F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya

Minden jel arra utal, hogy a Force India társtulajdonos-csapatfőnöke, Vijay Mallya még egy ideig hiányozni fog a Forma-1-es futamokról. Az indiai hatóságok bevonták az adósságai miatt hajkurászott üzletember útlevelét, aki így bújkálni kényszerül. Félteni nem kell, van neki hol meghúznia magát: a világban számos fényűző ingatlannal rendelkezik.

 

Mallya a korábban a cégbirodalom ékkövének számító légitársaság, a Kingfisher Airlines csődjének utóhatásait nyögi. A légiközlekedési vállalat 2014-ben dőlt be, a nagyfőnök pedig azóta sem rendezte a különféle tartozásokat, így az indiai hatóságok egy ideje már valóságos hajtóvadászatot folytattak ellene: ennek jegyében nemrégiben bevonták az útlevelét, jó alaposan leszűkítve a szerteágazó tevékenységi körrel rendelkező üzletember mozgásterét.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Ladywalk: állítólag itt portyázik a csapattualjdonos


Az india mágnás idén még egyetlen Forma-1-es futamon sem jelent és egy darabig valószínűleg nem is fog. Hazájában a jólértesült források úgy tudják, hogy 15 millió dollárt érő villájában lapul a nagy-britanniai Herthfordshire-ben. A Ladywalk elnevezésű, háromemeletes fényűző komplexumot Mallya a háromszoros Forma-1-es világbajnok Lewis Hamilton édesapjától, Anthonytól vásárolta meg néhány évvel ezelőtt. Mivel a tranzakciót egy offshore-cégen keresztül hajtották végre, a múltban felmerültek kérdések a tulajdonviszonnyal kapcsolatban, Mallya azonban akkoriban tisztázta a helyzetet és nyomatékosította, hogy törvényes keretek között jutott a villához. Mint akkor fogalmazott, „ez a hivatalos lakcímem is!”

Attól egyébként sem kell tartani, hogy Mallyának nincs hová mennie, ugyanis az indiai sajtó a bújkálás okán feltérképezte, hogy az üzletembernek számos nagyértékű ingatlana van szerte a világon. Mumbaiban található kisebb palotájára nem tértek ki, ám ezen felül számba vették a fennhatósága alá tartozó legkomolyabb ingatlanokat:
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Keillour Castle, Skócia: A Perthshire-i kastélyt 2007-ben vásárolta meg, ismeretlen összegért, hogy legyen hol megszállnia, amikor Whyte & Mackay skót whisky-márkával kapcsolatos ügyeket intézte.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Trump Plaza Condo, New York: Mallya 2010-ben 2,4 millió dollárért vásárolt egy luxuslakást a világhírű, New York egyik legdrágább épületének tartott toronyban. A szomszédok listája természetesen illusztris: a republikánus elnökjelöltségért küzdő Donald Trump, Beyonce vagy épp Bruce Willis.

F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Sausalito, Kalifornia: Az indiai üzletember amerikai ingatlanjainak másik gyöngyszeme Sausalitóban található. 1987-ben 1,2 millió dollárért vásárolta meg az egész állam egyik legmenőbb tengerparti villáját: tette ezt az orvosok tanácsára, akik azt javasolták, hogy veszélyeztetett terhes feleségével töltsenek minél több időt arrafelé. Itt sem pórnép alkotja a szomszédságot, hiszen a golffenomén Tiger Woods, valamint a teniszmágus Williams-nővérek is a közelben élnek.
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya

Le Grande Jardin, Dél-Franciaország: Európában sem csak a Ladywalk nyújthat menedéket Mallyának, aki magáénak mondhatja a Le Grande Jardin nevű birtokot, amely a dél-franciaországi partok közelében található Szent-Margit szigeten található. Ha minden igaz, a közel 60 millió dolláros vételár kicsengetése önmagában nem volt elég, az indiai pénzembernek kormányközeli francia kapcsolatokon keresztül is lobbiznia kellett ahhoz, hogy megvásárolhassa a létesítményt.

Clifton Estate, Fokváros: 2008-as ingatlanvásárlásai során újította be Mallya a dél-afrikai városban található villát is.  Állítólag 8,4 millió dollárt szurkolt le azért, hogy magáénak mondhassa az épületet, amelynek korábban olyan illusztris lakói voltak, mint például Károly Fülöp svéd királyi herceg, az énekes George Michael és a színész Nicholas Cage.
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Mabula vadászfarm, Johannesburg:  Milliárdos körökben úgy tartják, az nem is igazi milliárdos, akinek nincs egy valamirevaló vadászfarmja Afrika déli részén. Valószínűleg Mallya is ezt tartotta szem előtt, amikor a ’90-es években 6 millió dollárt beruházva megvásárolta az egyik legjobb dél-afrikai vadászfarmot, amely 25 ezer hektáron terül el.

Miközben az india hatóságok kérvényezték a kiadatását, Mallya pénteken megtörte a csendet és a Financial Times brit kiadásának beszélt az anyagi nehézségekről. Mint elárulta:  összesen 512 millió dollárral tartozik különféle pénzintézeteknek, s tett egy ajánlatot az Legfelsőbb Bíróságnak, amely szerint 440 milliót azonnal visszafizetne. „Folyamatosan tárgyalunk a bankokkal, akik azt állítják, hogy szeretnének megállapodni. Mi is szeretnénk, azonban egy olyan összegben, amely vállalható számunkra és a korábban megfizetett összegeket mérlegelve megfelelő a bankok számára is. Ha visszavonják az útlevelemet és letartóztatnak, akkor nem kapnak egy fillért sem” – mondta a vagány üzletember.
F1 Forma-1 Force India Vijay Mallya
Noha a Force India körömszakadtáig cáfolja, hogy a tulajdonosi kör nehézségei befolyásolnák a csapat életét, semmiképp nem jó hír, hogy a másik társtulaj, a két éve börtönben ülő Subrata Roy a közelmúltban szinte mindenét piacra vitte, hogy pénzhez jusson, mert szeretné rendezni tartozásait, hogy mielőbb szabadulhasson. Ha pedig kiszabadul, állítólag hallani sem akar többé a Forma-1-ről...