Hiába derült ki a pilótaszakszervezet (GPDA) közvéleménykutatásán, hogy Kimi Räikkönen a jelenkor legnépszerűbb Forma-1-es pilótája, a pletykagyár nem irgalmaz: a hétvégi Brit Nagydíj előtt ismét felerősödtek azok a spekulációk, amelyek szerint a finnt nem tartja meg 2016-ra a Ferrari. Egy mértékadónak tartott olasz lap szerint az északi pilótát már csak a csoda tarthatja a vörösöknél.

 

Räikkönen Fernando Alonsót és Jenson Buttont utasította maga mögé a pilótaszakszervezett rajongói közvéleménykutatásán, ám a jelek szerint a Gazetta dello Sport című olasz sportnapilapot ez a legkevésbé sem hatotta meg. Az újság – amely az Osztrák Nagydíj hétvégéjén nyílt összetűzésbe keveredett a versenyzővel, ennek ellenére Ferrari-ügyekben régóta a legjobban informált lapnak mondható – úgy tudja, hogy a finn szerződésének meghosszabbításához már csak egy „csodálatos áttörés” járulhatna hozzá.

A 2007-es világbajnok idén szemlátomást jobban élvezi a Forma-1-et, mint tavaly, annak ellenére is, hogy az eredményei továbbra sem az igaziak. Míg a Red Bulltól érkezett Sebastian Vettel már behúzott egy győzelmet idén és közvetlenül a domináns Mercedes párosa mögött állomásozik, addig Räikkönen legjobb idei eredménye a Bahreinben elért 2. helyezés és csapattársától 48 egységgel lemaradva áll a 4. helyen. Maurizio Arrivabene, a gárda új vezére a nyilvánosság előtt rendre kiáll a pilóta mellett, ugyanakkor a szakvezető egy ideje már azt sem titkolja, hogy jobb eredményeket várnak a korábbi világelsőtől.

Arrivabene nagy valószínűség szerint Silverstone-ban sem változtat majd a nyilvánosság előtti álláspontján, ugyanakkor dübörög a pletykagyár a finn pilóta utódjával kapcsolatban is. A Gazetta szerint a Williams tehetsége, a honfitárs Valtteri Bottas az elsőszámú kiszemelt, az Autosprint pedig már odáig merészkedett, hogy Ferrari-overallba öltöztetve tette címlapra az ifjabb finnt, azzal a szalagcímmel, hogy „Kimi, ébresztő!” Bottas idén – nagyokat nyelve – már több ízben elismerte, hogy hízelgőnek tartja a ferraris híreszteléseket, azzal kapcsolatban viszont még egyszer sem bocsátkozott előrejelzésekbe, hogy ebből lehet-e valami.

A német sajtó esküdni merne arra, hogy Bottas akkor sem öltözhetne vörösbe 2016-ra, ha nagyon akarna. Bár hivatalos megerősítés nincs, a Sport Bild szerint a Williams már érvényesítette opciós jogát a következő szezonra, miután a Ferrarival állítólag nem tudtak megállapodni: a grove-i különítmény a paddock-pusmorgások szerint 15 millió dollárért lett volna hajlandó átadni a GP3-as bajnoki címe óta a gárdánál pallérozódó északit, ám a vörösök állítólag legfeljebb 4 milliót lettek volna hajlandóak a kivásárlására áldozni.

Szerepel a kiszemeltek listáján a Red Bull versenyzője, Daniel Ricciardo is, aki az energiaitalos tábor jelenlegi sanyarú helyzete miatt gyaníthatóan boldogan átigazolna, de egyrészt bonthatatlannak tűnő – Helmut Marko Red Bull-sportigazgató szerint „golyóbiztos” – szerződés köti jelenlegi munkaadójához, ráadásul azután, hogy tavaly óriási meglepetésre csúnyán elkalapálta, talán Sebastian Vettel mosolya sem lenne őszinte az ausztrál esetleges leigazolása esetén. 

Van tippje a német sajtónak is, akik naná, hogy Nico Hülkenberget vizionálják Räikkönen helyére. A Force India friss Le Mans-i győztesét újra és újra összefüggésbe hozzák a nagyobb csapatokkal, főképp a Ferrarival, szerződés azonban még sohasem született, így jobb híján a német a középmezőnyben kénytelen vegetálni. A Sport Bild szerint a pilótának ezúttal minden eddiginél jobb sansza lehet a maranellóiaknál és ezzel egyetértett a korábbi pilóta-szakvezető Gerhard Berger is. A lap megszólaltatta magát az érintett, aki saját bevallása szerint még mindig csak vár az ajánlatokra, de úgy érzi, hogy a Porsche kötelékében aratott Le Mans-i diadal megnyithatja előtte a kapukat.

„Bebizonyítottam, hogy egy csúcsautóval képes vagyok győzni. Azok, akik kételkedtek bennem, mostantól talán kevésbé kételkednek. Meglátjuk, hogy milyen lehetőséget nyílnak meg előttem az elkövetkezendő hetekben, hónapokban” – idézte a német lap a pilótát, akiről egyébként olyan hírek is terjengenek, hogy a Porsche semmiképp nem akarja elveszíteni: ha esetleg meghiúsul a ferraris, csúcsistállós sansz, akár még az is előfordulhat, hogy Hülkenberg cakk-pakk hátat fordít a Forma-1-nek és teljes egészében a Porsche endurance-programjára összpontosít majd. 

Míg Räikkönen helyzete bizonytalan, addig Vettelé atombiztos és ezt a napokban Arrivabene újfent ki is nyilvánította. A vörösöket számos bírálat érte, amikor tavaly kiderült, hogy Fernando Alonsót a négyszeres vb-elsőre cserélik, ám a szakvezető szerint mostanára végképp bebizonyosodott, hogy jó döntést hoztak. „Fernando mindig a Ferrari történelmének része lesz, de nyilvánvaló volt, hogy eljött az ideje annak, hogy külön utakra lépjünk. Nem bánok semmit. Pláne annak fényében, hogy Fernandóhoz hasonlóan Sebastian is gyors, keményen dolgozik, nyert már bajnokságokat korábban és újra bajnok akar lenni. Nagyon jól beilleszkedett a csapatba. Most ismét nyugalom van, békesség és a csapat újra elkezdett hinni magában. Őszintén szólva engem a többi nem is érdekel…” – fogalmazott a csapatfőnök, akinek gárdája 192 ponttal a konstruktőri tabella 2. helyén áll a 328 pontot jegyző Mercedes mögött.