Noha döntés még nem született, Jean-Eric Vergne úgy érzi: egyre jobbak az esélyei arra, hogy 2015-re is a Toro Rossónál maradjon, mert szerinte a Red Bull vezérkara hajlik a szerződése meghosszabbítására. A francia pilóta terveit a jelek szerint csak a szintén optimista WSR-bajnok, Carlos Sainz Jr. húzhatja keresztbe…

Vergne számára a Belga Nagydíj óta szorít a cipő, a nyári szünet utolsó napjaiban derült ki ugyanis az, hogy a Red Bull szerződteti a Toro Rossóhoz az F3 Euroseries-ből érkező holland tehetséget, Jos Verstappen fiát, Maxot. Akkor úgy tűnt, hogy az energiaitalos táborban biztosan nem jut hely a franciának, egészen új helyzetet teremtett viszont az a fejlmény, hogy Sebastian Vettel az évad végén elköszön a Red Bulltól és – minden valószínűség szerint – a Ferrarinál folytatja pályafutását.

Vettel helyére a Vergne csapattársaként idén debütált Danyiil Kvjatot választotta a Red Bull vezérkara, így a Toro Rossónál biztosan van szabad hely. A francia azon mesterkedik, hogy maradhasson és a hétvégi Brazil Nagydíj előtt minden eddiginél optimistábban beszélt saját esélyeiről.

„Most sokkal jobbak az esélyeim arra, hogy a Toro Rossónál maradjak, mint egy hónappal ezelőtt” – mondta az energiaitalos junioregyletet 2012 óta erősítő pilóta. „Az egész csapat szeretné, hogy maradjak, ráadásul szerintem remek munkát végzünk együtt. Idén sokkal több pontot is szerezhettünk volna, így szerintem mindenkinek az lenne a legjobb, ha jövőre együtt folytatnánk és az idei tapasztalatok hasznosításával még több pontot gyűjtenénk. A jövő évi kocsi sokkal versenyképesebb lesz, így biztosan jobb helyezésekért harcolhatnánk.”

A Red Bull-juniorprogramban három évnél többet nem szoktak kapni a tehetségek, korábban a vezetők ezzel érveltek Vergne ügyével kapcsolatban is. A francia helyzetét jelenleg jócskán erősíti, hogy bár Verstappen rendkívül ígéretesen muzsikált az eddigi szabadedzés-bevetések alkalmával, minden idők legfiatalabb újoncának fejlődését mindenképpen elősegítené, ha egy tapasztaltabb csapattárshoz lehetne viszonyítani a teljesítményét.

„Oroszországban beszéltem a helyzetemről a Red Bull vezérével, Dietrich Mateschitz-vel is és szerintem nyugodtan mondhatom, hogy jó irányba haladnak a dolgok. Még mindig tagja vagyok a Red Bull családnak és szerintem meglesz a zöld jelzés” – fogalmazott Vergne, aki 22 egységgel az egyéni tabella 13. helyén állomásozik két fordulóval az idény vége előtt.

Vergne legfőbb ellenlábasa a WSR 3.5-ös géposztályának idei bajnoka, Carlos Sainz csemetéje, Carlos Jr., aki a napokban az El Confidencial című spanyol lapnak beszélt a kilátásokról. A 20 esztendős pilóta saját bevallása szerint „csapásként, komoly csapásként” élné meg azt, ha nem jutna lehetőséghez jövőre a Toróknál, egyúttal egy ilyen döntés – mint fogalmazott – „igazságtalan lenne az idei teljesítmény fényében”.

Arra a kérdésre, hogy mit felelne a sportigazgató Helmut Markónak az előléptetésével kapcsolatos telefonhívásra, Sainz rávágta: „Jól döntöttetek és ne aggódjatok, mindent megteszek annak érdekében, hogy jó eredményekkel háláljam meg ezt!”