F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda Bahreini Nagydíj
Poénnak szánt egy megjegyzést, végül számos sajtóorgánumot hülyére vett Fernando Alonso csapattársa, Stoffel Vandoorne Bahreinben. Az ügyet a McLarennek kellett helyretennie.

 

Ahogyan arra számítani lehetett, a Bahreini Nagydíj csütörtöki hivatalos sajtótájékoztatója szinte teljes egészében arról szólt, hogy Alonso dobja az idei Monacói Nagydíjat azért, hogy a McLaren, a Honda és az Andretti Autosport színeiben részt vegyen az Indianapolis 500-on. Az újságírók természetesen mindenkit arról faggattak, hogy mit szólnak ehhez, esetleg ők maguk terveznek-e kiruccanást valamelyik másik versenysorozatba.

F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda Bahreini Nagydíj
Megkapta a kérdést Vandoorne is, aki rávágta: „Igen, eldöntöttem, hogy a Spá-i 24 órás futamon indulok a Magyar Nagydíj helyett!” A McLaren-Honda kötelékében az első teljes szezonját futó belga pilóta nyilvánvalóan poénkodni akart, de a tőle megszokott, talán kissé túlságosan is erőltetett visszafogottság megölte a vicc csattanóját: Vandoorne még csak nem is mosolygott, a teremben pedig néhány pillanatra megállt a levegő.

Természetesen a világban – nálunk, Magyarországon is – számos sajtóorgánum lecsapott a rosszul sikerült poénra és tényként közölték, hogy Vandoorne kihagyja a hungaroringi futamot. Az ügyet végül a McLaren sajtóosztálya tette helyre, akik a Daily Express című lapot megszólítva a Twitteren közölték: „Hé, Daily Express, ajánljuk a figyelmetekbe, hogy Stoffel csak viccelt…Nem indul a Spá-i 24 óráson!” – közölte a wokingi alakulat.

Vandoorne egy éve épp Bahreinben debütált, mégpedig kiváló teljesítménnyel, Alonso helyére beugrova megszerezte a McLaren-Honda szezonbeli első pontját. Az idei évre megörökölte Jenson Button helyét, sok öröme azonban nincs eddig az idei szezonban: a csomag jelenleg katasztrofális, az ausztráliai nyitányt a belga a 13. helyen fejezte, Kínában pedig kiesett. A helyzet jelenleg kilátástalannak tűnik, ám Vandoorne Sakhirban leszögezte: nem kételkedik sem a saját, sem a csapat képességeiben.

F1 Forma-1 Stoffel Vandoorne McLaren-Honda Bahreini Nagydíj
„Papíron lehet, hogy nem ez volt életem két legjobb versenyhétvégéje, ennek ellenére nincsenek kétségeim a képességeim felől” – mondta az RTBF tévétársaságnak a 24 éves belga pilóta. „Bízom a csapatban is. Tudom, hogy amikor lesz majd egy hétvégénk problémák nélkül, annak biztosan meglesz az eredménye is. A legfontosabb most az, hogy hétvégéről hétvégére fejlesszük az autót, az újításainkkal minél előbb javulást érjünk el.”

Akárcsak az előző két szezonban, a különítmény problémáinak fő forrása a Honda hajtáslánca, amely a becslések szerint a Ferrari és a Mercedes által képviselt élmezőnyhöz képest körülbelül 140 lóerővel gyengébb. A japánok a Bahreini Nagydíjat követő tesztelésen kipróbálnak majd egy új belső égésű motort, amely reményeik szerint javít valamicskét a helyzeten. Igaz, az egyelőre nem lehet tudni, hogy a következő három futam közül hol vetik majd be először élesben is az újítást.