénzt keresni, ha a szolgáltatás jó”, továbbá megjegyezte azt is, hogy a történtek fényében egyáltalán nem tartja meglepőnek, hogy az osztrák állami tévétársaság, az ORF azt fontolgatja, hogy nem hosszabbítja meg a 2016 végén lejáró szerződését a FOM-mal, ugyanis túlzónak tartják a 15 millió euróra taksált éves jogdíjat.

Persze vita ide vagy oda, a korábbi háromszoros világbajnok  és a szigetországi üzleti mágus túl régóta cseresznyézik egy tálból: „Az alapvetően rossz dolog, ha valaki rosszakat mond a saját sportágáról” – fogalmazott az osztrák, amikor arról kérdezték, hogy véleménye szerint a rövidesen 85 esztendős Ecclestone túlságosan öreg-e a Forma-1 irányításához…