F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso Red Bull Carlos Sainz
Továbbra is kiemelt érdeklődést mutatnak a Forma-1-es topcsapatok a Toro Rossónál hajtó tehetség, Max Verstappen iránt – erősítette meg a pilóta édesapja. Jos Verstappen biztos benne, hogy csemetéje jövőre már nem a faenzai juniorgárda versenyzője lesz, ugyanakkor leszögezte: az új állomáshely kiválasztásában kulcsszerepe lesz az energiaitalos konszernnek.

 

Míg a Red Bull-táborból az igazán versenyképes technika egyelőre hiányzik, nagy formátumú pilótákból nincs hiány: „Nagyon kellemes helyzetben vagyunk” – mondta a napokban Christian Horner, a Red Bull Racing csapatfőnöke a Formula1.com-nak, utalva arra, hogy a nagycsapatnál és a juniorgárdánál is kiváló versenyzők sorakoznak. „A következő néhány évben biztosan nem lesz gondunk a versenyképes pilótákkal. Egészséges a helyzet, egészséges a verseny közöttük és ez mindenit rákényszerít a lehető legjobb teljesítményre.”

F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso Red Bull Carlos Sainz
Kétség sem férhet ahhoz, hogy a Red Bull-portékák közül Max Verstappen a legkelendőbb: a szemtelenül fiatal, mindössze 18 éves hollandért már a tavalyi bemutatkozó szezonja során is bejelentkezett a Ferrari és a Mercedes, amelyek a kiszivárgott információk szerint továbbra is vevők lennének a szolgálataira. Ezt a minap az idősebb Verstappen is elismerte a Marca című spanyol lapnak.

„Tudunk róla, hogy a Ferrari érdeklődik Max iránt, de nem kapkodunk, túlságosan korai lenne ezzel foglalkozni. Annyi viszont biztos, hogy Max jövőre valamelyik topcsapat pilótája lesz. Amikor azt mondom, hogy topcsapat, ez alatt a Ferrarit, a Mercedest és a Red Bullt értem” – mondta az exversenyző édesapa, aki hangsúlyozta azt is, hogy az anyacsapat döntése határozza majd meg a továbbiakat: „Az elsődleges választásunk a Red Bull. A csapat nagyon elégedett a fiammal, és szerintem Maxnak ezt az utat kellene járnia, ez lenne a helyénvaló jelenleg.”

F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso Red Bull Carlos Sainz
Persze kérdéses, hogyan tudná a Red Bull helyhez juttatni Verstappent a nagycsapatnál, ahol jelenleg Daniel Ricciardo és Danyiil Kvjat teljesít szolgálatot. Egy pletykákon alapuló, lehetséges forgatókönyv szerint Kvjatot visszasorolnák a Toro Rossóhoz, a baskír pilóta helyét pedig a holland kapná meg, ám nehéz elképzelni, hogy az évnek ebben a szakaszában valóban ilyesmin ötletelnének Helmut Markóék. Pláne annak fényében, hogy Kvjat tavaly messze felülmúlta a csapatvezetés várakozásait.

Bonyolítja a helyzetet, hogy Verstappen csapattársa, Carlos Sainz komoly figyelmet érdemel: a napokban David Coulthard, a Red Bull kötelékét versenyzőként megjáró, ahhoz jelenleg is ezer szállal kötődő elemző kiállt a spanyol reménység mellett és azt jósolta, hogy a Red Bull-vezéreknek nem lesz könnyű dolguk, mire kidolgozzák, hogy milyen irányba haladjanak a pilótaösszeállításokkal.

F1 Forma-1 Max Verstappen Toro Rosso Red Bull Carlos Sainz
„Jelenleg mindenki Maxra összpontosít, mert ő a fiatalabb a két versenyző közül, de Carlos is megmutatta, hogy képes nagyszerűen teljesíteni. Komoly dilemma ez a Red Bullnál, hiszen hagyományosan az a pilóta lép tovább a nagyobb csapathoz, amelyik jobban teljesített, a másik pedig mehet más irányba, jelenleg azonban mindketten ragyognak. Abból, amit eddig láttam, mindketten potenciális jövőbeli nagydíj-győztesek, és a döntéseik függvényében vb-cím várományosok” – fogalmazott Coulthard a 20minutos című spanyol lapnak.

Az évad első két futama után pontok tekintetében Verstappen áll jobban, aki 9 egységgel a 8. helyen állomásozik, míg Sainz 2 ponttal a 12. helyet mondhatja magáénak.