F1 Forma-1 Williams Felipe Massa Lance Stroll Claire Williams Paddy Lowe Dirk de Beer
Nagy csodák egyelőre nincsenek a Williams istálló háza táján, ám a grove-i istálló feltankolt munícióval a 2017-es idényre. Claire Williams csapatfőnök-helyettes szerint legalábbis sokat nyom a latba, hogy megszerezték a Mercedes korábbi technikai igazgatóját, Paddy Lowe-t, valamint a Ferrari korábbi aerodinamikai vezetőjét, Dirk de Beert.

 

Három futam után 16 ponttal a konstruktőri tabella 5. helyén állomásozik a Forma-1 egyik legnagyobb múltú istállójának számító Williams, amelynek egységeit két 6. helyezés formájában a rövidke nyugdíj után visszarántott Felipe Massa szerezte. Lance Stroll, az újonc milliárdoscsemete mostanáig inkább csak galibát és összetört autók formájában kárt okozott, ám a különítménynél – ahogyan az lenni szokott – teljes az optimizmus. Claire Williams csapatfőnök-helyettes szerint ennek oka a személyzeti erősítésekben keresendő, a gárdát ugyanis olyan szakemberekkel erősítették meg, akiktől nagyon sokat várnak.

F1 Forma-1 Williams Felipe Massa Lance Stroll Claire Williams Paddy Lowe Dirk de Beer
Noha a korábbi technikai főnök, Pat Symonds távozott, Sir Frank Williams együttesének nagy formátumú szakembert sikerült igazolnia a hibrid turbókorszak első három évét uraló Mercedes korábbi technikai igazgatója, Paddy Lowe személyében. A pályafutását 1987-ben épp a Williamsnél kezdő brit szakember immáron a tulajdonosi körnek is részese, de ahhoz túlságosan rövid ideje dolgozik a különítmény kötelékében, hogy érkezése már most éreztethetné a hatását. Emlékezetes: Lowe a tavalyi szezon lezárulta után lépett ki a Mercedestől, az ilyenkor szokásos kötelező kertészkedési szabadságát pedig annak a transzfernek a keretein belül sikerült lerövidíteni, amelynek részeként Valtteri Bottas a Williamstől átvándorolt Nico Rosberg helyére a csillagosokhoz.

„Paddy Lowe érkezése minden másnál nagyobb motivációt jelent a csapat számára” – méltatta az új hivatalát az Ausztrál Nagydíj előtt elfoglaló szakembert Williams. „Ahhoz nyilvánvalóan szüksége van még némi időre, hogy beágyazza magát a csapatba és feltérképezze a gyenge pontjainkat, majd nekilásson azok befoltozásának. Úgy gondolom, hogy egy ilyen kaliberű ember érkezése nemcsak egy üzenet a külvilágnak azzal kapcsolatban, hogy milyen ambícióink vannak, hanem komoly motiváló erős is mindenkinek a Williamsnél. Ez jól megmutatja, hogy a Williams igazgatótanácsa ambiciózus a jövővel kapcsolatban és egy Paddy kaliberű emberrel szeretnénk elősegíteni az előrehaladásunkat.”

F1 Forma-1 Williams Felipe Massa Lance Stroll Claire Williams Paddy Lowe Dirk de Beer
Williamsék optimizmusának másik fontos forrása az új aero-főguru, Dirk de Beer: a dél-afrikai szakember 2000 környékén a Saubernél dolgozott, majd a svájciak BMW-s korszaka után a Renault-hoz igazolt, ahol a Lotus-időszak közben, James Allisonnal együtt igazolt a Ferrarihoz. Allison azóta már a Mercedesnél ténykedik, a dél-afrikai pedig – miközben részben az általa végzett aero-munkának köszönhetően Sebastian Vettel háromból két futamot nyert idén – a maranellói vörösöktől Grove-ba tette át a székhelyét.

„Dirk de Beer már hetekkel ezelőtt csatlakozott hozzánk és máris jelentős a hatása az aero-csapatunknál, ahol tényleg fantasztikus munkát végez. Az általa tervezett autó megnyerte az idei szezon első versenyét, így az érkezése tényleg igazi pozitívum számunkra” – mondta a Vettel idei második győzelmével végződött Bahreini Nagydíj előtt Claire Williams.

F1 Forma-1 Williams Felipe Massa Lance Stroll Claire Williams Paddy Lowe Dirk de Beer
Noha a Williamsnél csak Massa szerzett pontot eddig idén, a 16 pontos különítmény hátránya mindössze egyetlen egység az első három futamon mindkét autóval eredményes Force Indiához képest. A dél-amerikai pilóta a begyűjtött egységekkel a 7. helyet foglalja el az egyéni tabellán.