Noha tavaly sokat lehetett hallani arról, hogy a Forma-1-es menetrendbe újra visszatér a Francia Nagydíj, az utóbbi időben kevés hír érkezett a gallok törekvéseiről. Pedig nem adták fel: az F+1 Blog francia forrásai szerint nagyon is dolgoznak a futam visszatérésén…

Mint ismeretes: a gallok Forma-1-es Nagydíja a 2008-as viadal után került ki a menetrendből, s bár újra és újra felröppentek bizonyos pletykák, semmi nem konkretizálódott. Tavaly sem, amikor újra napirendre kerül a téma: több elképzelés is felmerült, szó esett a Le Castellet-i Paul Ricard pályáról és egy esetleges új helyszínről is, de az ottani belpolitika végül gátat szabott a tervek megvalósulásának.

„Sok francia pilóta van a mezőnyben, egyre komolyabb és komolyabb az igény egy hazai Forma-1-es futamra. Érthető, hogy a háttérben továbbra is kemény munka zajlik a tervek megvalósítása érdekében” – mondta a neve elhallgatását kérő forrás az F+1 Blognak.

Romain Grosjean, Jean-Eric Vergne, Jules Bianchi és Charles Pic révén valóban népes a francia kontingens a mezőnyben, a futamnak kétségkívül lenne létjogosultsága, de adott a kérdés, hogy hol és mikor? Informátorunk szerint a legkomolyabb – és vélhetően az egyetlen – esély Le Castellet, a Paul Ricard pálya, amely a múltban 14 alkalommal, legutóbb 1990-ben adott otthont a futamnak.

„Le Castellet egyértelműen a legesélyesebb, és úgy tűnik, hogy lassan sínre kerülnek a dolgok. A legoptimálisabb megoldás az lenne, ha Spával, a Belga Nagydíj helyszínével felváltva rendezne futamot a Paul Ricard pálya. Ilyen irányúak az egyeztetések, előrehaladottak és talán a bejelentésre sem kell sokat várni” – fogalmazott az F+1 Blog forrása.

Noha a Belga Nagydíj rendezése az utóbbi időkben különösebb problémáktól mentes volt, az Ardennekben található aszfaltcsík képviselői sosem titkolták, hogy a rendezés költségeit túlságosan magasnak tartják. Ha minden igaz és a tervek megvalósulnak, 2015 lehet az első olyan szezon, amikor a Paul Ricarddal felváltva fogadnák a Forma-1 mezőnyét.